Bebeklerine heyecanla kucağına alan anne babalar, onların gelişimini de merakla ve ilgiyle takip ederler. Bu bağlamda bebeklerde görme duyusu ve zamanı da araştırılan konulardan biri. Peki bebekler ne zaman görmeye başlar? İşte ay ay görme gelişimi...
#Bebekler Ne Zaman GörürYeni doğan bebeklerin ne zaman görmeye başladığı, evlat sahibi olan anne babaların gündemindeki konular arasında yer alıyor. Doğumdan belirli bir süre sonra gelişen görme yetisi, yeni doğan bebekler için en çok merak edilen hususlar arasında yer almaktadır. Peki, bebekler tam manasıyla ne zaman görmeye başlar? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#BebeklerBebekler ne zaman görmeye başlar sorusunun yanıtı çocuk sahibi vatandaşlar tarafından büyük bir merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Göz Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Pınar Aydın, bebeklerin görmesiyle ilgili ayrıntılı açıklamalara yer verdi. Peki, bebekler ne zaman görmeye başlar?
#Bebekler Ne Zaman Görmeye BaşlarYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 11 aylık bebek ne kadar uyur, 11 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 11 aylık bebek kilosu, 11 aylık bebek bakımı, 11 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 11. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 9 aylık bebek ne kadar uyur, 9 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 9 aylık bebek kilosu, 9 aylık bebek bakımı, 9 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 9. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 8 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 8 aylık bebek ne kadar uyur, 8 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 8 aylık bebek kilosu, 8 aylık bebek bakımı, 8 aylık bebek aşısı, 8 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 8. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 7 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 7 aylık bebek ne kadar uyur, 7 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 7 aylık bebek kilosu, 7 aylık bebek bakımı, 7 aylık bebek aşısı, 7 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 7. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 5 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 5 aylık bebek ne kadar uyur, 5 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 5 aylık bebek kilosu, 5 aylık bebek bakımı, 5 aylık bebek aşısı, 5 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 5. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 4 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 4 aylık bebek ne kadar uyur, 4 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 4 aylık bebek kilosu, 4 aylık bebek bakımı, 4 aylık bebek aşısı, 4 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 4. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekSıcaklık şimdiden mevsim normallerinin üzerinde hissediliyor. Havaların ısınması nem artışına bağlı olarak vücut ısımızı arttırıyor ve metabolizmamız bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışıyor. Sıcak havalarda dikkat edilmesi gerekenleri uzmanlara sorduk: “Belirti olmasa bile kan basıncınızı ölçün, yaşlılarda düşük tansiyon da sorun yaratır. Güneş koruyucu kreminizde ve güneş gözlüklerinizde hem UVB hem de UVA koruması olmalı...”
#Güneş IşınlarıSinemaya da uyarlanan ‘Eğreti Gelin-Kostak Kızı’ romanıyla tanınan yazar Şükran Kozalı, kısa süre önce hayata veda eden edebiyat araştırmacısı Yıldız Ecevit’in ilk ve son romanı ‘Kozmik Komedya’yla ilgili kapsamlı bir inceleme kaleme aldı: ‘Kozmik Komedya’, alıntıların ve düşünsel bütünlüğün bir aradalığı... Türkçede alışılmadık bir roman. Bir bilgi romanı! Yaşamının büyük bölümünü bilgi derleyerek geçiren bir edebiyat araştırmacısının ürünü. Yıldız Ecevit, yaşamı da, kendini de bilgi aracılığıyla çözümleme çabasına girişirken okuru çok çeşitli okumaların oluşturduğu çoğulcu bir ortama çekiyor.
#Yıldız EcevitYeni anne olanların en çok merak ettikleri arasında bebeklerde kucak alışkanlığı konusu yer alır. Kimi anneler “Bebeğim sürekli kucak istiyor, neden?” “Bebeğim kucaktan inmiyor normal mi?” sorularına yanıt arar. Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney bebeklerde kucak alışkanlığı ve bu süreçle ilgili bilinmesi gerekenleri paylaştı.
#BebekHer öğrenci başkalarına benzeyen birtakım özelliklere sahip olduğu gibi, benzemeyen bazı özelliklere ve kendi gelişimsel ağına sahiptir. Bireysel farklılıkların kökeninde, tüm gelişimsel özellikler gibi hem kalıtım, hem de çevrenin etkilerini görmek mümkün.
#Uzaktan EğitimSerhan Ada’nın kitabı ‘Geçen Yüzyılın Ortasında Çocukluk Nesneleri’ni geniş, ferah bir nefes alır gibi okudum. Şimdilerde ‘değerler eğitimi’ diyorlar ya, bundan güzel eğitim olur mu... Gönül eğitimi, bellek eğitimi, incelik, kadir kıymet bilme... Önerimdir: Ders kitabı olarak okutulmalı.
