Bel fıtığı, vücut omurga sisteminde omurgalar arasında gerçekleşen, amortisör görevi yapan disklerin zorlama, ağır kaldırma ya da düşme sonucu kayması, yırtılması neticesinde oluşan hastalıktır. Kaymış ya da yırtılmış olan diskin zorlanması sonucu sinirler üzerinde basınç oluşur. Bu basınç ciddi derecelerde ağrılara sebep olur. İşte bel fıtığı rahatsızlıklarında bilmeniz gereken tüm detaylar.
#Bel Fıtığına Hangi Bölüm BakarSevgili Hürriyet okurları... Bu hafta, ‘bel ağrısının bilinmeyen nedeni, sakroiliak eklem ve kuyruk sokumu ağrısı (pöçük ağrısı)’ konularını TOBB ETÜ Tıp Fakültesi Hastanesi doktorlarından Algoloji (ağrı) Uzmanı Dr. Dostali Aliyev’le konuştuk...
#Şenol KalyoncuParmak, boyun, bilek gibi bölgelerdeki eklemleri rahatlatmak için çıtlatmak neredeyse herkesin yaptığı bir hareket. Özellikle parmak eklemlerini sık sık çıtlatmak çok yaygın. Peki bu hareketin eklemler üzerindeki etkisi ne? Çok sık eklem çıtlatmak ne gibi sonuçlara yol açabilir? Uzmanlar yanıtladı...
#Parmak ÇıtlatmakKadınlarda idrara çıkmak günlük sınır olarak yaklaşık 8 kez olarak bilinmektedir. Gün içerisinde normal olandan fazla idrara gitmek bazı hastalıkların var olduğuna ya da başladığına işaret olabilir. İdrar yolu enfeksiyonu ya da hamilelik gibi durumlar kadınların sık idrara çıkmasına neden olmaktadır. Çok fazla sıvı tüketmek de bir sağlık sorunu olmasının yanı sıra dış etkenlere bağlı olarak sık idrar çıkma nedeni olarak bilinir. Peki, kadınların sık idrar çıkmasında etkili olan diğer faktörler nelerdir ayrıntıları ile derledik.
#Kadınlarda Sık İdrara Çıkma Neden OlurVücudun farklı bölgelerinde yaşanan fıtık son dönemlerin rahatsızlıkları içerisinde gelmektedir. Özellikle günlük yaşamda önemli oranda sekteye uğratan ciddi hastalıklar arasında bulunur. Peki, fıtık kendiliğinden geçer mi? Bebeklerde ve yetişkinlerde kasık fıtığı kendiliğinden iyileşir mi tüm detayları ile derledik.
Bel fıtığı, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem teşkil eden durumlar arasındadır. Bu bakımdan Bel fıtığının ne olduğunu öğrenebilir ve nasıl geçtiği hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Bel Fıtığı nedir? Nasıl geçer ve teşhis edilir? Bel fıtığının tedavi yöntemleri araştırarak detaylarıyla birlikte derledik.
#Bel FıtığıBel fıtığı, Her iki omur arasında yastık görevi yapan jöle kıvamındaki diskin taşması ya da yırtılması sonucu meydana geliyor. Ciddi iş gücüyle zaman kaybına neden olan bel fıtığı, bel ağrılarının en büyük nedenlerinden biri. Ayrıca sırt, bacak ve ayak ağrısı, uyuşukluk ve karıncalanma gibi sorunlara da yol açabiliyor. Bel fıtığı ağrısına iyi gelen bazı bitkisel ve doğal yollarla evde çözüm üretilebilir. Peki bel fıtığı nasıl geçer? Evde bel fıtığı ağrısına ne iyi gelir? Ayağa vuran bel fıtığı nasıl geçer? Boyun ve bel fıtığına ne iyi gelir? İşte bel fıtığı ağrısına iyi gelen öneriler...
