Sosyal ortamlarda kişinin aşağılanıp utanacağını düşünme korkusu, kalabalık ortamlarda kaçınma davranışıyla kendini gösterir ve bu durum ‘sosyo-fobi’ olarak tanımlanır. Sosyo-fobi eğer hafif gözüküyorsa kişinin korku duyduğu ortamlardan uzaklaşması şeklinde gerçekleşir. Ağır durumlarda ise sosyal yalnızlık görülür. Çocuklarda utangaçlık gibi durumlar çok ağır gözükürse bu bir kişilik özelliği gibi alganılmaması ve önlem alınması gerekir.
#Psikoloji‘Yenidoğan Çetesi Operasyonu’ sonrası kapatılan hastaneden üçüz bebeklerinden birini teslim alan iki bebeği ise başka hastaneye sevk edilen Koyuncu ailesi, önce Asel’in ardından da Defne bebeğin taburcu edilmesiyle büyük mutluluk yaşadı. Anne Hatice Nur Koyuncu, “Medilife Hastanesi’nde doğum yapmıştım, süreç çok iyiydi, ta ki o haber gelene kadar, bebeklerimin yatacağı hastane hiç aklıma gelmemişti. Önce herhangi bir şey olmadığı söylendi sonra ‘Acil hastaneye gelmeniz gerekiyor’ dendi. Gittiğimizde polisler vardı, Kuzey’i o gece taburcu aldık. Hamileliğimde Asel’in yaşayamayabileceğini dediler, ilk onu taburcu aldık şuan Defne’yi alıyoruz, çok farklı bir duygu” dedi.
#Yenidoğan ÇetsiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, sezaryen ameliyatın, "büyük bedelleri olan cerrahi bir operasyon" yerine, "pratik, hızlı ve ağrısız bir doğum seçeneği" olarak tanıtıldığına ve Türkiye'deki sezaryen oranlarının DSÖ'nün belirlediği makul sınırları aştığına dikkati çekerek, "Bütün anne adaylarımızı fıtratlarındaki bu mucizeyi, başka tecrübe ile edinilmeyecek bu eşsiz bilgeliği kucaklamaya davet ediyorum." dedi.
#Emine ErdoğanYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 11 aylık bebek ne kadar uyur, 11 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 11 aylık bebek kilosu, 11 aylık bebek bakımı, 11 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 11. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 10 aylık bebek ne kadar uyur, 10 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 10 aylık bebek kilosu, 10 aylık bebek bakımı, 10 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 10. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 7 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 7 aylık bebek ne kadar uyur, 7 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 7 aylık bebek kilosu, 7 aylık bebek bakımı, 7 aylık bebek aşısı, 7 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 7. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekSevgili okurlarım, çocuklarımıza nasıl bir dünya ve gelecek bırakacağız diye düşünürken; aslında belki sormamız gereken başka bir soru “Çocukları nasıl bu hale getirdik, çocukları ne kadar sağlıklı yetişkinler olarak bırakacağız?” olmalı.
#Enver HasanoğluBebeklerde en önemli durumlarda birisi de uyku düzenidir. Bebeklerin sağlığı için düzenli uyumaları gerekmektedir. Bu anlamda bazı bebeklerde görülen uyku terörü hastalığı uyku bozukluğu problemi olmaktadır. Bu hastalık ebeveynleri hem korkutmakta hem de endişelendirmektedir. Peki, bebeklerde uyku (gece) terörü nedir, neden olur ve ne zaman başlar? Bebeklerde gece terörü nasıl önlenir ve tedavi edilir? Sizlere bebeklerde görülen uyku terörü hastalığı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#BebeklerdeBebeklerde geç diş çıkarma nedenleri, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım alanı açısından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan bebeklerde geç diş çıkarma nedenlerini öğrenebilir ve sebepleri hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Bebeklerde geç diş çıkarma nedenleri nelerdir? Bebeklerin geç diş çıkarması sebeplerini sizler için derledik.
#BebekKişisel Gelişim Uzmanı, eğitmen Bahar Su Dinçeller, kendi kişisel gelişim yolculuğunu anlattığı “Bahar’ın Kitabı” ile kariyerine yazar kimliğini de ekledi. Sohbetimizde her insanın mutlaka bilinçaltı temizliği yapması gerektiğine dikkat çeken Dinçeller, bedensel hastalıkların altında duygu hasarlarının yattığını anlatarak, “Fiziki bedende kan akarken, enerji bedende duygu akar. Hiçbir hastalık yoktur ki duygular hastalanmadan sadece bedende olsun! Bu nedenle önce negatif duygu, düşünce, dil ve davranış dörtlüsünü denetlemeyi öğrenmek ve dönüştürmek gerekiyor” dedi.
