Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Denizay Yürürer, tokalaşma, öpüşme, 1 metreden fazla yaklaşarak konuşmanın grip hastalığında önemli bulaş yolları olduğunu belirterek, Kapı kolu, masa, bardak gibi yüzeylerde grip virüsü 2-8 saat canlı kalmaktadır. Hasta kişiler, belirtilerin ortaya çıkmasından 1 gün öncesinden başlayarak hastalığın 5 ve 7’nci günlerine kadar bulaştırıcıdır" dedi.
#GripMevsim geçişlerinin olmazsa olmazı grip ve nezle, bağışıklık sistemi daha zayıf olan bebekleri sandığımızdan daha fazla etkiler. Çoğu zaman hafif sayılabilecek nezle, bebeklerde huzursuzluk ve sıkıntılara neden olur. Öksürük ve burun akıntısıyla kendini gösteren nezle, solunum yoluyla bulaşır ve zamanla akciğerlere yerleşerek ağır hastalıklara sebebiyet verebilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ersin Sarı, bebeklerde grip ve nezle hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#Bebeklerde GripKış mevsiminin en ağır koşullarda kendini gösterdiği şu günlerde bebek ve küçük çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları ve grip görülme sıklığı arttı. Peki, bebeğiniz için grip ve solunum yolu enfeksiyonu tedavisinde en etkili yöntemler neler?
#Bebeklerde Grip Ve Soğuk Algınlığı TedavisiSon günlerde grip vakalarında kaydedilen artış, sağlık sistemleri üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor. Gribin de içinde yer aldığı ‘dörtlü virüs’ durumu endişeleri daha da artırıyor. Acil servis başvurularındaki artış ise tablonun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Peki bu yıl grip daha mı güçlü? Aşı yüzde 100 koruma sağlıyor mu? Dörtlü virüs hangi sorunlara neden oluyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkBirçoğumuz kış gelince kapımızı çalan grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı nesilden nesle aktarılan doğal reçetelere başvuruyoruz. Kimimiz tuzlu suyla gargara yaparken kimimiz zencefil çayına bal katıp içiyor kimimiz de göğsüne mentollü merhem sürmeden edemiyor. Peki evde yapılan bu reçeteler hakkında uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#SağlıkGeçen yıl tedaviye karşı inatçı grip salgını yaşandı ve 2023-2024 grip sezonunda 45 binden fazla kişi grip komplikasyonlarından hayatını kaybetti. Bu yıl ise grip erken başladı ve grip aşısı geçen sezonun aksine dörtlü yerine üçlü bir bileşime sahip. Peki bu yıl grip mevsimi nasıl geçecek? Aşıdaki bu değişimin nedeni nedir? Grip aşısını hangi ay yaptırmak daha etkili? Prof. Dr. Reşit Mıstık ile mercek altına aldık.
#SağlıkDünyayı değiştiren Covid-19 virüsünün çeşitli varyantları hâlâ aramızda dolaşırken bilim insanları da gelecekteki pandemilere hazırlık yapıyor. Uzmanlar, 'İspanyol gribi' olarak da bilinen 1918 gribinde hayatını kaybedenlerin kemiklerinin önümüzdeki yıllarda yaşanacak salgınlarda kimlerin en ağır etkileneceğine dair ipuçları verebileceğini düşünüyor. İşte gelecekteki pandemide kimlerin hedef grubunda olduğunu araştıran bilim insanlarının ilginç çalışması...
#PandemiDang virüsü için tehlike çanları çalmaya başladı. Dünya genelinde vaka sayılarındaki artışa dikkat çeken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bulaş riskini önlemek için ülkelere uyarıda bulundu. Peki, Dang virüsü nedir, nasıl bulaşır? İşte, Dang virüsü belirtileri ve tedavisi hakkında detaylı bilgiler
#Dang VirüsüHastaneler dolup taşıyor, çocuklarda virüslere dayalı vaka artışları devam ediyor. Özellikle acillerde yer, yoğun bakımlarda yatak bulmak çok zor. Öyle ki Bolu Valiliği sadece geçen hafta 6 binden fazla çocuğun hastalık sebebi ile okula gidemediğini duyururken Rize Sağlık Müdürlüğü ‘Hasta çocuğunuzu okula/ kreşe göndermeyin’ çağrısı yaptı. İstanbul’da da durum benzer. Çocuk enfeksiyon servislerinde boş yatak kalmadı, yoğun bakımda ise sıra var. Peki, ne yapmalı? Okulları erken tatil etmek bir işe yarar mı? Maskeye geri mi dönülmeli? Sordum.
#Bolu ValiliğiSağlık Bilimleri Üniversitesi Sancaktepe Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniği Şefi Prof. Dr. Şirin Güven, ABD ve İngiltere’de ölümlere yol açan Strep A vakalarının ülkemizde de görülmeye başlandığını söyledi. Güven ayrıca bu yıl hiç alışılmamış etkenlerle menenjit vakaları görmeye başladıklarını söyledi ve çok önemli uyarılarda bulundu.
