Güncelleme Tarihi:
Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA) - AKDENİZ Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, gribin 2017'de de büyük tehdit olduğunu söyledi.
Mevsimsel grip hastalığı ve grip aşısının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, gribin influenza virüsünün neden olduğu mevsimsel, yaygın ve bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yalçın, "Çok sayıda kişiyi etkilemesi ve hayati sonuçlar doğurması nedeniyle ciddi bir hastalıktır" dedi.
Gribin soğuk algınlığıyla karıştırılmaması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Yalçın, "Soğuk algınlığı, influenza virüsü dışında, 200'e yakın virüsün sebep olduğu, çok daha hafif seyirli, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve halsizlik ile seyreden üst solunum yolu enfeksiyonuna verilen isimdir. Gripte görülen çok yüksek ateş, kas ağrısı gibi daha şiddetli tüm vücudu etkileyen şikayetler görülmez ve genel olarak ciddi sağlık sorunları oluşturmaz" dedi.
GRİBİN BELİRTİLERİ
Grip hastalığı belirtilerinin ateş, öksürük ve boğaz ağrısı ile başladığını söyleyen Prof. Dr. Yalçın, hastalığın ilerleyen dönemlerinde burun akıntısı, baş ağrısı, vücut ağrıları, titreme, nadiren titreme ve ishal olarak karşımıza çıktığını söyledi.
Genellikle grip belirtilerine yönelik, hastanın rahatlamasını sağlayıcı tedavi önerildiğini söyleyen Prof. Dr. Yalçın, hekim tavsiyesi dışında ilaç kullanılmaması gerektiğini vurguladı.
ANTİBİYOTİK GRİBİ TEDAVİ ETMEZ
Antibiyotiklerin gribi tedavi etmediğini söyleyen Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, "Risk grubundakiler, hamileler, kronik hastalığı bulunanlar ve hastalık belirtilerinin ağır seyrettiği vakalar (nefes darlığı, göğüs ağrısı, yüksek ateş, öksürük) kesinlikle hekime başvurmalı ve hekim gerekli görürse ilaç kullanmalıdır" diye konuştu.
GRİP AŞISININ ÖNEMİ
Her yıl mevsimsel gribe neden olan grip virüsünün değişken bir yapıya sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yalçın, "Grip aşısının içeriği Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir yıl önce salgın yapan virüs tiplerinin belirlenmesiyle geliştirilmektedir. Bu nedenle aşı, yapıldığı grip sezonu için etkili olmaktadır. 6 aydan küçük bebeklerde grip aşısı koruyucu düzeye ulaşmaktadır. Risk grubunda iseniz her yıl hekiminize danışarak aşınızı yaptırınız" diye konuştu.
65 YAŞ VE ÜZERİ DİKKAT
Risk grubundaki kişilerin hekime başvurarak grip aşısı reçetelendiğinde eczanelerden ücretsiz temin edebileceklerini söyleyen Prof. Dr. Yalçın, "65 yaş ve üzeri kişiler, yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler, 6 ay-18 yaş arasında olup uzun süre Aspirin kullanması gerekenler, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar, şeker hastalğı dahil herhangi bir metabolik hastalığı olanlar, ayrıca gebelere grip aşısı önerilmektedir. Sağlık çalışanlarına, hastalar ile sık karşılaştıkları için hem kendilerini hem de hastalarını korumak amacıyla grip aşısı önerilmektedir" diye konuştu.
AŞI KONUSUNDA DİKKATLİ OLMASI GEREKENLER
Geçmişte grip aşısı sebebiyle ciddi alerjik reaksiyon geçirmiş olanların aşı konusunda dikkatli olmaları gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Yalçın, "Orta ya da yüksek ateşli hastalık geçirenler, geçirdiği rahatsızlığın belirtileri azaldıktan sonra ve hekim tarafından muayene edildikten sonra uygun görülmesi durumunda aşılanmalıdır" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI