Paylaş
Business uçmak buradan bakıldığında zenginlik mi, evet zenginlik. Ama Emre Aydın’ın dediği gibi uçak biletini paylaşıp durursan, aynı zamanda görgüsüzlük de. Zaten emin olun bilet paylaşanların çoğu gerçekten sonradan görme.
İnsan rutinini, kendi için doğal, sıradan olanı kimsenin gözüne sokmaz sonuçta. Emre bunu kimin hangi paylaşımı üzerine yaptı bilemiyorum tabii. Bildiğim, sektörde bu tür paylaşımları yapanın hiç de az olmadığı.
O gün mutlaka birine denk gelmiştir.
Bu arada şu detayı da unutmadan yazayım.
Business uçtuğunu çaktırmadan göstermek isteyenler de uçak penceresinden fotoğraf koyuyor. Fotoğrafta uçağın motoru gerideyse bilin ki o kişi önde oturuyor, yani business uçuyor. Bu da bir görgüsüzlük tabii ama sanırım biraz daha cool olanı.
Şarkı yazma sanatı
Yaralı’, ‘Ayrılamam’, ‘Gülüm Benim’, ‘Seni Sevmeyen Ölsün’, ‘Kaç Kadeh Kırıldı’, ‘Melek Yüzlüm’ün de aralarında bulunduğu 400’den fazla şarkıya söz yazmış, 37 yıldır sektörün duayeni konumunda olan Şakir Askan’ın bir süre önce çıkan ‘Şarkı Yazma Sanatı’ adlı kitabını okumaya devam ediyorum.
Müzik sektörünü yakından ilgilendiren bu kitaptan zaman zaman sizlerle bazı bölümleri paylaşacağım. Şakir Askan’ın kitabında “Şarkı Sözü Hangi Ortamda Nasıl Yazılır” başlığı altında olan bölüm çok ilgimi çekti.
Askan diyor ki “yarın ödenecek faturasını düşünen bir sanatçının zihnini toparlayıp üretime yönlendirmesi zordur... Devlet zaten az yetişen bu üretken kişileri korumalı ve desteklemelidir.”
Destek derken, karşılıksız bir yardımdan bahsetmiyor tabii. Şakir Askan, söz yazarı ve bestecilerin haklarını koruyan ve telif toplayan MSG’nin yönetim kurulunda.
MSG gibi MESAM da sektörde telif meselesinin peşinde koşan bir başka meslek birliği. MSG ve MESAM’ın telif hakkı arama çalışmalarına devletin desteği çok önemli.
Şarkı sözü yazmak için bol şiir okumayı öneriyor Şakir Askan. Şiir okumanın şarkı sözü yazarı için en iyi beyin egzersizi olduğunu söylüyor. Not alın diyor. Filmde duyduğunuz replikleri, romanda okuduğunuz cümleleri.
Hatta bazen filmlerin konusundan bile şarkı sözü çıkabileceğini söylüyor.
Basit, sıcak ve anlaşılır yazmaktan bahsediyor ki bu bence de en önemli detaylardan biri.
Benzetmelerde, mecazlarda boğulmaya ve dinleyeni de boğmaya gerek yok. Basit derken çalakalem yazmaktan bahsetmiyoruz tabii.
Burada da Mehmet Akif Ersoy cümleleri örnek veriliyor kitapta:
“Odaya kapanıp ter dökecek, düşünecek, yorulacak, uğraşacaksınız, yüz ter dökerek bir beyit meydana gelir.”
Askan bu kitapta paylaştığı bilgi ve tecrübelerini atölye ve seminerlerle şarkı sözü yazan ve yazmak isteyenlerle paylaşmalı diye düşünüyorum. Belki konuya ilgisi olanlar için bir süre sonra bunun müjdesini de veririm.
Paylaş