#PandemiTürk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle acillere başvuruların 3-4 kat arttığına işaret ederek maske kullanımı ve kapalı ortamların havalandırılması konusunda uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Yavuz, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın Kovid, RSV ve influenzayı aynı anda test edebilecek üçlü PCR testlerinin kullanıma gireceği yönündeki açıklamasıyla ilgili de, "Etkenin hangi virüs olduğunu erken evrede tespit edebilirsek hastaneye yatış ve ölümlerin de önüne geçilebilir" dedi.
#İstanbulTÜRK Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle acillere başvuruların 3-4 kat arttığına işaret ederek maske kullanımı ve kapalı ortamların havalandırılması konusunda uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Yavuz, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın covid, RSV ve influenzayı aynı anda test edebilecek üçlü PCR testlerinin kullanıma gireceği yönündeki açıklamasıyla ilgili de, Etkenin hangi virüs olduğunu erken evrede tespit edebilirsek hastaneye yatış ve ölümlerin de önüne geçilebilir dedi.
#Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz'Bir okul çocuğu, ayda 4-5 kez doktora gidebiliyor' bu sözler Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Binboğa'ya ait. Bu yıl solunum yolu enfeksiyonlarında büyük artış yaşanıyor. Ağırlıklı olarak çocukları etkileyen virüslerin içinde en çok görülen ve hızlı bulaşan ise RSV… Peki en çok kimler için riskli? Belirtileri neler ve nelere dikkat etmek gerekiyor? Neden bu yıl bu kadar arttı? Uzmanlar anlattı.
#RSVÇocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, bu yıl üçlü, hatta dörtlü virüs enfeksiyonları nedeniyle çocuklarda daha şiddetli bulgularla kendini gösteren solunum yolu enfeksiyonlarının görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Dağlı, "İnfluenza A yani halk arasında domuz gribi olarak bilinen virüs, bu yıl 2009 yılındakinden çok daha şiddetli ve yaygın seyrediyor. Üstelik buna, RSV ve başka virüsler de eşlik edebiliyor. Bu yıl ABD'de yapılan bir çalışmayla influenzanın RSV ile 'işbirliği' yapıp bağışıklık sistemini adeta kandırdığı ve akciğerlerin en ücra köşelerine kadar ulaşabildiği gösterildi" dedi.
#GripSoğuklar bağışıklığımızı düşürüyor; nezle, grip gibi pek çok hastalığı da beraberinde getiriyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçen hafta gribin ‘güçlenerek’ geri döndüğü uyarısında bulundu. Biz de uzmanlardan bağışıklığımızı arttırmak için tavsiyeler aldık.
#Dünya Sağlık ÖrgütüSoğuk kış aylarında nezle, grip, soğuk algınlığı gibi sorunların artması ile burun tıkanıklığı, burun akıntısı gibi şikayetlerle sıkça karşılaşılır. Bazen de burun tıkanıklığı tek taraflı olabilir. İnsanın günlük yaşamını olumsuz bir yönde etkileyen buru tıkanıklığı nefes almayı önemli ölçüde zorlaştırır. Aynı zamanda gece sağlıklı bir uyku uyumasını da imkansız bir hale getirir. Çocuklarda burun tıkanıklığı nasıl geçer sizler için derledik.
#ÇocukÇevresel ve kalıtsal faktörlerin bir karışımından kaynaklandığı düşünülen astım, bazı etkenler nedeni ile akciğerlerdeki hava yollarının duvarlarının şişmesi ve bu nedenle de bu hava yollarının daralması olarak da tarif edilen bir hastalıktır. Çocuklarda astım neden olur ve belirtileri nelerdir sizler için derledik.
#ÇocukÖksürük bir temizleme refleksi olmaktadır. Her yaşta kişilerde farklı sebeplerden dolayı görülebilmektedir. Özellikle çocuklarda öksürüğün görülmesi ebeveynleri telaşlandırmaktadır. Bu durumda anne ve babaların bilmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Peki, çocuklarda öksürük neden olur, nasıl geçer ve giderilir? Çocuklarda öksürüğe ne iyi gelir? Sizlere çocuklarda görülen öksürük ile ilgili merak edilenleri detaylıca derledik.
#ÇocukBurun akıntısı, bebeklerde ve çocuklarda yetişkin kişilerde çeşitli nedenlerle bağlı olarak ortaya çıkar. Burun akıntısına, grip, alerji, soğuk algınlığı yabancı cisim kaçmasına neden olabilir. Burun boşlaması şeklinde de meydana gelen burun akıntısı berrak ve akışkan yapıda sahip olan bir sıvıdır. Çocuklarda nezle ve burun akıntısı nasıl geçer sizler için derledik.
#ÇocukÇocuklarda en sık görülen hastalıklardan birisi de grip olmaktadır. Grip hemen hemen her yaş grubunu etkilemektedir. Fakat çocuklarda daha zor geçebilmektedir. Bu sebeple anne ve babalar grip virüsü ile ilgili pek çok araştırma yapmaktadır. Peki, çocuklarda grip nasıl geçer ve tedavi edilir? Çocuklarda gribe ne iyi gelir? Sizlere çocuklarda grip hastalığı ile ilgili merak edilenleri detaylıca derledik.