BEYİN ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Peker, yaz aylarında beyin damarlarında tıkanmaların ve beyin kanamalarının arttığını ancak sıcak nedeniyle bu şikayetlerin sıcak çarpması ile karıştırıldığına dikkat çekti. Beyin kanamalarının sıcak çarpmasıyla karıştırılması nedeniyle ölümcül olabileceğini belirten Prof. Dr. Peker, beyin kanaması ile sıcak çarpmasının üç temel farkı olduğunu söyledi ve "Beyin kanamasında kafa içindeki basınç artar ve buna bağlı olarak ani ve şiddetli baş ağrısı, bulantı ile kusma belirtileri ortaya çıkar. Sıcak çarpmasında ise yavaş yavaş ortaya çıkan halsizlik, yorgunluk ve konsantrasyon bozukluğu görülür" dedi.
#Beyin KanamasıGenel anlamda kafatası içerisinde yer alan tüm kanamalar beyin kanaması olarak isimlendirilmekle birlikte, kanamanın bulunduğu yere ve oluşma şekline göre farklı türleri bulunmaktadır. Beyin kanamaları oluş şekline göre farklı isimler almaktadır. Peki, beyin kanaması nasıl anlaşılır, belirtileri neler?
#Beyin Kanamasıİngiltere'de yaşayan 34 yaşındaki Sophie Louise Wright, bağırsaklarından polip aldırdıktan sonra yaşadığı ağrılar nedeniyle doktora gitti. Doktorlar da yaşadığı sorunların reflüden kaynaklandığını söyledi. Şimdi ise ölümcül bağırsak kanseri nedeniyle altı aylık ömrü kaldığı öğrendi. Önce Sophie'nin hastalık süreci boyunca yaşadıklarını dinleyelim sonra da Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral'den bağırsak kanseri ve korunma yolları hakkında bilgi alalım.
#Sağlıkİngiltere'de yaşayan 34 yaşındaki Sophie Louise Wright, 2023 yılında bağırsaklarından polip aldırdı. Aylarca kaburgalarının altındaki ağrı hissetti ve kusma nöbetleri ile mücadele etti. Semptomlarını poliplere bağladı çünkü doktorlar iyileşmesinin 12 haftayı bulacağını söylemişti. Polipler alındığında yapılan biyopsisi negatif çıkmıştı. Doktorlar da yaşadığı sorunların reflüden kaynaklandığını söyledi. Şimdi ise ölümcül bağırsak kanseri nedeniyle altı aylık ömrü kaldığı öğrendi.
#Bağırsak KanseriSevgili Hürriyet okurları... Gebelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemidir. Ancak bu dönemde “tansiyon yüksekliği” görülmesi, karşılaşılabilecek sağlık sorunlarından biridir. Gebelik döneminin en hassas konularının başına gelen “tansiyon yüksekliği” ile ilgili tüm merak edilenleri, meslektaşım da olan İstanbul-Bahçelievler Medicana Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. İsmail Alay’a sordum. Ve işte 8 soruda “gebelikte tansiyon yüksekliği...”
#Şenol KalyoncuHalk arasında ‘beyin felci’ olarak adlandırılan Serebral Palsi, çocukların beyninde görülen hasar nedeniyle kas ve vücut hareketlerinin etkilenmesiyle ortaya çıkıyor. Ülkemizde yaklaşık her 1000 çocuktan 5’ini etkileyen Serebral Palsi hastalığının tedavisinde erken teşhisin son derece önemli olduğunu vurgulayan Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı ve Çocuk Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Memet Özek, 6 Ekim Dünya Serebral Palsi Günü kapsamında, Serebral Palsi hakkında bilinmesi gereken 3 önemli noktayı anlattı, ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulundu.
#Serebral PalsiÇocuklarda hipertansiyon tedavisi, belirtileri ve tanı ile başlayan bir süreç olarak bilinir. Çocuklarda hipertansiyon genellikle herhangi bir yakınmaya yol açmaz. Genellikle bu sorun genellikle rutin kan basıncı ölçümünde tespit edilir. Çocuklarda tansiyon kaç olmalı ve yüksekliği nasıl tedavi edilir sizler için derledik.
