Paylaş
Aslında çok eski zamanlara ait hatta ilkel tıp uygulama alanlarından olan manuel tedavi yıllar içerisinde çok gelişmiş ve günümüz tedavilerinde neredeyse ilk seçenek olmuştur. Çünkü hastalar daima tedavide hızlı ve ilaçsız yöntemleri tercih eder duruma gelmiştir. Tedavinin cazip yanı, hemen hemen yan etkisi olmaması ve hızlı sonuç alınmasıdır. Konuyla ilgili Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, Manuel ve Nöral Terapist Uzm.Dr. Yasemin Soytürk Özseren’den bilgi aldık.
İTME, GERME, BASTIRMA MANEVRASI
Postürel denge durumunda kas-iskelet sisteminin maksimal, ağrısız hareketini sağlamak için ellerle yapılan tedavi yöntemidir. Elle yapılan fizik tedavi olarak da bilinir. Optimal vücut mekaniklerini sağlamak ve kısıtlanmış bölgede hareketi arttırmak hedeflenir. Dokunun yapısal değişiklikleriyle sonuçlanan bir eklemin fonksiyon bozukluğunun mekanik işlevini eski haline getirmek için manuel terapi yapılır. Manuel terapi hem miyofasyal dokulara (kaslar ve fasya) hem de omurga ve eklemlere uygulanır. Vücudun problemli bölgelerine itme, germe, bastırma gibi çeşitli manevralar yapılır. Direkt olarak hastanın tenine uygulanır. Kıyafet üzerinden manuel terapi yapılmaz.
KAS VE İSKELET AĞRILARINDA
Yumuşak doku tekniği, manipülasyon, mobilizasyon, kas enerji tekniği, miyofasiyal serbestleştirme gibi teknikler vardır. Bu teknikler için iyi hisseden eller gereklidir. Hastayı tedavi eden hekim tarafından dokulardaki değişiklikler tedavi sırasında algılanır. Manuel terapi, bel, boyun, kol ve bacak eklem hareket açıklığı azalması ile birlikte olan tüm kas-iskelet ağrılarında veya hareketle tetiklenen lokalize duyarlılıklarında kullanılır. Boyun fıtığı, bel fıtığı, mekanik bel ve boyun ağrıları en sık kullanım alanı olmakla birlikte manuel terapiye cevap veren birçok kas iskelet sistemi hastalığı tanımlanmıştır. Karpal tünel sendromu ve torasik outlet sendromu manuel terapi ile tedavi edilir. Omuz problemlerinde, spora ve tekrarlayan harekete bağlı birçok rahatsızlıklarda (lateral epikondilit, tenisçi dirseği, medial epikondilit, golfçu dirseği, tetik parmak, plantar fasit gibi) manuel terapiyle birlikte yapılan egzersiz tedavisi başarılıdır.
UZMAN HEKİM MUAYENESİ ŞART
Manuel terapiye kararı vermeden önce hastanın ayrıntılı öyküsü yani yakınmaları dinlenir. Ağrı, gerginlik, işlevesel kayıp sık rastlanan şikâyetlerdir. Fizik muayene uygun tanı ve tedaviyi mümkün kılacak yeterli, ayrıntılı fonksiyonel muayeneyi içermelidir. Etkili olması için muayene birçok pozisyonda yapılmalıdır. Manuel terapinin sakıncalı olduğu yani kontraendike olduğu durumları dışlamak için ayrıntılı uzman hekim muayenesi şarttır.
Manuel terapi tekniklerin uygulama zamanları kişiden kişiye değişebilir. Manuel terapi doğru yapıldığında seans süreleri uzun sürer. Özellikle kronik ağrılı durumlarda tüm vücut yaklaşımı gerekebilir. Akut ağrılarda kısa sürede cevap alınır.
Paylaş