Grip mevsimi erken başladı! Hangi ay aşı yaptırmak daha etkili? Bu yıl aşılar neden değişti?

Güncelleme Tarihi:

Grip mevsimi erken başladı Hangi ay aşı yaptırmak daha etkili Bu yıl aşılar neden değişti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2024 08:57

Geçen yıl tedaviye karşı inatçı grip salgını yaşandı ve 2023-2024 grip sezonunda 45 binden fazla kişi grip komplikasyonlarından hayatını kaybetti. Bu yıl ise grip erken başladı ve grip aşısı geçen sezonun aksine dörtlü yerine üçlü bir bileşime sahip. Peki bu yıl grip mevsimi nasıl geçecek? Aşıdaki bu değişimin nedeni nedir? Grip aşısını hangi ay yaptırmak daha etkili? Prof. Dr. Reşit Mıstık ile mercek altına aldık.

Haberin Devamı

Grip, dünya genelinde her yıl milyonlarca insanı etkileyen ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen viral bir hastalık. Özellikle sonbahar ve soğuk kış aylarında yaygın olarak görülen grip, hafif bir soğuk algınlığından yüksek ateş ve şiddetli halsizlik gibi daha ciddi semptomlara kadar geniş bir yelpazede belirtiler gösterebiliyor. 

Son yıllarda ise grip vakalarında belirgin bir artış gözlemleniyor. Örneğin geçen yıl tedaviye karşı inatçı ve iyileşmesi haftalar süren yeni bir grip salgını yaşanmıştı. Bu yıl da grip mevsiminin nasıl geçeceği, virüsün yeni suşları ve aşı stratejilerindeki değişiklikler nedeniyle merak ediliyor.

‘KUZEY YARIM KÜRE’DE CİDDİ ARTIŞ DİKKAT ÇEKİYOR’

Yeni sezonda hastalığın gücünün nasıl olacağıyla ilgili görüşlerine başvurduğum Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, “Önümüzdeki grip sezonunda salgın yapacak tür geçen sene ile aynı olabilir. Eğer öyle olursa hastalığın seyri benzer olacaktır. Buna karşın değişime (mutasyona) uğramış ve daha önce karşılaşmadığımız bir tür olursa daha ciddi seyirli bir grip sezonu geçirebiliriz” dedi ve ekledi:

Haberin Devamı

“Ancak hangi türle olursa olsun risk gruplarında gribin her zaman ciddi olarak seyredebileceğini bilmemiz gerekir. Şu sıralarda bizim de içinde olduğumuz Kuzey Yarım Küre’de Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre Orta Amerika ve Karayipler; Batı ve Orta Afrika, Güney ve Güneydoğu Asya’da gripte artış dikkat çekmeye başladı.”

Grip mevsimi erken başladı Hangi ay aşı yaptırmak daha etkili Bu yıl aşılar neden değişti


COVİD-19, GRİP MEVSİMİNİ KALICI OLARAK DEĞİŞTİRDİ!
‘EN BÜYÜK SORUN İKİSİNİN AYNI ANDA ORTAYA ÇIKMASI’

Öte yandan Covid-19 da grip mevsimini kalıcı olarak değiştirdi ve bu sezon her iki virüse karşı da korunmak çok önemli… Dünya Sağlık Örgütü Salgın ve Pandemi Hazırlığı ve Önleme Direktörü Maria Van Kerkhove, en son yaptığı açıklamada Covid-19 testlerinde pozitif çıkma yüzdesinin son bir aydır arttığını söyledi.

Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nin haftalık basın toplantısında konuşan Kerkhove, "84 ülkedeki gözetim sistemimizden gelen veriler, Covid-19 için pozitif testlerin yüzdesinin arttığını bildiriyor. Genel olarak, test pozitifliği yüzde 10’un üzerinde ancak bu bölgeye göre değişiyor. Avrupa’da pozitiflik yüzdesi yüzde 20’nin üzerinde” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

“Covid-19’u yapan SARS-CoV-2 ile grip virüsünün her ikisi de solunum sistemine yerleşen virüsler” diyen Prof. Dr. Reşit Mıstık, “Virüs bilimi açısından bir virüs varsa başka bir virüsün yerleşmesi zor olabiliyor. Bu nedenle biri ön plana çıkarsa diğeri geri planda kalabilmesine rağmen yine de her iki virüsün saptandığı hastalar var. Bu hastalarda bunlara bağlı komplikasyonların görülme sıklığı ve ciddiyetinin artabileceği düşünülebilir. En büyük sorun bu olabilir” dedi.

Covid-19 ve grip, solunum sistemi hastalığı yaptıkları için birbirine yakın şikayetlere neden olabilirler. Bunlar; öksürük, ateş, eklem-kas ağrıları, burun tıkanıklığı ve akıntısıdır. Her ikisi de kırılgan yaşta olanlar (hastalıklı yaşlar), diyabetikler, kronik bronşit, astım, KOAH, gebelik, bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlar ve bağışıklık sistemini bozan hastalıkları (AIDS, böbrek karaciğer, kalp ve kemik iliği nakli olanlarla AIDS ve lenfoma-lösemi gibi) olanlarda hastalığın ciddiyeti ve ölüm riski daha fazla görülebilmektedir.

Prof. Dr. Reşit Mıstık

BU YIL GRİP AŞILARI NEDEN DEĞİŞTİ?

Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’ne (CDC) göre 2023-2024 grip sezonunda 45 binden fazla kişi grip komplikasyonlarından hayatını kaybetti. Bu nedenle CDC, bu yıl 6 aylık bebekler dahil olmak üzere herkesin güncellenmiş grip aşısını yaptırmasını öneriyor.

Ancak bu yıl grip aşısı geçen sezonun aksine dörtlü yerine üçlü bir bileşime sahip. Bu üçlü aşılar, iki influenza A (H1N1 ve H3N2) ve bir influenza B virüsünü içeriyor.

Grip mevsimi erken başladı Hangi ay aşı yaptırmak daha etkili Bu yıl aşılar neden değişti


Peki bu yıl dörtlü aşılardan üçlü aşılara geçilmesinin sebepleri nelerdir?

Haberin Devamı

“Her yıl bir önceki yılın kış ayları sonunda o yıl toplumda dolaşan grip aşı türleri dünyanın değişik yerlerinden gelen bilgilerle DSÖ grip izleme komitesi tarafından saptanır. Bu saptamalar doğrultusunda bir sonraki yılın aşı içeriğinin nasıl olması gerektiğini aşı üreticilerine iletilir” diyen Prof. Dr. Reşit Mıstık, bu yılki değişime dair şu önemli bilgilerin altını çizdi:

-- 2020 yılından itibaren grip aşılarında bulunan B/Phuket/3073/2013 (B Yamagata-Lineage) virüsü artık görülmediğinden, 2024-2025 aşıları dört tür yerine üç tür olarak planlandı. Grip virüsü, A, B, C ve D olmak üzere dört tür içerir; ancak, en fazla değişime uğrayan A tipi grip virüsüdür. A tipi grip virüsü, H ve N antijenlerinin farklı kombinasyonlarıyla büyük mutasyonlar geçirir, bu da yeni virüs türlerinin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Haberin Devamı

-- Bu nedenle, bir kişi hayatı boyunca birçok kez grip geçirebilir ve virüsün değişimi küçük salgınlardan büyük pandemilere kadar çeşitli etkiler yaratabilir. Aşılar, değişime uğramayan virüslere karşı yüzde 100 koruma sağlarken, değişen virüslere karşı koruyuculuk oranı daha düşük olabilir.

Grip mevsimi erken başladı Hangi ay aşı yaptırmak daha etkili Bu yıl aşılar neden değişti


GRİP AŞISINI HANGİ AY YAPTIRMAK DAHA ETKİLİ?

Eylül sonlarına doğru grip aşılarına erişim sağlanabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Reşit Mıstık, “Aşı için en iyi zaman Ekim-Kasım aylarıdır. Çoğunlukla tek doz aşı yeterlidir. Ancak risk grubunda olanlar için kış sonunda ikinci bir aşı yapılması önerilebilir” dedi.

GRİP DIŞINDA BU SEZON PİK YAPMASI BEKLENEN BAŞKA VİRÜSLER VAR MI?

Haberin Devamı

Bu soruma “Aslında, virüs denizi içinde yüzüyoruz ve yüzlerce virüs, hastalandığımız veya farkında olmadan geçirdiğimiz enfeksiyonlara neden olabiliyor” cevabını veren Prof. Dr. Reşit Mıstık, şöyle devam etti:

M-Çiçeği (Mpox) virüsü, üst solunum yollarına yerleşen respiratory syncytial virüs (çoğunlukla bebeklerde hastalık yapmasına rağmen, genç yetişkinler ve erişkinlerde de burun akıntısı, öksürük, ateş gibi belirtilere yol açabilir) ve Batı Nil Virüsü (sivrisinekle bulaşan ve bazen beyni etkileyebilen ateşli bir hastalık) enfeksiyonlarında artış beklenebilir. Ancak, DSÖ bu dönemde grip ve Covid-19'u en yaygın hastalıklar olarak işaretlemiş durumda…”

Gribe karşı alınacak önlemlere de değinen Prof. Dr. Reşit Mıstık, “Dengeli beslenme ve bağışıklık sistemini güçlü tutmak çok önemli. Dengeli beslenmede et, süt ürünleri, yumurta gibi proteinleri kararınca tüketmek; C, E ve A vitamin içeren besinleri yiyerek (anti oksidan etki sağlanarak) bağışıklık güçlendirilebilir (turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler, renkli sebzeler, havuç, domates, kabak, ıspanak, domates, kivi, ayçiçek yağı, zeytinyağı, badem, fındık, fıstık, baklagiller). Kısıtlı tüketilmesi gereken gıdalara da dikkat edilmeli. Bunlar; yağlar, karbonhidratlar ve şeker içeren gıdalar. Son olarak dolaşımı hızlandıran mevsime göre günlük 2-3 litreyi bulan su tüketimi de oldukça önemli” ifadelerini kullandı.

 Fotoğraflar: iStock

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!