Boğaz’da uzun uzun yürümeyi, deniz kokusunu içinize çekmeyi, martılara simit atmayı siz de özlediniz mi? Yanıtınız evetse, atlayın bir vapura, kurulun ‘arka açık’a... Vapur sefanızı yaparken siz sadece hangi iskelede inmek istediğinize karar verin. Oralarda neler yapılabileceğine dair öneriler de bizden.
#GazetehaberleriİSTANBUL’da 93 yıldır hizmet veren Baylan Pastaneleri’nin kurucusu Filip Lenas’ın oğlu duayen pastacı Harry Lenas’ın cenazesi, Taksim Ayia Triada Rum Ortodoks Kilisesi’nde düzenlenen cenaze töreninin ardından Şişli Rum Mezarlığı’nda toprağa verildi. - Mustafa ÖZDABAK- Hasan YILDIRIM/İSTANBUL,(DHA)
#Baylan PastanesiİSTANBUL’da 93 yıldır hizmet veren Kadıköy'ün sembol markalarından Baylan Pastaneleri’nin kurucusu Filip Lenas’ın oğlu duayen pastacı Harry Lenas’ın cenazesi, Taksim Ayia Triada Rum Ortodoks Kilisesi’nde düzenlenen cenaze töreninin ardından Şişli Rum Mezarlığı’nda toprağa verildi.
#Harry LenasTarihi İnci Pastanesi’nin tahliye edilmesiyle birlikte başlayan tartışmalar devam ederken, Ekonomist dergisi Türkiye’nin tarihi pastanelerini araştırdı. Yarım asırdan fazla faaliyet gösteren 150 pastanenin yüzde 70’i İstanbul’da bulunuyor. Sektörün ulaştığı büyüklük ise yaklaşık 20 milyar dolar civarında.
Uzun kuyruklar, sosyal medyada ağız sulandıran videolar... Sebebi Dubai’de, Mısır asıllı İngiliz Sarah Hamouda’nın (38) hamileliği esnasında yarattığı Dubai çikolatası. Hamouda, Türk baklavasından ilham alarak geliştirdiği bu çikolatayı sosyal medyada paylaşınca kıyamet koptu. Yeni-eski birçok mekân kolları sıvadı, Dubai çikolatası yapıyor. Jürimize bu popüler lezzeti en iyi yapan yerleri sorduk.
#Dubai ÇikolatasıIsırınca çıtırdayan badem unlu kabuğu, damağı saran o yumuşacık iç dolgusu... Cıvıl cıvıl, renk renk makaronların albenisine kapılmamak da, içlerinden seçim yapmak da hayli zor... Fransa’dan dünyaya yayılan ve yapımı oldukça meşakkatli bu özel tatlıyı ülkemizde en iyi hangi işletmeler yapıyor, jürimize sorduk.
#MakaronKimi Cumhuriyetimizle yaşıt, kimiyse bir semtle özdeşleşecek kadar köklü... Pek çoğunun önünden geçmişliğimiz, bir tatlısını yemişliğimiz ya da hikâyesini dinlemişliğimiz mutlaka var. Geçmişten bugüne hem kendilerine has lezzetleri hem de kent hafızasında edindikleri kalıcı yerle öne çıkan pastanelerimizin en iyilerini jürimize sorduk.
#Tatlıİnce belli bardakta içilen çayımızın yeri ayrı... Simit-peynirin de vazgeçilmez tamamlayıcısı, mükellef bir kahvaltının da... Saatler akşamüstünü gösterdiğindeyse çay bu kez masanın ana kahramanı oluyor, yanına sayısız lezzet sıralanıyor. Kuru pastadan galetaya, mekikten ponçiğe en iyi çay eşlikçilerini sunan adresleri jürimiz seçti.
#KurabiyeBu hafta, Hristiyan alemi için Paskalya Bayramı. Hz. İsa’nın çarmıha gerildikten sonra yeniden dirilişinin kutlandığı bayramda, kilisede yapılan ayinlerin dışında oldukça eğlenceli etkinlikler düzenleniyor; renkli yumurta avı gibi. Vitrinleri de çikolatadan yapılmış tavşanlar ile Paskalya çöreği süslüyor.
Hayatta her tür insanla karşılaşabilirsiniz ama çikolata sevmeyeni bulmak çok zor. Kokusu bile insan baştan çıkarmaya yeter. Çikolata son yılların popüler hobilerinden de biri aynı zamanda. Yıl boyu pek çok ilde çikolata kursları düzenleniyor. Internette sadece bu konuda yazan blogger’lar var. Hazır bayram yaklaşırken, jürimize en tatlı kaçamak adreslerini sorduk. Yedi sene önceki listemizden yerini koruyanlar da var, yepyeni lezzetler de. İşte tadıyla, şekliyle şarkılara şiirlere konu olan çikolatanın en iyisini bulabileceğiniz adresler...
Bir yaz tatlısı olan dondurma, günümüzde dört mevsim satılsa da yine en çok yazın tüketiliyor. Tek başına yenebildiği gibi birbirinden lezzetli dondurmalı tatlılar da yapılıyor. En güzel rokokoyu kim yapıyor? Kızarmış dondurmanın hasını nerede yiyebiliriz? Baylan’ın Kup Griye’sinin bağımlıları kimler?
Türkiye'nin en iyilerinde bu hafta pastaneler var. Jüri üyelerine en beğendikleri beşer pastaneyi sorduk, İstanbul pastacılığın tartışmasız merkezi oldu. İstanbul dışından bir tek Bursa'dan Kafkas Pastanesi enfes kestane şekerlemeleriyle mansiyon listesine girebilirken en güzel pastaları Nişantaşılılar’ın yedikleri ortaya çıktı.