Azerilerin çay ritüeli

Çay, dünyaya mâl olmuş bir içecektir. Sıcak, soğuk, demli, demsiz, sütlü, yeşil, siyah gibi değişik çeşit ve şekilleriyle pek çok kültürün elinde farklı farklı kullanımla hayat bulmuş, evrensel bir içecek...

Haberin Devamı

Azerilerin çay ritüeli de bir başka sunumla can bulmuş. Reçel çeşitleriyle buluşturmuşlar bizim sevgili çayımızı.
Azeri çayını zaten çok beğenmiştim ama çaya eşlik eden reçellerle bu çay ayrı bir zevke dönüştü benim için.
Evet, minik tabaklara konulan reçeller eşliğinde sunuluyor Azeri çayı.
Cevizinden eriğine, gülünden vişnesine, kirazından cennet elmasına birbirinden leziz reçeller çaya eşlik edenler.
Gül ve vişne reçeli ev halkı için yapılıp bol bol tüketilirken, beyaz kiraz ve cennet elması reçelleri özellikle misafirler için ayrılıyor.
Hele de beyaz kirazın içine ceviz eklenerek yapılan reçel, en ağır misafirler için saklanıyor.

SIKICIK ÇORBASI - KÜTAHYA

İnce bulguru derin bir kaba koyup üzerine yarım su bardağı sıcak su gezdirin. Yumuşaması için en az 10 dakika kadar bekleyin. Üzerine tarhana, un, kuru nane, tuz ve karabiberi katıp yoğurun.
Yoğurduğunuz bulgur hamurundan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp avuçlarınızın arasında yuvarlayın.
Bu işlemi yaparken elinizi suya batırın.
Hazırladığınız yuvarlak küçük köfteleri 2 yemek kaşığı un serptiğiniz tepside biriktirin.
Yağı orta boy bir tencerede kızdırıp incecik doğradığınız soğanları tencereye koyun ve orta ısılı ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2 dakika kadar kavurun.
Salçayı ilave edip 1 dakika daha kavurduktan sonra et ya da tavuk suyunu tencereye aktarın ve kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca tuzunu atıp köfteleri yavaş yavaş suya aktarın.
Kısık ateşte, sık sık karıştırarak köfteler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Ocaktan alıp tabaklara paylaÅŸtırdıktan sonra üzerine sarmısaklı yoÄŸurt gezdirerek servise sunun.Â
NOT: Köfteler elde sıkılarak yapıldığı için sıkıcık adını almıştır.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 1 su bardağı ince bulgur
- 3 yemek kaşığı toz tarhana
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- 25 gr tereyağı (4 yemek kaşığı sıvıyağ da kullanabilirsiniz.)
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 6-7 su bardağı et ya da tavuk suyu
- 2 su bardağı sarmısaklı yoğurt

Yazarın Tüm Yazıları