ABD’de çalışmalarını sürdüren Doç. Dr. Hande Özdinler, Amerikalı bir doktorla birlikte yaptığı keşifle ölüm sürecine girmiş beyin hücrelerini canlandırdı. Doç. Dr. Özdinler, ALS’den parkinson’a birçok hastalığı iyileştirme umudu taşıyan buluşunu ve ilaç geliştirme çalışmalarını anlattı.
#Doç. Dr. Hande ÖzdinlerCovid-19'un ortaya çıktığı 2019 Aralık'tan bu yana uzmanlar, bu hastalığın vücudumuzda ne gibi hasarlar bırakacağının tam olarak bilinmediğini söylüyor. İki yılı aşkın süredir mücadele ettiğimiz koronavirüsün etkileri hakkında yapılan araştırmalar, virüsün uzun vadede ciddi etkileri olduğunu ortaya koyuyor. Bu araştırmalardan en yenisi ve belki de en net sonuçlara sahip olanı geçtiğimiz günlerde Nature dergisinde yayınlandı. Covid-19'un beyne olan etkilerini ortaya koyan araştırmanın sonuçları ilgi çekici olduğu kadar ürkütücü de...
#Covid-19Canlılar için hayati derecede önem taşıyan organlardan en önemlilerinden biri beyin olmaktadır. Bu organ vücutta bulunan sinir merkezlerinin en büyüğü olarak ifade edilmektedir. Beyin şekil itibariyle birbirine benzeyen iki yarım küreden oluşmaktadır. Beyinin birçok bölümü bulunmaktadır. Orta beyin de bunlardan biri olarak belirtilmektedir. Peki, orta beyin nedir, ne işe yarar ve nereyi kontrol eder? Orta beyin görevleri neler olmaktadır? İşte, orta beyin hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için gerekli olan bilgileri derledik.
#Orta BeyinBeyin kabuğu olarak bilinen neokorteks, altı tane farklı olan hücresel tabakalardan meydana gelmektedir. Bu farklı tabakaların görevleri de birbirinden farklıdır. Hepsi farklı yerlerden sorumludur. Beynin yapısı temelde karmaşık bir yapıya sahiptir. Korteksin de pek çok kısmı kortikal kolon adı verilen işlevsel yapıdan meydana gelir. İşlevsel birimleri olarak kabul edilmektedir. Peki, beyin kabuğu nedir? Görevleri ve yapısı nasıldır tüm detayları ile derledik.
#Beyin KabuğuKorteks kelimesi tıp dilinde bir terim olarak kullanılmaktadır. Buna rağmen günlük yaşamın içerisinde kullanımı epeyce fazladır. Elbette günlük yaşamdaki tıp dilindeki kullanımından farklıdır. Sizin için Korteks nedir ve ne işe yarar? Korteks görevleri nelerdir ve korteks tabakası hakkında bilgileri derledik.
#Korteks Nedir Ve Ne İşe Yarar?- Türk Nöroloji Derneği Başkanı Öztürk:- "Dünyada MS'li hasta sayısı 2008'de 2,1 milyon iken, 2013'te bu sayı 2,3 milyona ulaşmıştır. Kadınlarda erkeklere göre iki kat sık görülmektedir ve yıllar içinde bu oran değişmemiştir"- "MS, kompleks ve henüz etyolojisi tam olarak aydınlatılamamış bir hastalıktır. Bu durum, bize tedavi yaklaşımında zorluklar çıkarsa da henüz keşfedilmemiş yeni tedavi olasılıklarının da açık olduğunu düşündürebilir"
Bizi diğer hayvanlardan ayıran en önemli beyin faaliyeti, pek çok sosyal ortamda bizim harekete geçmemizi ve karmaşık sosyal ilişkilerde başarılı olmamızı sağlayan hızlı sezgilerdir.. Birçok biyolog işte bu sezgileri oluşturan iğ olarak bilinen beyin hücrelerinin peşinde...
Biyologların son araştırmalarına göre, alet kullanımı, yaratıcılık ve basit dil yetisi gibi özellikler saptanan kuşlar, şimdi de ‘Ben’ bilincine ve geçmişle ilgili düşüncelere sahip. Bazı kargaların ve papağanların en az maymunlar ve yunuslar kadar akıllı oldukları laboratuvar deneyleriyle kanıtlandı.