#ÇocukTecrübeli yıldız Bruce Willis'in, beynin bazı bölgelerinde meydana gelen işlev bozukluğu sonucu ortaya çıkan konuşma, konuşulanı anlama ve okuma-yazma gibi becerileri etkileyen 'afazi' (söz yitimi) hastalığı nedeniyle zorunlu olarak emekli olduğunun açıklanması sadece ailesini ve hayranlarını değil yıllardır birlikte çalıştığı meslektaşlarını da yasa boğdu.
#Bruce Willisİstanbul'un Beyoğlu ilçesinde 24 yaşındaki genç kız, ablasının nişan yemeği sonrası tuvalet ihtiyacı için girdiği bir mekanın çıkışında yabancı uyruklu bir şahıs tarafından yumruk ve tekmelerle öldüresiye dövüldü. Dehşet anları kameralara yansırken, aldığı darbeler sonucu kısmi felç olan Zehra Meraklı, “Ailem benden daha perişan durumda, olayı sindiremiyoruz. Doktorlar, ‘ameliyata girersek elimde kalırsın’ diyor” dedi.
#BeyoğluBel ağrısı günümüzde karşılaşılan en yaygın hastalıklar arasında yer alır. Aynı zamanda insanların tıbbi yardım almak için en çok araştırdığı ikinci nedendir. Bel ağrısından şikayet eden hastaların sayı olarak çok olması hastaların sadece % 1 inde siyatik ağrısı şeklinde şikayetler meydana gelmesi ve % 1-3 ünde bel fıtığı (lomber disk herniasyonu) vardır. Herniasyon nedir, neden olur sizler için derledik.
Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde 2 yıl önce nar yedikten sonra öldüğü iddia edilen 4 yaşındaki Saliha Çakır'ın adli tıp raporu ortaya çıktı. DHA'nın ulaştığı raporda, Çakır'ın nara sıkılan tarım ilacından öldüğü tespit edildi. Saliha'nın babası Üzeyir Çakır, 'Kimyasal ilaçtan olduğu kesinleşti. Bu nardan hepimiz zehirlendik. Kızım küçük olduğu için bünyesi kaldırmadı, vefat etti' şeklinde konuştu. Çakır ayrıca, 'Bizim ciğerimiz yandı başka Saliha'lar ve ciğerler yanmaması için yetkilileri göreve davet ediyoruz.' ifadelerini kullandı.
#KayseriHamilelikte baş ağrısı sorunu yaşayan anne adayları hamilelikte baş ağrısı neden olur, nasıl geçer, ne iyi gelir merak ediyorlar. Hamileliğin ilk belirtileri arasında yer alan baş ağrısı, çoğunlukla anne adaylarının gebelikteki ilk üç ayında kendini göstermektedir. Bunun nedeni genellikle vücuttaki ani hormonel değişim ve kan hacmindeki artışlar olabilir ve ani baş ağrılarına yol açar. Sık sık ve dinmeyen baş ağrıları ense ve göz ağrılarına kadar ilerleyebiliyor. Peki, hamilelikte baş ağrısı neden olur, nasıl geçer? Nöroloji Bölümü Uzmanı Dr. Keriman Oğuz, hamilelikte görülen baş ağrısı ile ilgili anne adaylarına önemli bilgiler verdi.
#GebeAĞIZ-diş sağlığının genel sağlığımızı koruma ve sürdürmede çok ama çok büyük bir önemi var. İltihaplanmayı hızlandıran önemli problemlerden birinin de diş ve dişi çevreleyen dokuların iltihabi hastalıkları olduğu bilinen bir ayıbımız, önemli bir eksiğimiz. Çoğumuz diş sağlığımızı, daha da önemlisi bir bütün olarak ağız sağlığımızı yeteri kadar ciddiye almıyoruz. Bu konuda bakın dişhekimi Emre Aksu ne diyor?
