Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2016 09:49
Bebeklerde grip nasıl tedavi edilir? Bebeği gripten korumak için ne yapmak gerekir? Lohusalık döneminde grip olduğunuzda bebeği emzirebilir misiniz yoksa grip emzirme yoluyla anneden bebeğe geçer mi? Tüm sorularımıza konunun uzmanları yanıt veriyor.
Gribin küçük bebekler, kronik hastalığı bulunanlar, bağışıklık yetersizliği olan hastalar ve hamilelerde ise daha ağır ve ilerleyici hastalığa neden olabileceğini vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülcan Çelik gribin bulaşma nedenlerini şu şekilde açıklıyor.
ÖZELLİKLE ÇOCUKLARDA DAHA HIZLI YAYILIYOR
Grip, kişiden kişiye damlacık yoluyla bulaşıyor ancak bulaşmada yüzeylerin rolü göz ardı edilmemeli. Kişi bol miktarda virüs barındıran masa, kapı kulbu, oyuncak gibi yüzeylere temas ettikten sonra eliyle mikrobu yaymaya devam ediyor. Bu bulaşma şekli, özellikle her şeyi ağzına götürebilen çocukların enfekte olması açısından daha da büyük önem taşıyor.
BEBEĞİ GRİPTEN KORUMANIN YOLLARI
- Bebekleri özellikle grip mevsiminde kapalı mekanlara sokmayın.
- Bebeğinizi grip geçirmekte olan kişilerden uzak tutun.
- Bebeğin bağışıklık sistemini güçlü tutmak için, eğer henüz anne sütüyle besleniyorsa düzenli olarak emzirmeye devam edin.
- Katı gıdalarla beslenmeye başladıysa bağışıklık sistemini güçlendirecek besinler ve bol sıvı verin.
- Bebeğinizin ve ailenin diğer tüm fertlerinin hijyenine dikkat edin. Özellikle ellerinizi sık sık sabun ve bol suyla yıkayın.
- Bebekler çoğunlukla öpme yoluyla grip oluyor. Bu nedenle insanlardan bebeğinizi öpmemelerini rica edin.
LOHUSAYKEN GRİP OLUNURSA NE YAPILMALI?
- Doğum yaptınız, yorgun düştünüz, ziyaretçiniz eksik olmadı ve o da ne? Birisi gelirken yanında grip mikrobunu da getirmiş.
- Eğer yeni doğum yapmış bir anne olarak grip olduysanız bebeğinizi korumak için bazı önlemler almanız gerekiyor.
- Belli koşulları oluşturana kadar bebeğiniz ayrı bir odada ya da aynı odada bir metre kadar uzaklıkta izole edilmeli.
- Bu süre içinde uygun yöntemlerle sağdığınız sütünüz bebeğinize bir başkası tarafından verilmeli.
- Antiviral tedaviyi almaya başladıktan ancak 48 saat sonra, kendi öksürüğünüz ve diğer belirtileri kontrol edebilecek duruma geldiğinizde bebeğinizle tekrar sürekli aynı ortamda bulunmaya başlayabilirsiniz.
- İzolasyon önlemleri kaldırıldığında, semptomların başlangıcından sonraki yedi gün veya semptomlar geçtikten sonra 24 saate kadar maske kullanarak ve el hijyenine dikkat ederek bebeğinizi emzirebilirsiniz.
DOĞUM SIRASINDA YA DA HEMEN SORNRASINDA GRİP OLUNURSA...
Dr. Gülcan Çelik, doğumdan önceki iki gün ile doğumdan sonraki yedi gün içinde annesinde gribal semptomlar başlayan bebeklerin potansiyel enfekte kabul edildiğini belirtiyor. Bu bebekler hastalık bulguları açısından yakından izleniyor. Herhangi bulgu ortaya çıkarsa grip ve diğer infeksiyon kontrol testleri yapılarak tedavisine başlanıyor.
ANNE SÜTÜ GRİPTEN KORUR MU?
