Fiyatlar değişken, en iyi poğaça 400 bin, en güzel ekler 3 buçuk milyon lira. Kurabiyenin yeri
Beşiktaş, şekerlemenin Nişantaşı. Meğer kup griye ve tinoli Anadolu Yakası'nda yenirmiş. Sibel Can kabaklı pasta seviyor, Bülent Ersoy Avusturya pastası. Ebru Şallı tart meraklısı, Gülriz Sururi çikolatanın kurdu. Peki nasıl oluyor da bu insanlar fazla kilolardan patlamıyor? Çünkü hemen her pastanenin
diyet ürünleri var. ‘‘Ekmek yoksa pasta yesinler’’ deyişiyle tarihe geçen ünlü Fransız kraliçesi Marie Antoinette'in ruhu şad olsun. Yeni yıla tatlı tatlı başlayalım. İşte size Türkiye'nin en iyi pastaneleri.
EN İYİ 101 Beyaz Fırın
2 Divan
3 Pelit
4 Baylan
5 7-8 Hasan Paşa
6 Art
7 Paul
8 Foodie
9 Gezi
10 Savoy
BEYAZ FIRIN
400 bine şahane poğaçalarHaftaiçi 06:30-22:00 arası, cuma, cumartesi 23:00'e kadar açık. Paket servisi var. On line alışveriş de yapılabiliyor (beyazfirin.com) Kuru poğaçaları mutlaka denemek lazım, tanesi 400 bin lira. Diyet profiterol, diyet bisküvi ve diyet pasta çıkarıyorlar. Masaya servis yapılabiliyor. Bülent Ulusu, Çetin Altan müdavimleri arasında. Mehmet Yalçın margarin tadı bırakmayan ürünlerinin tazeliğini övüyor. Çiftehavuzlar, İstanbul (216) 302 24 28.
DİVAN
Lokumları La Fayette'te satılıyor
08:30-23:00 arası açık. Yakın çevreye paket servisleri var. Paris La Fayette'e ihraç edilen Klasik Türk Lokumları’nı mutlaka tatmak lazım. Kutusu 29 milyon lira. Diyet olarak kurabiye ve diyabetik dondurma yapıyorlar. Masa servisi mevcut. Sezen Cumhur Önal, Atilla İlhan, Tülin Şahin, Aylin Arasıl gibi müdavimleri var. Mustafa Oğuz özellikle rokokosunu çok beğendiğini söylüyor. Elmadağ, İstanbul (212) 248 31 73.
PELİT
Vişneli-çikolatalı pastası
07:00-22:00 arası açık. Paket servisleri mevcut. Krokan fıstık mutlaka denenmeli. Kilosu 48 milyon lira. Diyet kurabiye ve pasta yapıyorlar. Masa servisi yok. Monik Benardete, Orhan Gencebay, Meltem Cumbul müdavimleri arasında. Mustafa Oğuz vişneli çikolatalı pastalarını beğenerek yediğini söylüyor. Bebek, İstanbul (212) 265 30 56.
BAYLAN
Edebiyatta yeri var
09:00-20:00 arası açık. Yakın civara paket servisleri var. Kup griyeyi mutlaka tatmalı. Tanesi 4 milyon lira. Yılbaşından sonra diyet ürünler çıkaracaklar. Masa ve yazın bahçe servisi var. Ali Esad Göksel bu pastanenin edebiyatımızda dahi nasıl yer ettiğine dikkat çekiyor. Kadıköy, İstanbul (216) 266 28 81.
7-8 HASAN PAŞA
Kurabiye canavarları için
08:00-21:30 arası açık. Paket servisleri yok. Portakallı kurabiyeyi mutlaka denemek lazım. Kilosu 6 milyon 400 bin lira. Masa servisleri yok. Diyabetik ürün çıkarmıyorlar. Nejat Uygur, Erdal Özyağcılar gibi müdavimleri var. Engin Akın tuzlu-tatlı kurabiyede çok başarılı olduklarını ve katmerlerini özellikle beğendiğini söylüyor. Beşiktaş, İstanbul (212) 261 97 66.
ART
Bademli tinoliyi deneyin
09:00-17:00 arası açık. Paket servisleri yok. Bademli tinoliyi mutlaka deneyin. 8 kişilik 18 milyon 500 bin lira. Diyet ürünleri yok. Masa servisi mevcut. Arzu Sabancı, Perran Kutman, Gülşen Bubikoğlu müdavimleri arasında. Ahmet Örs en lezzetli pay ve tartları burada yediğini söylüyor. Bağdat Caddesi No:174 Selamiçeşme (216) 359 23 89.
