Raynaud Sendromu bir diğer adıyla beyaz parmak hastalığı, bir çeşit meslek hastalığıdır. Yoğun titreşimle çalışan elektrikli el aletleri kullanan makine operatörlerinde yaygın olarak görülen beyaz parmak hastalığı, ciddi sonuçlara neden olabilir. Peki, beyaz parmak hastalığı nedir?
#Beyaz ParmakTemasla bulaşan uyuz (skabiyez) hastalığı tedavisinde Dünya Sağlık Örgütü listesinde yer alan ‘ivermektin’ etken maddeli oral tablet Türkiye’de ilk defa kullanıma sunuldu. İvermektin’in artık Türkiye’de de üretildiğini belirten Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, “İvermektini hap olarak kullanarak uyuzu içerden yok edebilir ve henüz direnç gelişmediği için etkinliğinden sonuna kadar faydalanabilirsiniz. Şu anda uyuza karşı elimizde güçlü bir silahımız var” dedi.
#Prof. Dr. Zekayi KutlubayTemasla bulaşan uyuz (skabiyez) hastalığı tedavisinde Dünya Sağlık Örgütü listesinde yer alan ‘ivermektin’ etken maddeli oral tablet Türkiye’de ilk defa kullanıma sunuldu. İvermektin’in artık Türkiye’de de üretildiğini belirten Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, “İvermektini hap olarak kullanarak uyuzu içerden yok edebilir ve henüz direnç gelişmediği için etkinliğinden sonuna kadar faydalanabilirsiniz. Şu anda uyuza karşı elimizde güçlü bir silahımız var” dedi.
#UyuzUyuz hastalığı cilt hastalık türlerinden biri olarak bilinir. Kişinin vücudunda hem döküntü hem de kaşıntı gibi cilt ile ilgili problemler meydana getirebilir. Özellikle sonbahar aylarında ve kış aylarında artış oranı gösterir. Son derece bulaşıcı olan uyuz hastalığı çocuklar arasında daha fazla bulaşıcılığı bulunan bir hastalıktır. Kişisel hijyene bağlı olmaksızın her yaştan bireyde görülebilen bir virüs hastalığıdır. Gece olduğu zaman etkisini daha fazla göstermekte ve kişiyi daha çok etkilemektedir. Uyuz hastalığı şüphesi başladığından itibaren erken tanı ve tedavisi yapılması büyük önem taşır. Çocuklarda uyuz hastalığı belirtileri hakkında merak edilen tüm ayrıntıları sizler için derledik.
#ÇocukPandemi ile birlikte ‘sağlıklı beslenmenin ve bağışıklık sistemini destekleyici besinler tüketmenin’ ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık. “Sağlıklı besinler nelerdir?”, “Günlük tükettiğimiz gıdaları daha sağlıklı hale getirmek için neler yapabiliriz?” soruları ise en çok araştırılan konular arasında. Gelin biz de bugün yaşamımızı sürdürmek için ihtiyaç duymadığımız ancak hastalıklara karşı koruyucu etki gösteren fito besinlerin ne olduğuna ve bu besinlerle hazırlanmış detoks tariflerine bir göz atalım...
#SağlıkÜnlü şarkıcı, hayatının en büyük hayalini gerçekleştirmek üzereyken onu kaybetti. Yani uzun süredir kavuşmak için kelimenin tam anlamıyla canını dişine taktığı o hayali "avuçlarının arasından" kayıp gitti. Yaşadığı hayal kırıklığını da sahnede onlarca kişinin karşısında gözyaşları içinde anlattı.
#Jessie JUyuz hastalığı; sarcoptes scabiei ismi verilen ufak böceklerin sebep olduğu bir hastalık olup önemli bir cilt problemidir. Uyuz hastalığının bulaşıcı olduğu söylenebilir. Bu yüzden uyuz hastalığı ile alakalı bilgilerin, belirtilerin ve vücuttan nasıl atılacağının bilinmesi oldukça önemlidir. Peki, uyuz böceği vücuttan nasıl atılır? Uyuz ne kadar sürede geçer? İşte detaylar.
#Uyuz Böceğiİngiltere’de bir doktor, TikTok’ta, tırnaklarımızın sağlığımız hakkında bize bazı ipuçları verdiğini anlatan bir video paylaştı. Video çok kısa sürede 8 milyon kişi tarafından izlendi, 760 bin beğeni aldı ve yüzlerce yorum yağdı. Peki, kaçımız bunun farkındayız ve tırnaklarımızdaki değişimleri önemsiyoruz?
#Tırnak SağlığıGebelik bir kadına verilen en güzel armağanlardan biridir. Bu dönem başlı başına kendine özgü bir süreçtir. Bir yanda büyümekte olan bir bebek diğer yanda ise bir kadının anne olma süreci gelişmektedir. Böyle bir dönemde hem zihinsel, ruhsal ve sağlık hem de fizyolojik sağlık ayrı bir önem kazanmaktadır. Bu yazıda vücut sağlığı ve beslenme ilişkisini birlikte inceleyelim.