#Geçen Yüzyılın Ortasında Çocukluk Nesneleriİstatistik ve davranışbilim uzmanı, New York Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Selçuk Şirin, üç yıldır üzerinde çalıştığı sosyal girişimcilik projesi ‘1 Milyon Kitap’la karşımızda. İlk 36 aylık dönemde anne-babaların çocuklarıyla birlikte okumaları için altı ciltlik bir kitap seti hazırlayan Şirin, bu sayede çocukların odaklanma, görsel algı, bilişsel ve dilsel beceri gibi temel yeteneklerinin gelişmesini amaçlıyor. Arapçaya çevrilip mülteci çocuklara da ulaştırılacak seti konuşmak üzere buluştuk, Türkiye’deki ebeveynleri de mercek altına aldık.
#Hürriyet PazarBebek bekleyen anne adayları yada yeni anne olmuş kadınlar, yeni doğan bebek gelişimi ile ilgili sıklıkla araştırma yapıyor. Bu konulardan birini de bebeklerin görme duyusu ve bebeklerin görme zamanıyla ilgili araştırmalar oluşturuyor. Anne karnındayken bebeklerin ışığı ayırt ettikleri bilinir ama buna gerçek anlamda “görme” demek mümkün değildir. Peki, bebekler ne zaman görmeye başlar? İşte, bebeklerde ay ay görme gelişimi ile ilgili bilgiler.
#Bebeklernezamangörür?Emzirme çocuklara yaşam için en iyi başlangıcı sağlar. Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF, her bebeğin doğumdan itibaren 4-6 aya kadar yalnız anne sütü ile beslenmesini, sonrasında da ek besinlerle birlikte olmak koşuluyla en az 2 yaşına kadar anne sütüyle beslemenin devam ettirilmesini önermektedir. Peki anne sütü neden bu kadar değerlidir? Anne sütüyle beraber ek gıdalara geçiş süreci nasıl olmalıdır? Sıvı çocuk devam sütü nedir ve nasıl kullanılmalıdır? Merak edilen tüm bu soruları, Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay sizin için yanıtladı. İşte detaylar…
#Devam SütüBilinenin aksine, kadın doğurmadan da emzirebilir. Hatta yumurtalıkları ve rahmini alınan kadınlar bile emzirebilir. Düşük yapan, bebeği karnında ölen, menopoza girmiş kadınlar dahi emzirebilir. Çünkü süt üretiminin bu tür anatomik ve fizyolojik durumlarla bir ilişkisi yoktur. Çünkü emzirmek beynin ve kalbin yaptığı bir iştir. Çünkü, kadın bedeni bilgedir. Her yeni duruma uyumlanabilir. Kalbi, beyni, memesi olan her kadın, emzirebilir.
#EmzirmeAşkım Kapışmak ile Danla Biliç, Kapışmak’ın yaptığı bir beden dili analizi sonrası karşı karşıya geldi, kılıçlar çekildi, hakaretler havada uçuştu, konu mahkemeye taşındı. Bir kişisel gelişim uzmanı nasıl olur da bu noktaya gelir merak ettim, Kapışmak’ın kapısını çaldım. “Nedir bu kavga dövüş” diye başlayan sohbette her kapı bir diğerini açtı, mutlu evliliğin sırlarından “hangi ünlüler boşanacak”a, kaçınılması gereken erkek tipinden holiganlaşan aşk ilişkilerine her şey ortaya döküldü.
#Tülay DemirAşkım Kapışmak ile Danla Biliç, Kapışmak’ın yaptığı bir beden dili analizi sonrası karşı karşıya geldi, kılıçlar çekildi, hakaretler havada uçuştu, konu mahkemeye taşındı. Bir kişisel gelişim uzmanı nasıl olur da bu noktaya gelir merak ettim, Kapışmak’ın kapısını çaldım. “Nedir bu kavga dövüş” diye başlayan sohbette her kapı bir diğerini açtı, mutlu evliliğin sırlarından “hangi ünlüler boşanacak”a, kaçınılması gereken erkek tipinden holiganlaşan aşk ilişkilerine her şey ortaya döküldü.
#Tülay DemirÇocukların uyurken sarıldığı yumuşacık ayıcıkları ve birbirinden renkli pelüş hayvanları onların en iyi dostları... Özellikle okul öncesi çağ çocukları o oyuncaklarla kendileri arasında bağ kuruyor. Eğer bir anne ona sormadan yıkarsa veya çok yıprandı diye çöpe atarsa, eyvah! Uzman Dr. Şirin Seçkin sebeplerini açıklıyor...
#Çocuk Eğitimi