#Bursaİnsanların birçoğunun başına en sık gelen durumlardan birisi hıçkırıktır. Hıçkırık tutan kişi bu durumdan kurtulmak için çözüm aramaya başlamaktadır. Bazen kendiliğinden geçen hıçkırık bazen ise uzun bir süre geçmeyebilir. Hıçkırık neden olur ve tutar? Bebeklerde ve yetişkinlerde hıçkırık neden oluşur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Çocuklarda görülen hem fiziksel hem psikolojik sorunların akupunkturla tedavi edilebileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran, “Akupunktur tedavisiyle çocuklarda sık görülen obezite ve psikolojik kaynaklı dikkat eksikliği, hiperaktivite, baş ağrıları, gece altını ıslatma, iştahsızlık gibi durumlara çözüm bulunabiliyor. Ayrıca çocuklarda sık görülen alerjik rinit, astım, cilt hastalıkları, epilepsi ve nörolojik hastalık temelli kalan doku bozukluğunda da akupunktur başarılı sonuçlar veriyor” dedi.
#ÇOCUKÇocuklarda görülen hem fiziksel hem psikolojik sorunların akupunkturla tedavi edilebileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran “Akupunktur tedavisiyle çocuklarda sık görülen obezite ve psikolojik kaynaklı dikkat eksikliği, hiperaktivite, baş ağrıları, gece altını ıslatma, iştahsızlık gibi durumlara çözüm bulunabiliyor. Ayrıca çocuklarda sık görülen alerjik rinit, astım, cilt hastalıkları, epilepsi ve nörolojik hastalık temelli kalan doku bozukluğunda da akupunktur başarılı sonuçlar veriyor” dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Serhat KoranYaz tatilinin başlaması ile birlikte çocuklarını sünnet ettirmek isteyen ailelerin kafasında bazı soru işaretleri oluşmaya başlıyor. Doğru sünnet nedir? Hangi yaşta sünnet edilmelidir? Genel anestezi mi, lokal anestezi mi uygundur? Hangi koşullarda sünnet yapılmalıdır? Kimler sünnet yapabilir?
#SünnetBir bebek dünyaya geldiğinde en uzun süre bakıma muhtaç olan canlıdır. Doğal olarak anne ya da anne yerine geçecek kişiye bağımlıdır. İhtiyaçlarını kendi başına karşılayacak duruma geldiğinde ise bu bağımlılığın zamanla azalması beklenir. Burada anne doğru zamanda çocuğun gönderdiği sinyalleri alarak kendisinden ayrılmasına izin verebilmelidir.
#ÇocukGece Terörü, çoğunlukla çocuklarda görülen bir rahatsızlıktır. Çoğu zaman basit kabuslarla karıştırılan bu bu hastalık, iki yaşın üstündeki çocuklarda sıklıkla görülmektedir. Atak şeklinde ortaya çıkan gece terörü hastalığı, bağırma ile ortaya çıkmaktadır. Gece Terörü, uykuya dalınmasından 1-2 saat sonrasında başlamaktadır. 10 ila 30 dakikaya kadar da sürebilmektedir. Peki, Gece Terörü belirtileri nelerdir? İşte, o hastalık hakkında bazı bilgiler
#Gece Terörü NedirCUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, otizmin görülme sıklığının günümüzde 68'de 1'e ulaştığını söyledi. Erdoğan, "Amerika Hastalıkları Kontrol Etme ve Önleme Merkezi”nin 2012 verilerine göre, otizmin görülme sıklığı 88’de 1 idi. Günümüzde bu rakam, 68’de 1’e ulaşmıştır. Bu kadar sık rastlanan bir sendromun, ne olduğu hakkında bizlerin de acilen bilgilenmesi lazım" dedi.
#OtizmBebeklerde ateş, ebeveynlerin en çok korktuğu durumlardan biridir. Yeni doğan dönemindeki bebeklerde enfeksiyonla savaşma yeteneği kısıtlı olduğundan ciddi enfeksiyonlar gelişebilir. Peki, bebeklerde ve çocuklarda ateş neden olur? Ateş hangi hastalıkların habercisidir? Bebeklerde ve çocuklarda ateş hakkında tüm merak edilen soruların yanıtlarını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Rahmi Tuna Tekin’dan aldık.
#Bebeklerde Ateş SınırıBebeklerin memeden ayırma süreci anne ve bebek için oldukça önemli bir süreçtir. Birçok anne bu süreçte “Çocuğumu memeden nasıl kesebilirim?” sorusunun yanıtını arar. Bebeğin ne zaman ve nasıl sütten kesilmesi gerektiğini Uluslararası Emzirme Danışmanı (IBCLC) Kadın Sağlığı, Doğum ve Cinsel Sağlık Danışmanı Doç. Dr. Güliz Onat anlatıyor.
#Bebeği Memeden AyırmaBilinenin aksine, kadın doğurmadan da emzirebilir. Hatta yumurtalıkları ve rahmini alınan kadınlar bile emzirebilir. Düşük yapan, bebeği karnında ölen, menopoza girmiş kadınlar dahi emzirebilir. Çünkü süt üretiminin bu tür anatomik ve fizyolojik durumlarla bir ilişkisi yoktur. Çünkü emzirmek beynin ve kalbin yaptığı bir iştir. Çünkü, kadın bedeni bilgedir. Her yeni duruma uyumlanabilir. Kalbi, beyni, memesi olan her kadın, emzirebilir.
#Emzirme