#GebelikCovid-19 aşısı olan ya da hastalığı atlatan birçok kişi “Acaba ne kadar antikor ürettim?” sorusuyla test yaptırmaya koşuyor. Ancak her sorunun yanıtı test sonuçlarında yok. Antikor seviyesinin düşük ya da yüksek olması ne anlam ifade ediyor? Her isteyen bu testi yaptırabilir mi? Koronavirüse karşı gelişen antikorlar ne kadar süre koruma sağlar? Uzmanlar yanıtlıyor
#KoronavirüsUyuz hastalığı, bilimsel adı ‘sarcoptes scabiei’ olan mikroskobik sekiz bacaklı akarların sebep olduğu bir enfestasyondur. Şiddetli kaşıntıyla ortaya çıkan uyuz ilerleyen zamanda vücutta yaraların oluşmasına neden oluyor.
#Uyuzİnsan vücudu kapalı bir kutu. İç organlarımızda neler olup bittiğiyle ilgili bilgiyi bazen vücudumuzun en uç organı olan tırnaklar dile gelip anlatıyor. Biz doktorlar sadece tırnaklarınıza bakarak akciğer, karaciğer hastalıklarına tanı koyabiliyor, bazense vücutta oluşabilecek bir sedef hastalığının hatta saç dökülmeleri ve saçkıranları erken dönemde tırnak bulgularıyla yakalayabiliyoruz. Bu nedenle tırnaklarınızdaki basit gibi görünen değişiklikler karmaşık bir hastalığın habercisi olabileceği için mutlaka uzman bir doktora başvurun.
#TırnakÇin’de başlayan ve dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile mücadele sağlık alanında sürdürülürken, ekonomide çarkların dönmesi için de gayret gösteriliyor. Türkiye ekonomisinin lokomotif kenti olan Bursa’da da faaliyetlerini sürdürmeye çalışan işletmeler, bir takım tedbirlerle yaşanabilecek riskleri ortadan kaldırmaya çalışıyor. İşletme ve personel için ayrı önlemler almaya çabalayan kuruluşlar, normal uygulamalarının üzerine çıkarak, hassasiyetini üst seviyeye yükseltmiş durumda.
#BursaUyuz salgını vakalarında yeniden bir artış başladı. Pek çok vatandaş aile hekimleri başta olmak üzere hastaneleri uyuz şikayetleriyle başvuruyor. Uzmanlar giderek artan salgına karşı uyarılarda bulunurken; vatandaşlarsa uyuz hakkında merak ettikleri sorulara yanıt arıyor. Peki, uyuz nedir, nasıl anlaşılır?
#Uyuz SalgınıVajinal kaşıntı, rahatsız edici maddeler, enfeksiyonlar veya menopoz nedeniyle sıklıkla ortaya çıkan rahatsız edici ve bazen ağrılı bir semptomdur. Birçok kadının başına gelen bu sorunu, nedenlerini ve tedavisini Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Özay Oral anlattı.
#Vajinal KaşıntıErkeklerde kadınlara oranlara daha fazla görülen gut hastalığı genellikle ateş, kızarıklık, şişlik ile kendisini belli ediyor. Halk arasından 'Padişah Hastalığı' olarak da bilinen gut rahatsızlığının nedenleri arasında eklemde biriken ürat kristalleri gösteriliyor. Peki, tedavi edilmediği takdirde, daha ciddi hastalıklara neden olan ve kişinin günlük yaşam kalitesini düşüren gut hastalığı nedir ve nasıl anlaşılır? İşte, gut hastalığı ile ilgili bilgiler.
#Gut Hastalığı Nedir?Ekrem ağrıları ile kendisini gösteren 'Gut hastalığı nedir?' sorusu, vatandaşların merak ettiği konulardan biri olmaya devam ediyor. Ateş, kızarıklık, şişlik ile ortaya çıkan gut hastalığının ne gibi etkilere sahip olduğu internette araştırılıyor Peki, halk arasında 'Padişah Hastalığı' olarak da bilinen gut hastalığı nedir ve nasıl anlaşılır?
#Gut HastalığıUzmanların teşhisi en zor konulan kanser türlerinden biri olarak gösterdiği pankreas kanserinde ileri yaş, sigara, alkol kullanımı ve yağlı-kızarmış yiyeceklerin büyük risk faktörlerinden olduğunu bildiriliyor. Bu kanser türü hakkında bilgi sahibi olmak isteyen vatandaşlarda, pankreas kanseri hakkında bilgi almak için araştırma yapıyor. Peki, pankreas kanseri belirtileri neler?
#Pankreas Kanseri Belirtileri Neler?Alınan tüm önlemlere ve gelişen tedavilere rağmen diyabet giderek büyüyen bir halk sağlığı sorunu. Tüm diyabet hastalarının yüzde 90 kadarı Tip 2 diyabetli. Tip 2 diyabetse önlenebilir bir hastalık. Halen diyabet hastası olduğundan habersiz 193 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabetin dünya ve Türkiye’deki durumunu şöyle anlattı.
#Diyabet