Beyaz kirazda sofralık tüketim atağı

Güncelleme Tarihi:

Beyaz kirazda sofralık tüketim atağı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2012 12:23

Ekonomik anlamda beyaz kirazın üretiminin tamamının yapıldığı Konya'nın Ereğli ilçesinde üreticiler genellikle gıda sanayisinde kullanılan beyaz kirazı Avrupa ülkelerine sofralık tüketim için pazarlamaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Ereğli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Özgüven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin farklı bölgelerinde 15'e yakın köyde 50 bin dekar alanda beyaz kiraz üretiminin yapıldığını belirtti.

Kiraz bahçelerinin her yıl arttığını ifade eden Özgüven, Türkiye'nin ekonomik anlamdaki beyaz kiraz üretiminin tamamının, “beyaz kiraz cenneti” olarak adlandırılan Ereğli'de yapıldığını söyledi.

İlçe topraklarının bir bölümünün Toroslar'ın eteklerinde olması nedeniyle birçok meyvenin ana vatanı olduğunu, kiraz bahçelerinin İvriz gibi çok değerli bir kaynak suyu ile sulandığını vurgulayan Özgüven, şunları kaydetti:

“Toroslar, İvriz kaynak suyu ve bölgenin iklim koşulları beyaz kirazın kalitesi ve aromasında etkili oluyor. Yüksek kalite nedeniyle İtalya başta olmak üzere birçok AB ülkesi Ereğli kirazını tercih ediyor. Sert geçen kışa ve haziranda etkili olan doluya rağmen yaklaşık 8 bin ton rekolte bekliyoruz. Pazarlama konusunda bir hareketlilik var. Bir çok firma ürün ağaçta iken pazarlığını yaptı.”

Haberin Devamı

BEYAZ KİRAZ İÇİN AVRUPA UMUDU- FOTO GALERİ

Şeker oranı az, kanı sulandırıcı özelliği fazla

Özgüven, üretilen kirazların yüzde 80'inin AB ülkelerine ihraç edildiğini dile getirdi.

Kırmızı kiraz gibi sofralık olarak tüketilmeyen ve daha çok gıda sanayisinde kullanılan beyaz kirazda sofralık ürün olarak pazarlama sıkıntısı yaşandığını ve bunu çeşitli projelerle aşmaya çalıştıklarını anlatan Özgüven, şöyle devam etti:

“Bu yıl sofralık tüketim için pazarlama çalışmaları yapıyoruz. Sanayi ürünü olarak satıldığı zaman çiftçimiz para kazanamıyor. Geçen yıl kirazın fiyatı 85 kuruş ile 1,5 lira arasında değişti. Sofralık tüketim hedefimizi tutturursak, çiftçimiz emeğinin karşılığını alacaktır. İtalya ve Almanya başta olmak üzere bir çok Avrupa ülkesi sofralık tüketim için talepte bulunuyor. Sofralık tüketimin tamamını karşılayabilecek üretim kapasitesine sahibiz. Halkımıza da beyaz kirazı sofralık olarak tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Şeker oranı daha az ve kanı sulandırıcı özelliği daha fazla. Beyaz kiraz bir şifa kaynağı.”

Haberin Devamı

Özgüven, beyaz kirazın ilçeye 10 milyon liralık katma değer kazandırdığını, sofralık tüketimin artmasıyla birlikte bu rakamın daha da yükseleceğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!