Çikolatalıdan balıklıya mantarlıdan peynirliye fondü bolluğu

Güncelleme Tarihi:

Çikolatalıdan balıklıya mantarlıdan peynirliye fondü bolluğu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2007 00:31

İsviçre’ye özgü fondü, çikolata ve saatten sonra ülkenin en ünlü ürünlerinden biri. İstanbul’da daha önce birkaç restoran, mönüsüne fondüyü eklemiş, denemeler pek başarılı sonuç vermemişti. Ancak otel restoranlarında bulmak mümkündü. Şimdi özellikle fondü servis etmek için açılmış bir restoranımız bile var.

Çikolatalıdan balıklıya mantarlıdan peynirliye fondü bolluğu
Etlisinden peynirlisine, sebzelisinden çikolatalısına, mantarlısından balıklısına kadar birçok çeşit bulmanız mümkün. Dileyen özel setlerinden bir tane satın alıp, evde kendisi bile fondü yapmayı deneyebilir. Tek ihtiyacınız iyi bir tarif. 18. yüzyılda İsviçre’de ortaya çıkan fondünün geleneksel tarifinde gravyer ve emantel peyniri, bu peynirleri direkt ateşten koruyan ve güzel bir tat veren sek beyaz şarap, taze peynirin tadının keskin ve acı olmasını engelleyen vişne brendisi (kirsch) ve peynirin dağılmasını engelleyen mısır unu veya un bulunuyor. Bu tarifle yapılan fondü, uzun çatalların ucundaki ekmeklere bulanarak yeniyor. Fondünün Türkiye’de tanınması ve İstanbul’da yaygınlaşmasıyla birlikte, sadece fondü servis eden restoranlar bile açılmaya başladı. Etiler Akmerkez karşısındaki Crepe & Fondue bu mekanlardan biri. Mönülerinde fondüyle birlikte Avrupa mutfağından başka örnekler de var. Dört çeşit fondü ve altı çeşit sos bulabiliyorsunuz. Et fondüler, yağda ve sebze çorbasının içinde pişirilenler olarak ikiye ayrılıyor. Yağda pişirilen et fondü, patates kızartmasıyla servis ediliyor. Sebzelerin içinde pişirilen fondue chinoise’ı bitirdikten sonra suyunu çorba olarak içebiliyorsunuz. Diğer çeşitler ise elbette peynirli ve çikolatalı. Çikolatalı fondü çilek, muz, böğürtlen, kivi ve portakalla servis ediliyor. Peynir fondü ise gravyer ve emantel peynirleriyle yapılıyor. Mantar, tatlı ekşi, acılı, hardallı, rokfor peynirli, krema ve tereyağlı baharatla yapılan Cafe de Paris sosları fondülere değişik tatlar katıyor. Fondü yiyebileceğiniz diğer adresler Mövenpick Hotel İstanbul, Swissotel İstanbul ve Passion Kafe. Mövenpick Hotel’in İsviçre dağ peynirleri ve beyaz şarapla hazırlanan peynir fondüsü veya mantar parçacıklı truffle fondüsü var. Truffle çok değerli bir cins mantar. Sadece İngiltere, İtalya ve Fransa’nın bir bölümünde, yeraltında yetişiyor. Türkiye’nin doğusunda az da olsa bulunuyor. Truffle fondü; taze brokoli ve karnabahar, bebek patates ve küp küp kesilmiş baget ekmeklerle servis ediliyor. Otelde ayrıca her çarşamba açık büfe fondü servisi var. Burada et fondünün bonfile, kuzu, köfte ve sucuk; balık fondünün ise somon, kalamar, karides ve levrek çeşitlerini bulmak mümkün. Bu özel yemeği İstanbul’a taşıyıp, burada gelişmesini sağlayan Swissotel’de peynirli ve etli fondü çeşitleri mevcut. Peynir fondüde gravyer, vacherin ve fribourgeoise peynirleri kullanılıyor. Sarmısak, şarap ve kirş’le servis ediliyor. Et fondü ise küp şeklinde doğranmış sığır filetosuyla hazırlanıyor. Özel baharat ve soğuk soslarla servis ediliyor. Dilimlenmiş dana filetosundan hazırlanan fondue chinoise, İsviçre dağ peynirlerinin eritilip masanıza çeşitli garnitürlerle servis edilen raklet parti, mönüden seçebileceğiniz diğer fondü çeşitleri. Tatlı olarak çikolatalı fondü sipariş edebilirsiniz.Yeniköy’deki Passion Kafe ise Türk tadıyla İsviçre fondüsünü birleştirmiş, müşterilerine simit bandırmalı fondü mıhlama servis ediyor. Bir tür peynirli fondü. Et fondü nasıl yapılırFöndünün bizde en çok tercih edilenin et fondü. Evde fondü pişirmek için bir setiniz varsa tek ihtiyacınız tariften ibaret. İşte size iyi bir fondü tarifi: Malzemeler: 1 kilo kuşbaşı doğranmış bonfile, domates sosu için 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 orta boy ince kıyılmış soğan, 1 diş dövülmüş sarmısak, küp şeklinde doğranmış 3 domates, 2 çorba kaşığı salça, tuz ve karabiber. Hardal sosu için: 1 çorba kaşığı hardal, 2/3 su bardağı yoğurt, 3 çorba kaşığı mayonez, 1 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz ve tekrar tuz, karabiber ikilisi. Yapılışı: Sarmısak ve soğanı zeytinyağında sote edin. Doğranmış domates, salça, tuz ve karabiberi ilave edin. Domatesler suyunu çekip sos koyulaşana kadar ortalama yirmi dakika orta ateşte pişirin. Ateşten alıp üzerine maydanoz serpin. Hardal sosu için ise hardal, yoğurt, mayonez, ince kıyılmış maydonozları, tuzu ve karabiberi aynı kaba koyup metal kaşıkla iyice karıştırın. Kuşbaşı etleri fondü şişlerine takıp istediğiniz derecede kızartın ve hazırladığınız soslarla servis edin.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!