#Bel Fıtığına Ne İyi Gelir?Her yaşta kişinin karşılaşabileceği kuyruk sokumu ağrıları hayat kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Ağrı, Beyin, Sinir Hastalıkları ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, Şiddetli belirtilerin görüldüğü ve tedavi edilmezde kronik ağrılara sebep olan kuyruk sokumu ağrılarının nedenleri ve tedavi yöntemleri ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#Kuyruk Sokumu AğrılarıBelinizden dizinize doğru inen dayanılmaz ağrılar, bacaklarda karıncalanma, hareket etmekte zorlanma gibi şikayetleriniz varsa sebebi siyatik ağrılar olabilir. Halk arasında sinir romatizması olarak da adlandırılan siyatik ağrılar, vücudun en büyük siniri olan siyatikte meydana gelir ve sıkışması halinde şiddetli ağrıya sebep olur. Beyin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Çetin Ayhan Evliyaoğlu siyatik ağrısı ve tedavi yöntemleri hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Ayakta KarıncalanmaGünümüzde boyun fıtığı görülme sıklığı, yaşam tarzında yaşanan değişimlere bağlı olarak her geçen gün artıyor. Özellikle telefon ve tablet gibi teknoloji ürünlerinin kullanımındaki artış, yanlış duruş ve hareketsizlik gibi nedenler boyun fıtığını yaygınlaştırıyor. Pandemi döneminde evde geçirilen sürenin artması da beraberinde getirdiği teknoloji kullanımı ve hareketsizliği artırdığı için boyun fıtıklarının artmasına neden oluyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Seçer, boyun fıtığını ve bu hastalıktan korunmak için neler yapılması gerektiği ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
#Boyun FıtığıVücudun herhangi bir noktasında çıkan ağrıları inceleyen tıp alanına Algoloji denilmektedir. Bu ağrılar ise bazen farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Ağrıların tanısını da doğru şekilde konulması gerekir. Algoloji nedir? Tüm ayrıntılarını sizler için derledik.
#Algoloji Nedir?Skolyoz ergen-genç kızlarda erkeklere oranla 8-10 kat fazla görüldüğünü belirten Doç. Dr. Ahmet İnanır, "Skolyozu olan bir çocuğun çanta taşıması artışa neden olabilir. Yanlış yatma, oturma, ders çalışma postürleri skolyozu artırıcı etki gösterebilir" dedi.
#SkolyozBel fıtığı, özellikle çalışan insanlar için oldukça zorlayıcı ve acı verici bir hastalıktır. Bu rahatsızlık genelde şiddetli bel ağrısı olarak tarif edilmektedir. Ancak her bel ağrısı bel fıtığı olmayabilir. Peki, bel fıtığı için hangi doktora gidilir? Bel fıtığına hangi bölüm bakar? İşte bel fıtığı hakkında çok sorulan bu soruların cevaplarını size özel hazırladık.
#Bel Fıtığı İçin Hangi Doktora Gidilir?Uzun süreli (kronik) ağrıya neden olan önemli rahatsızlıklardan biri olan kulunç hakkında konuşan Dr. Ahmet Çapar, “Her yaş grubunda gözlenen kulunç kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha fazla görülmektedir. Ağrı dışında hiçbir zararı ve tehlikesi olmayan kulunç ağrıları, doğru tedavi yöntemleri giderilebilir” dedi.
#KulunçEndüstrileşmiş ülkelerde yaşam boyu bel ağrısının görülme sıklığının yüzde 70’in üzerinde olduğunu söyleyen Fizyoterapist Çağıl Ertürk, bel fıtığı olmamak için kişinin üzerine düşen ve günlük yaşamda uyması gereken basit ama etkili yöntemlerin mevcut olduğunu belirtti; fıtık oluşmaması için rahat ayakkabı giyilmesi gerektiğinin altını çizdi.
#FıtıkAdnan Menderes Üniversitesi Fizik Tedavi Ana Bilim Dalı ve Ağrı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk Şendur, toplumda yaygın olarak görülen bel ağrılarının halk arasında yanlış algılandığını ve tedavisinde zorluk yaşandığını, beldeki her ağrının fıtık olarak algılanmaması gerektiğini belirtti.