Kutadgu Bilig Hangi Dönem Eseridir? Hangi Dilde Ve Alfabe İle Yazılmıştır?

Güncelleme Tarihi:

Kutadgu Bilig Hangi Dönem Eseridir Hangi Dilde Ve Alfabe İle Yazılmıştır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2022 16:52

Kutadgu bilig, Karahanlılar dönem eserdir. Türkçe anlamı mutluluk veren bilgi kaynağı ya da Devlet bilgisi olarak açıklanmaktadır. Kutadgu Bilig, on birinci yüzyılda Karahan Türkü Yusuf Has Hacib’ in hükümdarı Doğu Karahanlı – Kaşgar prensi Tabgaç Uluğ Buğra Kara Han adına yazılmıştır. Kutadgu bilig hangi dönem eseridir? Hangi dilde ve alfabe ile yazılmıştır? İşte tüm detaylar.

Haberin Devamı

Kutadgu bilig, 11. Yüzyıla ait bir kitaptır. Karahanlı Devlet hükümdarı olarak bilinen Tabgaç Uluğ Buğra Karahan’ atıfta bulunan bir eserdir. Karahanlı ve Uygur Türkü Yusuf Has Hacib tarafından yazılmıştır. Kutadgu bilig, Hukuk, Adalet ve siyaset konularını içermektedir. Yazılış nedenleri arsında toplumsal refahın sağlanması ve siyasetin mutlu sonuçlar doğurabilme amacı bulunmaktadır.

Kutadgu Bilig Handi Dönem Eseridir?

Kutadgu bilig, Hakaniye dilinde, 11. Yüzyılda yazılmış bir eserdir. Kutlu eser olarak bilinen Kutadgu bilig adlı eserin, Karahanlı Devleti Hükümdarı Tabgaç Uluğ Buğra Karahan adına yazıldığı bilinmektedir. Türkçe’ ye, Mutluluk veren bilgi veya Devlet olmaya eriştiren bilgi olarak çevrilmiştir. Kutadgu bilig eseri, toplumsal yaşam koşullarının iyileştirilmesi konularını içermektedir. Orta Türkçe dili olarak tanınan eserin, Hakaniye dilinde yazıldığı bilinmektedir. Kutadgu bilig, mutluluk veren bilgi kaynağı olarak kabul edilmektedir.

Haberin Devamı

Hangi Dilde Ve Alfabe İle yazılmıştır?

Kutadgu bilig, Karahanlı Döneminde yazılmıştır. Yusuf Has Hacib tarafından yazılan eser Türkçeye mutluluk veren bilgi kaynağı olarak çevrilmiş bulunmaktadır. Yusuf Has Hacib tarafından yazılan eser, Karahanlı Devlet Hükümdarı Buğra Han adına ithaf edilmiştir. Binlerce beyit içeren Kutadgu bilig, Hakaniye lehçesinde yazılmıştır. Uygur Alfabesi diliyle yazılmıştır.

Uygur alfabesinin 14 harften oluştuğu ve temeli din olup binlerce yıldan bu yana kullanılmaktadır. Ayrıca Uygur Alfabesinin Soğd Alfabesinden etkilenerek oluşturulduğu da bilinmektedir. Kutadgu bilig, yazıldığı 11. yüzyılda kutlu eser olarak kaleme alınmıştır.

Kutadgu bilig karakterleri arasında,

Aytoldı; bir vezir ve Saadetle birlikte devleti yönetmektedir.

Küntogdı; Kutadgu biligde bu karakter bir Hükümdardır. Adalet ve hukuku temsil etmektedir.

Odgurmış; Son karakter olarak bilinen Odgurmış, kainatla akibetin temsilcisidir.

Mesnevi şeklinde yazılmış olması Kutadgu bilig eserinin diğer özelliği olarak bilinmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!