Fransa’dan bir grup araştırmacının Toros mağaralarında keşfedip peynir literatürüne kazandırdığı ve dünyanın en lezzetli rokforu olarak nitelendirilen Divle tulumunu yerinde denemek üzere Antalya’dan Konya’ya doğru yola çıkıyorum. Kırışıksız bir çarşaf gibi önüme yayılan bozkırlardan geçip asırlık peynir mahzenlerine dalıyorum.
#SeyahatYurtdışında mutfak kültürümüz kebaptan ibaret zannediliyor. Halbuki mutfağımızın vegan ve vejetaryen beslenenler için ciddi bir albenisi var. Bunu Türkiye’nin global gastronomi pazarlamasında kullanmak, bence önemli hedeflerimizden biri olmalı. Sarma ve dolmalar, mercimek köftesi, batırık, pirpirim aşı, karalahana çorbası, fasulye diblesi ve kuymak hemen aklıma gelen örneklerden birkaçı...
#VejeteryanHer rüya bir dizi görüntüden oluşmaktadır. Her görüntünün rüya sahibi için özel ve kişisel bir anlamı vardır. Görüntülerin kişisel anlamını belirlemek için, rüya yorumlama bilimi devreye girer. Bu bağlamda doğru bir yorum size belirli işaretler verecektir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Rüyada Kiraz Ağacı Görmek Ne Anlama Gelir?MHP’nin Konya’daki ilk kadın milletvekili Esin Kara, cinsel istismar suçlarına idam cezası getirilmesini istedi. Kara, ”Türk’ün töresinde, tecavüz suçunun cezası idamdır. İnşallah gelsin. Çünkü biz kadınlar bunu istiyoruz. Böyle bir şey olursa kamu vicdanı da, halkın vicdanı da, siyasetçinin vicdanı da rahat eder” dedi.
#MHPKonya'nın Ereğli ilçesinde yetiştirilen siyah havuçlar, 5 bin metrekare alanda kurulu fabrikada konsantre hale getirildikten sonra gıda renklendiricisi olarak kullanılmak üzere 25 ülkeye gönderiliyor. Fabrika müdürü, "Türkiye'ye özel bir ürün ve bu zinciri en iyi şekilde ulaştıran bir konumumuz var" diyor.
#Siyah HavuçBaşyapıt olarak tanımlanabilecek şarapların önemli bir yüzdesi Bordeaux ve Bourgogne. Ama bunları bulmak zor. Etiket fiyatı, kalitenin garantisi değil. 200 dolar ve bunun çok üstü pek çok sıradan, hatta kötü şarap var piyasada. Öte yandan 20 dolara ve altına harika şaraplar bulmak mümkün...
#Vedat MilorBaşyapıt olarak tanımlanabilecek şarapların önemli bir yüzdesi Bordeaux ve Bourgogne. Ama bunları bulmak zor. Etiket fiyatı, kalitenin garantisi değil. 200 dolar ve bunun çok üstü pek çok sıradan, hatta kötü şarap var piyasada. Öte yandan 20 dolara ve altına harika şaraplar bulmak mümkün...
#ŞarapErguvan görününce, baharın doruğa çıktığı anlaşılır. Aslında erguvanlarla birlikte mor salkımlar, leylak renkli çiçekleriyle çardakları örtmeye başlarlar. Ama kimse onlardan pek bahsetmez. Bu hafta ben bu muhteşem çiçeği anlatmaya çalışacağım ki, biraz dikkatler ona çevrilsin, o da çiçek severlerin ilgisinden pay alsın.
Hasat zamanı bollaşan sebzeleri saklama yöntemlerinin en eskilerinden biri turşulama. Onlarca farklı çeşit ve yöntemi olan turşuların tam vakti. Kimi kısa sürede olan, kimi daha az bilinen farklı tariflerimi deneyin, hazırladığım ipuçları da iyi bir turşunun garantisi...
#TurşuSosyetik, pahalı, Allah için güzel bir ada Paros. Kısa tatilimizde ancak üç lokanta denedik ve hiçbiri tam olarak memnun etmedi. Son akşam aile işletmesi bir tavernayı seçtik: Katsounas. Diğer iki lokantaya kıyasla çok daha ucuz. Girit salata, kabak ve domates mücverleri. Midye saganaki özellikle iyi. Adanın nohut yemeği müessese ikramı olarak geliyor ve lezzetli.
#ParosSon dönemde tarzları farklı olsa da beklentilerimi tam anlamıyla karşılayan iki restorana birbiri ardına gitme fırsatı buldum. İkisinden de çok mutlu ve gastronomi kültürümüz adına umutlu ayrıldım. Etik değerleri olan, yaptıkları işi sadece para kazanma aracı olarak görmeyen, günü kurtarma anlayışında olmayan yerler gerçekten fark yaratıyor...
#Müge Akgün