#İzmirAterom plaklarından oluşan bir damar rahatsızlığı olan ateroskleroz, halk arasında damar sertliği olarak bilinir. Aterom plakları yağlı cisimciklerin oluşturduğu yani kolesterol adı verilen kan lipit düzeylerinin belirlediği bir hastalık şeklidir. Peki ateroskleroz (damar sertliği) nasıl tedavi edilir? Ateroskleroz hastalığı hakkında bilinmesi gereken tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.
#Ateroskleroz NedirHipertansiyon dünyada yaygın olarak görülen kronik hastalıkların başında gelmektedir. Ülkemizde yapılan araştırmalarda her üç kişiden birinde hipertansiyon olduğu saptanmıştır. Kalpten pompalanan kanın damar duvarına yaptığı basıncın normalden yüksek olmasına hipertansiyon denir. Kan basıncı sistolik (büyük tansiyon) ve diastolik (küçük tansiyon) olarak ikiye ayrılır. Kalbin kasılması ile birlikte damarlara pompalana kanın yaptığı basınca sistolik basınç (büyük kalbin gevşeme sırasında kanın damar duvarına yaptığı basınca ise diastolik kan basıncı denir. Yüksek tansiyon genelde belirti vermeden seyrettiği için çoğu hasta hastalığın farkında olmayabiliyor ve tedavi almadığından yüksek tansiyon kalp krizi, felç ,böbrek yetmezliği ve birçok sağlık sorununa yol açabiliyor. Pandemi sürecinde eve kapanma ile birlikte hareket ve egzersiz sıklığında azalma, stres ve beslenme alışkanlıklarının değişimi ile hipertansiyonun arttığı gözlemlenmektedir.
#HipertansiyonÇin’den başlayarak kısa bir sürede tüm dünyaya yayılan ve yüzbinlerce kişiyi etkileyen koronavirüs, solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olmasına rağmen vücudun pek çok sistemini vurabiliyor. Kalp, karaciğer, böbrek gibi organlarda yan etkilere neden olabildiği belirtilen koronavirüs nörolojik problemlere de yol açabiliyor. Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Dilek Necioğlu Örken, koronavirüsün nörolojik etkileri hakkında bilgi verdi.
#Covid-19Hayatın ilk üç yılındaki gelişim çok hızlı olduğu için bu dönemde yapılacak rehabitasyondan da etkili sonuçlar alınabiliyor. Özellikle spastisitesi hafif olan çocuklarda her gün yapılacak düzenli fizik tedaviyle sorun büyük oranda çözülebiliyor. Böylelikle günlük yaşamlarında daha bağımsız hareket etmelerine imkan sağlanabiliyor. Tedavi ile bu çocukların başkalarına bağımlı olmadan hayatlarını sürdürebilmesi ve topluma yararlı birer birey olmalarını sağlamak amaçlanıyor.
#Serebral PalsiTürkiye’de her yıl binlerce kişi farkında olmadan anevrizma kanaması geçiriyor ve bu hastalardan bazıları hastaneye ulaşamadan hayatını kaybediyor. Anevrizmaların en tehlikeli sonuçlarından biri beyin kanamasına yol açabilmesidir. Sinsi bir hastalık olan anevrizma, her yaşta ortaya çıkabiliyor ve genellikle belirti vermiyor. Peki, beyin anevrizması nedir, belirtileri neler?
#Beyin AnevrizmasıHendek ateşi hastalığı, Birinci Dünya Savaşı'nın gerçekleştiği 1914-18 yılları arasında yüzlerce askerin hayatını kaybetmesine neden olmuştu. Vücut bitlerinin dışkısında bulunan bartonalla quintana bakterisinden kaynaklanan hastalık nedeniyle Birinci Dünya Savaşı'nda bulunan binlerce asker enfekte olmuştu. Hendek ateşi hastalığı, yıllar sonra Kanada'da görüldü. Peki, yıllar sonra görülen hendek ateşi hastalığı nedir ve belirtileri nelerdir? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Hendek