Bu yıl bir görünüp bir gitse de güneşli, sıcak günler kapıda, sokaklar bizi çağırıyor. Şimdi bahar havasının, sonra da yazın hakkını vermek için ister pikniğe gidin, ister açık hava konserlerinde coşun. Ya da doğa yürüyüşleri yapın, yaşadığınız şehrin sokaklarını keşfedin... Yaz esintisinde ya da yıldızların altında vakit geçirin. Dışarıda olmanın tadını çıkaracağımız adresleri, aktiviteleri gazetecilere, kent yazarlarına ve işi gezmek olanlara sorduk.
#Melis YılmazSiyah sarımsak mutfaklarımızda çok fazla kullanılan bir ürün olmasa da saça ve vücuda faydalarıyla bilinir. Ancak evinizde siyah sarımsağı kahvaltıdan yemeğe, salatadan atıştırmalıklara pek çok şeyde kullanabilirsiniz. Peki, siyah sarımsak nasıl, hangi yemeklerde kullanılır? İşte, siyah sarımsaklı tarifler...
#Siyah SarımsakGirdiği her yemeğe lezzet katan sarımsağın siyahı olduğunu duymuş muydunuz? Beyaz sarımsağa göre çok daha faydalı olan siyah sarımsağı sarımsak kullanabileceğiniz her yerde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Uzak Doğu ülkelerinde popüler olan, ülkemizde de yeni yeni tanınan bu lezzet kalp ve damar sağlığı açısından da oldukça faydalı. Peki siyah sarımsak nedir? Siyah sarımsak nasıl kullanılır? Cevabı aşağıda…
#Siyah SarımsakDünyanın en sevilen sebzesi desek abartmış sayılmayız. Soğan tüm yemeklere tat katarken kendi başına yüzlerce farklı tarifte başrole oturabiliyor. Bu kez soğan çeşitleri ve onları nasıl kullanacağımızı yazdım, elbette dünyadan rengârenk soğanlarla yapılan farklı önerilerle beraber.
#Gülay Barbaros AltanYılbaşı menüsü 2025 yılına girmeye sayılı zaman kala, sevdiklerine sofra hazırlamak isteyenler için araştırmalar arasında yer alıyor. İşte sizler için hazırladığımız, hindi tarifi, balkabağı dolması, zencefilli tarçınlı kurabiyesi ve tam anlamıyla mükellef bir yılbaşı menüsü tarifleri...
#Yılbaşı MenüsüMasamız bir hindiyi bitirecek kadar kalabalık değilse pişirilecek en iyi yeni yıl yemeği fırında ya da kızarmış tavuktur. Geçen hafta Lezzetli Hayat Instagram hesabımızda “Yılbaşı sofranızda hangisini tercih ediyorsunuz” diye sorduk ve yanıt verenlerin yüzde 63’ü tavuk dedi; biz de ünlü şeflerden az bilinen, leziz tavuk tarifleri aldık. İster bütün ister doldurulmuş parça tavuk tariflerimizden biri mutlaka size göre…
#Yazgı PatarKariyer hayatımın en önemli yemeklerinden biri olan ördek pastilla ile ilgili anılarımı ve tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum. Değerli şef Greg Malouf’tan öğrendiğim, orijinali güvercinle yapılan bu Fas yemeği servis sırasında da görsel bir şölen sunuyor.
#Somer SivrioğluKış soğuk ama güzel yüzünü gösterdi. Değişen havalarla birlikte soframıza misafir ettiğimiz sebze ve meyveler de değişmeye başladı…Okul öncesi dönemde ise kendi mutfağınızda pişen yemekleri çocuğunuza yedirmeye özen göstermelisiniz. Özellikle kış aylarında eviniz dışında yiyeceğiniz öğünlere de ayrı bir önem göstermek çocuğunuzu hastalıklara karşı korumak ve yemek bilinci kazandırmak için önemlidir.
#MeyveSizi bilmem ama ben köşemi ve sizleri çok özledim. Yoğunluğum nedeniyle bir süredir ara verdiğim köşemde sene sonuna kadar ‘MasterChef’ eleme gecesinde çıkan tariflerimi ve bu tariflerin arkasındaki hikâyeleri yazacağım. Ocaktan sonra yine yemek kültürü, gastronomi seyahatleri ve gastronomi dünyası üzerine yazmaya vaktim olacak.
#The AliceMasterchef Ben Saksı Değilim tarifi, programın yeni bölümüyle izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Somer Şef imzalı 'Ben Saksı Değilim' tarifi, finale doğru ilerlerken hazırlanması istenen yemeklerden biri oldu. Görünüm olarak saksıyı andıran yemek oldukça zorlu bir tarif. Takımlar dokunulmazlık için bu lezzeti en iyi şekilde çıkarmaya çalışacak. Peki Ben Saksı Değilim nasıl yapılır, malzemeleri neler?
#Ben Saksı Değilim TarifiGeçen hafta Minorka Adası’nda geçirdiğim harika 4 günden bahsettim. Xuroy adlı otelde yediğimiz taze balıkları da anlattım. Bunun dışında dört lokantaya daha gittik. İki tanesi olağanüstü, biri çok iyi, biri ortanın biraz üstüydü. Aşağıda özetliyorum...
#Vedat MilorKök sebzelerin hepsi doğanın bize sunduğu bir hediye gibi. Her biri kendi benzersiz özellikleri ve lezzetiyle öne çıkıyor. Ekim ayıyla birlikte tezgâhlara gelen bu sebzeler içerdikleri vitaminler, mineraller, lifler ve antioksidanlarla oldukça sağlıklı seçimler.
#Kök SebzeAcı biber turşusu, yemeklerin en güzel eşlikçisi. Kuru fasulyeden dürüme pek çok lezzetin yanında sık sık tercih ediliyor. Eğer acıyı seviyorsanız, kendi turşunuzu kolayca hazırlayabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun...
#Süs Biber TurşusuSonbaharla beraber turşu hazırlıkları da devam ediyor. Başta kornişon, lahana, biber ve domates olmak üzere pancar, lahana, acur, fasulye, karnabahar ve sarımsak gibi çeşit çeşit sebzelerle de hazırlanabiliyor. Üstelik her birinin lezzeti de kendine özgü. Uzun süre ve uygun koşullarda saklanabilen turşunun üzerinde zaman zaman beyaz tabaka oluşabiliyor ve suyu bulanık hala gelebiliyor. Biz de turşu kurmanın püf noktalarını sizin için derledik. İşte ayrıntılar...
#Turşu YapımıHasat zamanı bollaşan sebzeleri saklama yöntemlerinin en eskilerinden biri turşulama. Onlarca farklı çeşit ve yöntemi olan turşuların tam vakti. Kimi kısa sürede olan, kimi daha az bilinen farklı tariflerimi deneyin, hazırladığım ipuçları da iyi bir turşunun garantisi...
#TurşuMevsimine göre ister ızgarada yapın, ister tavada... Ya da konserve olarak tüketin...Sardalya çok lezzetli bir balıktır. Bizde son yıllarda kendine yer bulsa da genellikle küçük balık kategorisinde olduğu için göz ardı edilir. Oysa başka ülkelerde uğruna festivaller düzenleniyor. Bu arada bizim sardalyanın şanı yurtdışında yürüyor.
#Sardalya