Güncelleme Tarihi:
Burun, boğaz ve soluk borusunda meydana gelen viral enfeksiyona nezle ya da diğer bir adıyla soğuk algınlığı denir. Çok sık görülen nezle, halk arasında soğuk almak ve üşütmekle ilişkilendirilse de hastalığın asıl sebebi, kış ve mevsim geçişlerindeki virüslerdir. Bu sebeple ebeveynler bebeklerini nezleden korumak için kat kat giydirmek yerine, virüslerin yoğun olabileceği ortamlardan uzak tutulmalıdır.
Nezlenin en büyük problemi burun akıntısı sebebiyle burunda biriken mukozanın atılamaması ve bu durumun nefes alamama problemlerine dönüşmesidir. Çünkü bebekler yetişkinler gibi burunlarını temizleme refleksine sahip değildir. Haliyle bu temizliğin ebeveynler tarafından yapılması gerekir. Eğer bebeğiniz burun tıkanıklığı sebebi yaşıyorsa bir burun aspiratörüyle burnu temizlemeniz gerekir. Eğer bebeğinizin burnundaki salgı çok yoğunsa doktorun verdiği burun damlaları kullanılabilir. Ayrıca çıkan ateşini düşürmek için ılık bir banyo yaptırılmalı ve bebek ince giydirilmelidir. Bebek, çok huzursuz ve ateşi 38°C’ın üzerindeyse ateş düşürücü ilaç verilebilir. 2 aydan küçük bebeklerde ateş, önemli bir rahatsızlığın belirtisi olabileceğinden ateş düşürücü vermekten kaçınılmalı, mutlaka uzman bir doktora götürülmelidir.
İnfluenza virüslerinin sebep olduğu grip, üst solunum yollarını etkileyen viral bir hastalıktır. Çoğu zaman soğuk algınlığı(nezle) ile karıştırılan grip, soğuk algınlığına göre daha ağır bir sağlık problemidir.
Anne sütü içen bebeklerin şansı olduğu bir konu da griple olan savaşında ortaya çıkıyor çünkü anne sütü, hastalıklara karşı antikor üreterek bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu da gribin çok daha hafif geçmesini sağlar. Bu sebeple anneler, bebeklerini daha sık emzirmeli.
Gripte sıvı alımı çok önemlidir. Özellikle de burun akıntısı ve öksürük varsa bebeğe bol bol sıvı takviyesi yapılmalıdır. Bunun dışında burun tıkanıklığı ve kuru öksürük problemi yaşayan bebekler için buhar makinesi iyi bir tercih oluşturacaktır. Yine burun tıkanıklığını önlemek için burun damlalarından yararlanılabilir.
Grip dönemlerinde bebek, ne çok kalın ne de çok ince giydirilmelidir. Haliyle bebeğin aşırı üşümesi kadar aşırı terlemesi de tehlikeli olacaktır. Tüm bunların dışında eğer bebeğin durumu daha ileri boyutlara ulaşmışsa, nefes almada zorluk çekiyor ve sürekli titriyorsa, rengi solgun ve ateşi yüksekse mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.