Güncelleme Tarihi:
Öksürme emri beyin tarafından göğüs ve kaslara ileterek gerçekleştirmektedir. Bu sayede yabancı maddelerin dışarı atılması sağlanır. Çocuklarda görülen öksürüğün ise farklı pek çok nedeni bulunabilir. Nedenlere bağlı olarak ise bir tedavi yöntemi uygulanmaktadır.
Çocuklarda Öksürük Neden Olur?
Çocuklarda öksürüğün nedenleri birden fazla olmaktadır. Özellikle öksürüğün sebepleri arasından enfeksiyon, nezle ve grip gibi hastalıklar bulunmaktadır. Özellikle çocukların bağışıklık sistemlerinin daha zayıf olmasından dolayı b tip hastalıklara daha kolay yakalanmaktadır. Bu nedenle de öksürük gibi durumlarla sıklıkla karşılaşılmaktadır.
Bunların yanı sıra çocuklarda toza, dumana veya kokuya karşı alerjik gibi durumlar da söz konusu olabilir. Bu sebeple de bu durumlara karşı vücut öksürük gibi bir tepkime oluşturmaktadır. Öksürüğün en sık görülen tiplerinden birisi de kronik öksürüktür. Kronik öksürük genellikle astım hastalığından kaynaklanmaktadır. Bunun gibi durumlarda çocukların uzman bir hekime gönderilmesi gerekmektedir. Gerekli astım kontrollerinin yapılmasının ardından gerekli tedavinin de başlanması gerekir.
Çocuklarda Öksürük Nasıl Geçer ve Giderilir?
Çocuklarda görülen öksürük sonucunda ebeveynler oldukça hassas davranmaktadır. Çoğu zaman endişelenen anne ve babalar çocuklarını bu nedenle sıklıkla doktora götürmektedir. Çocuklarda öksürük durumları sıklıkla görülebilir. Çocuklarda öksürük ile ilgili şu belirtilerin olması durumunda mutlaka doktora götürülmesi gerekmektedir:
- Nefes almada ve konuşmada zorluk çekilmesi
- Boğazda durdurulamayan tıkanıklık
- Nefes alamama veya bayılma
- Tırnak veya dudaklarda morarmalar görülmesi
- Yutkunma güçlüğü
- Öksürük nedeniyle kızarma veya morarma
- Öksürürken kan gelmesi
- Hırıltılı öksürük
Bu gibi durumlarda çocukların doktora götürülmesi gerekmektedir. Öksürüğün genel olan nedeni nezle veya grip gibi hastalıkla olduğu için bu gibi durumda doktor tarafından ilaca başlanmaktadır. Ayrıca çocuklara bal veya boğaz pastillerinin de verilmesi öksürüğe iyi gelmektedir. Fakat pastiller sadece 4 yaşından büyük çocuklara doktor kontrolünde verilmesi gerekir.
Ayrıca balın dışında havanın nemlendirilmesi veya ılık suda banyo yaptırılması da öksürüğe iyi gelmektedir. Astımda görülen uzun süreli öksürüklerde çocuklara yazılan ilaçlarında kullanılması gerekmektedir.
Çocuklarda Öksürüğe Ne İyi Gelir?
Çocuklarda öksürüğün görülmesi durumunda anne ve babalar evlerde bazı yöntemler uygulayabilir. Fakat 6 aydan küçük bebeklerde mutlaka bir doktora danışmakta fayda vardır. Çocuklar için öksürüğe iyi gelen durumlar şunlardır:
- Burun tıkanıklığının görülmesi öksürüğü de arttırabilmektedir. Bu nedenle çocukların kullanabileceği doktor tarafından önerilen burun spreyleri kullanılabilir.
- Balgam üst solunum yollarına akan ve takılan, öksürme isteğini arttıran bir durumdur. Bu nedenle balgam sökücüler öksürüğe iyi gelmektedir.
- Çok şiddetli öksürük durumlarında doktor tarafından reçete edilen öksürük şurupları kullanılabilir.
- Alerjik durumlarda çocukların doktorlar tarafından verildiği alerjik ilaçlar da kullanılabilir.
Bunlar dışında ebeveynler kendilerinin uygulayacağı bazı yöntemleri de deneyebilmektedir. Çocuklarda öksürüğe iyi gelen bitkisel yöntemler ise şunlardır:
- Limon, ıhlamur, elma kabuğu ile yapılan çay çocuklarda öksürüğe iyi gelmektedir.
- Ilık su içerisine bir tatlı kaşığı tereyağı, bir yemek kaşığı pekmez karıştırılarak çocuklara verilebilir.
- Ihlamur içerisine ayva yaprağı atıp demlendikten sonra çocuklara içirilebilir.
- Pekmez ve karabiber de çocuklarda öksürüğe iyi gelmekte ve öksürüğün kesilmesine yardımcı olmaktadır.
Bu yöntemler çocuklarda öksürüğe iyi gelen yöntemler arasındadır. Fakat çocuklara uygulanacak yöntemler ilk olarak mutlaka doktora sorulmalıdır. Doktor kontrolünde kullanılan ilaçlar ve uygulanan yöntemler ile öksürük giderilebilir.