Ereğli’nin beyaz kirazı

Televizyonda Konya mutfağıyla ilgili program yaparken Ereğli’nin beyaz kiraz reçeliyle tanıştım.

Haberin Devamı

Tadar tatmaz aşık olduğum bu reçelin dünyada nadir bölgelerde yetişen beyaz kirazdan yapıldığını öğrendim.
Sonradan yaptığım araştırmayla bu bölgelerden birinin İç Anadolu Ereğli’si olduğu ve Türkiye’nin beyaz kirazının yüzde doksanını bu bölgeden elde edildiği bilgisiyle karşılaştım. Elde edilen kirazın büyük bir kısmı başta İtalya olmak üzere pek çok ülkeye ihraç ediliyor. Bu değerli meyveden yapılan reçel ve kompostolar da beğenilerek tüketilen lezzetler. Ayrıca dondurma ve pasta yapımı ve pasta süslemesi de bu narin meyvenin kullanıldığı diğer alanlar.
Ereğli’ye çok ciddi kazanç sağlayan beyaz kirazı koruma altına almalı ve nesilden nesile aktarmalıyız.

BİBERLİ PAÇANGA BÖREĞİ

Çemensiz pastırmayı keskin bir bıçakla tavla zarı formunda doğrayın. Varsa sivribiberi de incecik doğrayıp ekleyin. Rendelenmiş kaşar peyniri ya da dil peynirini de ilave edip malzemeleri derin bir kapta karıştırın.
Yufkayı tezgaha serip eşit büyüklükte dört üçgen parçaya ayırın. Her bir üçgen parçasını ikiye bölerek 8 adet üçgen yufka parçası elde edin.
Üçgen yufkalardan birini tezgaha serin. Uzun kenarlarına pastırmalı peynirli harçtan 1 yemek kaşığı kadar koyu kenarlarını içe doğru katlayın. Gevşek bir şekilde sarıp rulo yapın. Sardığınız böreklerin uçlarını yapıştırmak için suya batırın. Börekleri geniş bir kaba yan yana yerleştirin.
Küçük bir kâseye 5 yemek kaşığı soğuk su koyun. Sudan yemek kaşığıyla alıp böreklerin üzerine gezdirin. (Suyu avucunuzla da serpiştirebilirsiniz.) Böreklerin suyu çekmesi için yaklaşık 10 dakika bekleyin.
Sıvıyağı derin bir tavaya koyup kızdırın. Börekleri kızgın yağda altın sarısı oluncaya alıncaya kadar kızartın ve bir servis tabağına dizin.
İsterseniz yanında sarmısaklı yoğurtla servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 1 adet hazır yufka
- 6-8 adet çemensiz pastırma dilimi
- Varsa 1 adet tatlı yeşil sivribiber
- 1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri (Dil peyniri de kullanabilirsiniz.)
Kızartmak için;
- 1 çay bardağı sıvıyağ

4 kiÅŸilik         Â

Hazırlama süresi: 15 dakika

Pişirme süresi: 15 dakika

Yazarın Tüm Yazıları