Bahar, yani piknik mevsimi geldi. Açık havanın tadını evde özenle hazırladığımız yiyeceklerle dolu bir piknik sepetiyle çıkarmanın keyfi bir başka. Brunette Patisserie’nin kurucu şefi Nur Aktı’dan hem pratik tarifler aldık, hem de sepet hazırlarken dikkat etmemiz gereken detayları dinledik.
#GİZEM DİNÇBAŞBalık hem tadının verdiği keyif hem de kalp sağlığından beyin fonksiyonlarına saymakla bitmeyen onlarca yararıyla çoğumuz için vazgeçilmez bir besin. Onu haftalık beslenme düzenimize daha sık dahil etmenin en kolay yollarından biriyse ton balığı… Yazarımız Dr. Ayça Kaya güçlü bir magnezyum ve protein kaynağı olduğunu; semizotu, roka, dereotu gibi yeşilliklere katarak dengeli bir öğün hazırlayabileceğimizi söylüyor.
#BalıkEn sevilen tatil beldelerinden Bodrum, sahilleri kadar haftanın hemen her günü kurulan semt pazarlarıyla da ünlü. Bölgede sıkı bir alışveriş turu atmak istiyor ama neyi, nereden alacağınızı bilmiyorsanız, The Marmara Bodrum’daki Tuti Restaurant’ın başarılı şefi Hakan Süve’nin önerilerini kaçırmayın. Şefin her zaman uğradığı adresler arasında Milas’ın memecik zeytinyağını yapanlar da var, balığın en tazesini bulabileceğiniz dükkânlar da...
#PeynirYaz demek mangal demek... Et, tavuk ve deniz mahsullerini mangal öncesi neyle marine etmeli, nasıl pişirmeliyiz? Sofrada et yemeyenleri de memnun edecek sebzeli tabaklar neler olabilir? Ateşi birçok farklı teknikle kullanarak fark yaratan Mürver Restaurant’ın şefi Mevlüt Özkaya’ya mangalın inceliklerini sorduk.
#Et MarinasyonuMutfağın en mütevazı kurtarıcısı patatesin, içine giremeyeceği yemek neredeyse yok. İngilizler balık yanında cipsini yiyor, İspanyollar tortilla denen omletini çok seviyor. İtalyanlar hamur yapıp açıyor. Bizim de elimiz boş değil elbette. İzmir’de tavada zıplata zıplata pişirilen patates hoplatma, tadanı fethediyor.
#Patates1980’lerin sonunda İstanbul’da yaşamaya başladığımda Bebek Otel’in barı birçok kişi gibi benim de dostlarımla buluşma noktalarım arasındaydı. Gün batımının büyüsünü yakalamak için genellikle akşamüstü gidilir, sohbet uzarsa akşam geceye sarkar, ortaya paylaşımlık bir şeyler söylenirdi.
#Müge AkgünHer yıl hevesle beklediğimiz balık sezonu geldi, av yasağı bitti. Ama bu yıl ağa takılanları bulabilecek miyiz, çiftlik balığı mı yiyeceğiz? Balığın boyundan denizlerdeki kirliliğe kafamızda pek çok soru var. Cevaplarını, balık için güvenle alışverişin yollarını öğreniyoruz.
#BalıkKuzu tandır, Türk mutfağının en lezzetli et yemeklerinden biridir. Tandırda kuzu etini pişirmek için önce et temizlenir. Bir çengele asılarak üzeri iyice kapatılıp, tandır içinde pişmeye bırakılır. Buna tandır kebabı adı verilir. Peki, Kuzu tandır nasıl yapılır? Kuzu tandır tarifi
#Kuzu Tandır Nasıl YapılırSahur ve iftarda tüketilen yemek ve içecekler oruç ibadetini sağlıklı ve kolay bir şekilde gerçekleştirmede doğrudan etkili. Sahur sofraları, kahvaltı tadında hafif yiyeceklerle geçse de gün boyu kaybettiğimiz enerjiyi iftar sofraları telafi ediyor. İşte, ‘iftarda ne pişirsem?’ diye düşünenler için tarifleriyle iftar menüsü...
#İftar MenüsüSahurda tüketilen yemek ve içecekler oruç ibadetini sağlıklı ve kolay bir şekilde gerçekleştirmede doğrudan etkili. Sahur sofraları, kahvaltı tadında hafif yiyeceklerle geçse de gün boyu kaybettiğimiz enerjiyi iftar sofraları telafi ediyor. İşte, 'Bugün ne pişirsem?' diye düşünenler için tarifleriyle iftar menüsü...
#İftar MenüsüSon dakikaya kaldınız, evinize misafirler gelecek. Atıştırmalık ve mezeleri onlar hallediyor ama ana yemek sizin sorumluluğunuzda... Evi düzenlemek, müziği, içeceği, tabak-çanağı düşünmek derken yemek hazırlamaya az vakit kalacağını varsayarak, 15 dakikada bitecek üç tane tarifim var. Biri tavuk, biri balık, üçüncüsü de kıymadan. Antakya’nın tepsi kebabının yeni yıl uyarlaması ve balık sevmeyenin bile İskender kebap keyfiyle yiyebileceği tarifler... Bir de kalabalık misafirler için, tavuk parçalama derdi olmayan, tavuklu ve sebzeli bir fırın yemeği.
#Refika BirgülSon dakikaya kaldınız, evinize misafirler gelecek. Atıştırmalık ve mezeleri onlar hallediyor ama ana yemek sizin sorumluluğunuzda... Evi düzenlemek, müziği, içeceği, tabak-çanağı düşünmek derken yemek hazırlamaya az vakit kalacağını varsayarak, 15 dakikada bitecek 3 tane tarifim var. Biri tavuk, biri balık, üçüncüsü de kıymadan. Antakya’nın tepsi kebabının yeni yıl uyarlaması ve balık sevmeyenin bile İskender kebap keyfiyle yiyebileceği tarifler... Bir de kalabalık misafirler için, tavuk parçalama derdi olmayan, tavuklu ve sebzeli bir fırın yemeği.
#Yılbaşıİsviçre’ye özgü fondü, çikolata ve saatten sonra ülkenin en ünlü ürünlerinden biri. İstanbul’da daha önce birkaç restoran, mönüsüne fondüyü eklemiş, denemeler pek başarılı sonuç vermemişti. Ancak otel restoranlarında bulmak mümkündü. Şimdi özellikle fondü servis etmek için açılmış bir restoranımız bile var.