Yeni doğmuş bir bebeğin bağışıklık sistemi henüz gelişmemiş oluyor. Yenidoğanlar doğumdan önce plasenta yoluyla ve doğumdan sonra anne sütüyle aldıkları antikorlar vasıtasıyla kendi immün sistemleri gelişene kadar enfeksiyonlardan korunuyor. Bu antikorlar annenin dolaşımındaki antikorlar ile benzer oluyor ve annenin maruz kaldığı çevresel antijenlere karşı gelişiyor. Bu sayede grip yaşamın ilk altı ayında ve yenidoğan döneminde ender olarak görülüyor ya da hafif atlatılıyor. Fakat ani başlangıçlı griplerde yüksek ateş ve solunum yolu semptomları gelişebiliyor. Dr. Gülcan Çelik, “Şüpheli semptomlar olduğunda kesinlikle en hızlı şekilde tanı testleri yapılmalı ve testler sonuçlanıncaya kadar viral enfeksiyonlara karşı ilaç tedavisine başlanmalı. Grip enfeksiyonunda hidrasyonun sağlanması ve ateş düşürücülerle destek tedavisinin yanı sıra antiviral tedavi de seçilmiş olgularda uygulanabilir” diyor.
GRİPSAVAR BESLENME!
Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, gripten korunmak için hamilelerin ve çocukların nasıl beslenmesi gerektiği konusunda bilgi verdi.
GRİPTEN KORUNMAK İÇİN HAMİLELER NASIL BESLENMELİ?
- Havaların ısınması ile vücut yüzey ısımız ve sıvı ihtiyacımız da artıyor. Bu nedenle hamilelerin günde 12-14 su bardağı su içmesi gerekiyor. Enfeksiyon hastalıklarında, ateşli hastalıklarda su doğal bir ilaç...
- Yumurta, içeriğinde bulunan elzem protein ve yağ asit içeriği ile hamilelikte her gün tüketilmesi önerilen bir besin. Haşlanmış olarak, rafadan veya özellikle C vitamini yüksek sebzeler ile omlet olarak pişirilince gripsavar etki yaratıyor.
- Yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuç, yeşilbiber, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyvelerde bulunan A vitamini güçlü bir antioksidan.
- Kalsiyumun zengin kaynağı olan süt, yoğurt ve peynirin belirtilen miktarlarda tüketilmesi gerekiyor.
- Kuru baklagil ve bulgur karışımı yemekleri; portakal, mandalina, domates, maydanoz, yeşilbiber, taze soğan gibi C vitamininden zengin sebze ve meyvelerle birlikte sık yemek hem demir emilimini artırıyor hem de hastalıklara karşı olan savunmayı destekleyici bir öğün haline geliyor.
- Vitaminlerin zengin kaynağı olan sebze ve meyveleri her gün düzenli olarak kahvaltı ve öğünlerde tüketmek gerekiyor.
- Kuru meyveler ve kuru yemişler yoğun enerjileri yanında, demir ve kalsiyum gibi minerallerden zengin olduğu için beslenmede uygun şekilde ağırlıklarını kontrol ederek tüketilmeli.
GRİPTEN KORUNMAK İÇİN BEBEK VE ÇOCUKLAR NASIL BESLENMELİ?
- Kefir, içeriğinde bulunan prebiyotik bakteriler sayesinde bağırsak florasında hastalık yapıcı patojen bakterileri yok etme görevini de üstleniyor. Böylece birçok hastalığa karşı koruyucu etkisi var. Yoğurt ve kefir antioksidan özelliği nedeni ile de enfeksiyonlara karşı azalan direncin artmasını sağlıyor.
- Taze sebze ve meyve, ek besine başlayan bebeklerin ilk tanıştığı besinler. Bu besinler, bebeklerin hem enerji kaynağı hem de bağışıklığına destek oluyor.
- Özellikle havuç, kabak, patates, ıspanak, biber, soğan, balkabağı ve fasulye gibi sebzeler daha çok tercih edilse bile bir yaş ve sonrasında karnabahar, kereviz, lahana ve brokoli gibi kış sebzeleri yüksek C vitamini ile ilaç niyetine buharda pişirilebilir.
- İçerikleri nedeniyle gribe karşı olmazsa olmaz besinler arasında sarımsak, kivi, portakal, limon, nar ve greyfurt bulunuyor.
- Ayrıca çocuk beslenmesinde ve hamilelerde balık tüketiminin bu mevsimde artması Omega 3 alınmasını sağlıyor ve vücudun savunma mekanizmasını güçlendiriyor.
AY AY BEBEK GELİŞİMİ