Güncelleme Tarihi:
Ateroskleroz (damar sertliği) nedir?
Ateroskleroz, damarların iç duvarında çeşitli maddelerin birikimine bağlı olarak ortaya çıkan kalınlaşma ile ortaya çıkan hastalık durumudur. Atheromalar nedeniyle arter daralır ve kanın arter içindeki akışı sınırlanır. Sonuç olarak atardamar duvarının esnekliğini kaybeder ve sertleşir.
Ateroskleroz belirtileri
Aterosklerozun (damar sertliğinin) nedenleri
Ateroskleroz tedavisi
Aterosklerozun tıkandığı bazı durumlarda damarı açıcı tedavi uygulamaları, anjioplasti, stent, endarterektomi ya da bypass gerekli olabilir. Bunun dışında herhangi bir damar sertliği belirtisinde basit bir muayene ya da düzenli check up'la tüm bu riskler ve beraberinde oluşacak kötü sonuçları önleyebilmek mümkündür.
Aterosklerozun evreleri
En yaygın görülen süreç, hassas plak olarak adlandırılan yumuşak plakların yırtılmasıdır. Bunun sonucunda oluşan kan pıhtısı, kanı 5 dakika gibi kısa bir sürede yavaşlatır veya durdurur ve tedavi edilmezde ölüme yol açabilir. İlerlemiş aterosklerozda bacaklara yeterli kan gitmez ve bunun sonucu hasta topallar. Bunun yanında böbrek, bağırsak ve diğer organlardaki arterler de aterosklerozdan etkilenebilir.
Ateroskleroz risk grupları ve faktörleri
Ataroskleroz genellikle erkeklerde görülen bir hastalıktır. Kadınlarda ise menopoz sonrası dönemde risk artar. Bu durum östrojen hormonunun aterosklerosiz oluşumunu azaltmasından kaynaklanır. Ayrıca hipertansiyon ve diyabet, aterosklerozisin aterosklerozun başlıca risk faktörleri arasında yer alır.