Güncelleme Tarihi:
Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz çöp şiş mi tavuk şiş mi” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 87’si çöp şişi seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Çöp şişi lavaşa sarıp mı yersiniz, pilavla mı, yoksa tek başına mı? Yanında köz soğan ve salata olmalı mı? Çöp şişini beğendiğiniz adresler hangileri? Tavuk şişi evde yapar mısınız? Tavukları nasıl marine edersiniz; hangi baharat çeşitlerini kullanırsınız?” İşte, gelen yorumlardan bazıları...
@belemirozkirim: “Çöp şiş kuyrukyağlı ve az baharatlı olmalı. Çok pişirip kurutulmamalı. Favorim İstanbul’daki Emre Mermer Ocakbaşı. Tavuk şişse iyi marine edilmiş olmalı. Tavuğun but kısmının şişe daha çok lezzet verdiğini düşünüyorum. Tavuk şiş için favori mekânım Adana’daki Yeşil Kapı Kebap.”
@c_ayvasik: “İnce bir lavaş eşliğinde, kimyon, tuz ve kırmızı biberli çöp şiş ikinci favorim. Birinci favorimse her zaman ciğer!”
@ayenkmu: “Çöp şişi lavaşa sarıp yerim. Etin tadına varmak için biraz kimyon yeterli. Yanında köz soğan ve sarımsak salatasıyla harika oluyor. Kuyrukyağı çöp şişin olmazsa olmazı. İzmir’deki Topçu ve İstanbul’da Emre Mermer favori mekânlarım.”
@arzugi: “Kesinlikle çöp şiş... İzmir Konak’taki Topçu Restaurant çok güzel yapar, kaç tane yediğimi bilmiyorum. Lavaşa sararım, yanında mutlaka köz soğan, biber ve ayran olmalı. Tavuk şişi pilavla birlikte yemeyi severim. Evde yaparken marinasyonunda yoğurt, az sirke, az bal, zeytinyağı, az salça, kimyon, kekik, karabiber, kırmızı biber ve az ketçap kullanırım.”
@esirel: “Çöp şiş kesin!”
@savasdincbas: “Çöp şiş tercihim. Bol kimyonlu...”
@burhanoznurkosar: “Çöp şiş...”
@nurakti: “Çöp şiş... Yanında güzel bir turunç suyu ve nar ekşisiyle hazırlanmış, az soğanlı tablacı salatasıyla muazzam olur. Bir Adanalı olarak böyle yemeyi tercih ediyorum.”
PÜF NOKTALARI
Mürver Restaurant’ın şefi Mevlüt Özkaya’dan...
- Eti zeytinyağıyla güzelce ovun. Dilerseniz kekik, biberiye gibi baharat çeşitleriyle de lezzetlendirebilirsiniz.
- Et dolaptaysa pişirmeden önce çıkarın ve 1 saat kadar oda sıcaklığında bekletin. Pişireceğiniz zaman et soğuk olmasın.
- Etleri şişe dizerken kullanacağınız kuyrukyağı da şişin lezzetine lezzet katacaktır.
- Yoğurt, süt, peynir altı suyu gibi malzemelerle kekik, biberiye gibi baharat çeşitlerini harmanladığınız bir marinasyonu öneririm. Marinasyon süresi de 3-4 saati geçmemeli.
- Ateş ne çok düşük ne de çok yüksek olmalı. Fazla ateşe maruz kalırsa tavuğun dışındaki marinasyon da yanacaktır.
- Yanında sunmak için aynı közde bebek patates ve kıl biber pişirebilirsiniz.