Sıra dışı yönetmen Ahmet Uluçay; gölgeleri, fantastik ve mistik ögelere dönüştüren üslubuyla sinema dünyasında çığır açtı. Özellikle kısa filmlerinde hiçbir kalıba sığmayan, saf ve stilize bakış açısıyla çocukluk hayallerini sinema perdesine yansıttı. Türk sinemasında kullandığı metaforlarla imkansızın peşinden koşan usta sanatçı, 15 yıl önce aramızdan ayrıldı.
#Ahmet UluçaySıra dışı yönetmen Ahmet Uluçay; gölgeleri, fantastik ve mistik ögelere dönüştüren üslubuyla sinema dünyasında çığır açtı. Özellikle kısa filmlerinde hiçbir kalıba sığmayan, saf ve stilize bakış açısıyla çocukluk hayallerini sinema perdesine yansıttı. Türk sinemasında kullandığı metaforlarla imkansızın peşinden koşan usta sanatçı, 15 yıl önce aramızdan ayrıldı.
#Ahmet Uluçayİngiltere'de yaşayan 34 yaşındaki Sophie Louise Wright, bağırsaklarından polip aldırdıktan sonra yaşadığı ağrılar nedeniyle doktora gitti. Doktorlar da yaşadığı sorunların reflüden kaynaklandığını söyledi. Şimdi ise ölümcül bağırsak kanseri nedeniyle altı aylık ömrü kaldığı öğrendi. Önce Sophie'nin hastalık süreci boyunca yaşadıklarını dinleyelim sonra da Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral'den bağırsak kanseri ve korunma yolları hakkında bilgi alalım.
#Sağlıkİngiltere'de yaşayan 34 yaşındaki Sophie Louise Wright, 2023 yılında bağırsaklarından polip aldırdı. Aylarca kaburgalarının altındaki ağrı hissetti ve kusma nöbetleri ile mücadele etti. Semptomlarını poliplere bağladı çünkü doktorlar iyileşmesinin 12 haftayı bulacağını söylemişti. Polipler alındığında yapılan biyopsisi negatif çıkmıştı. Doktorlar da yaşadığı sorunların reflüden kaynaklandığını söyledi. Şimdi ise ölümcül bağırsak kanseri nedeniyle altı aylık ömrü kaldığı öğrendi.
#Bağırsak KanseriO zamansız olmanın canlı kanıtı gibi. Yıllar geçse de şarkıları hiç eskimiyor. Havası, güzelliği değişmiyor. “Yaşımdan da şimdiki pozisyonumdan da memnunum” diyor. Ayşegül Aldinç’le yeni kitabı ‘Malumatfuruş’ için buluştuk. Hayatını, aşkı, kitabını, müziği ve güzelliğini konuştuk: “Güzellik başa bela. Hep güzel kalman gerekiyor.”
#Ayşegül AldinçGribin ve diğer mevsimsel solunum yolu enfeksiyonlarının iyiden iyiye arttığı bu dönemde pek çok uzman, bağışıklık sistemini güçlü ve sağlıklı tutmanın önemli olduğunu söylüyor. Bunun için dengeli ve yeterli beslenmeye özen gösterilmesi gerekiyor. Peki hangi besinler kış hastalıklarına karşı kalkan oluyor? Uzman Diyetisyen Aslıhan Altuntaş, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkSon yazımdan sonra Nazende’ye iki kez daha gittim ve hazzın doruğuna bazen yaklaştım, bazen de çıktım. İç bakla ve arapsaçlı sarma eski İstanbul’da bulacağınız gerçek zeytinyağlı. Deniz ürünü isterseniz yerli kalamar ızgarayı kaçırmayın. İlginç ve seveceğinizi düşündüğüm bir hamurişi de var: ‘Çılgın pide’. Ama asıl Nazende farkı, et ve sakatatlarda ortaya çıkıyor. Oğlağın süt bağırsağından elde edilen sarma benim için 2023’ün en iyi 10 yemeğinden biri olmaya aday. Oğlak kelle de o düzeyde. Yanak, beyin ve dil. Bir de iç organlardan yahni... Bunlar artık hiçbir yerde bulunmayan, gastronomik geçinen lokantalarda karşımıza çıkmayan ve maalesef gençlerin bilmedikleri için yemedikleri çok özel yemekler... Birini bile bulmak zor. İyi pişirilmiş bulmak daha da zor. Hepsini bu düzeyde aynı mekânda bulup tatmak denizde hazine keşfetmek gibi...
#Vedat MİLORSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler nedeniyle hayatını kaybedenler var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? Uzmanlarla enine boyuna tartıştık.
#Meyve