PAUL
Altan Öymen ve Ebru şallı müdavim
09:00-22:00 arası açık. Paket servisi var. Tartını mutlaka tatmak gerek. Tanesi 3 milyon 750 bin lira. Masa servisi mevcut. Altan Öymen, Ali Poyrazoğlu, Ebru Şallı müdavimleri arasında. Mehmet Yaşin eklerlerini çok beğendiğini söylüyor. Yeniköy, İstanbul (212) 223 99 78.
FOODİE
Ekler pahalı ama muhteşem
10:00-20:30 arası açık. Paket servisi var. Siyaz-beyaz çikolatalı eklerleri mutlaka denemek lazım ama tanesi 3 buçuk milyon. Diyet olarak portakal suyuyla yapılan hiç yağsız pastaları var. Masa servisi mevcut. Demet Akbağ, Seren Serengil, Sibel Turnagöl gibi müdavimleri var. Mehmet Yalçın portakal sulu pasta ile pandispanyasını beğendiğini söylüyor. Nişantaşı
, İstanbul (212) 231 51 13.
GEZİ
Çikolata Gezi'nin işi
08:00-20:00 arası açık. Yakın civara paket servisi var. El yapımı çikolataları mutlaka deneyin. Kilosu 40-46 milyon lira. Diyet ürünler çıkarmıyorlar. Masa servisi yok ama tadilat sürüyor. Ali Poyrazoğlu, Lale mansur, Gülriz Sururi gibi müdavimleri var. Taksim
, İstanbul (212) 292 53 53.
SAVOY
Haydi Savoy'da kahvaltıya
07:00-23:00 arası açık. Paket servisleri var. Profiterollerini denemek lazım. Tanesi 2 milyon lira. Masa servisleri var. Deniz Pulaş, Savaş Ay gibi müdavimleri var. Mehmet Yalçın kahvaltı çeşitlerinin zenginliğini, kayısı kıtır turtalarını, zeytinli ekmekle tulum peynirini çok beğendiğini söylüyor. Taksim, İstanbul (212) 249 18 18.
TÜRKİYE’NİN EN İYİ PASTANELERİ İKİNCİ LİSTEİNCİ
Profiterolde bütün jüri bir numara olduğunu söylüyor. Porsiyonu 2 buçuk milyon. Uzun yıllardır herkes müşterileri oldu. Beyoğlu (212) 243 24 12
KAFKAS
Kestane şekeri onların işi. 800 gramlık kutusu 14 milyon lira. Bursa'ya her giden kestane şekerini sevsin sevmesin, onların müdavimi. (224) 247 25 25.
TUTA
Cheesecake'leri mükemmel. Tanesi 20 milyon. Soner arıca, Şener Şen müdavimi. Gayrettepe (212) 275 66 19.
KONAK
Meyve şekerlemelerinde çok iyiler. Kilosu 12 milyon. Emel Sayın, Hadi Çaman müdavim. Nişantaşı (212) 225 28 72.
VENÜS
Kabaklı pasta denenmeli. Tanesi 10 milyon. Mehmet Ali Erbil, Hülya Avşar, Sibel Can müdavim. Osmanbey (212) 232 07 34.
MONET
Hindistan cevizli pasta Noire de Coco çılgınlık halinde. 12 kişiliği 38 milyon. Beşiktaş, Conrad (212) 227 30 00.
MOTTA
Parfe pastayı mutlaka deneyin. Kilosu 17 milyon. Cengiz Abazoğlu, Hülya avşar müdavim. Teşvikiye (212) 247 47 01.
LİNZER
Sacher adlı Avusturya pastası mükemmel. Tanesi 18 milyon. Soner Arıca, Bülent Ersoy müdavim.
Fenerbahçe (216) 249 82 97.
DOLCE
Brovnileri denemek gerek. Tanesi 3 milyon. Sumru Erel, Yılmaz Hars müdavimleri arasında. Kuruçeşme (212) 263 73 15.
BAHAR
Çikolatalı kestaneyi mutlaka deneyin. Kilosu 30 milyon. Yüksel Uzel, Kaya Çilingiroğlu müdavim. Teşvikiye (212) 240 57 70
GURMELERDEN OLUŞAN BÜYÜK JÜRİ SEÇTİYemek kültürü yazarı, gazeteci
Tuğrul ŞavkayGusto Dergisi Genel Yayın Yönetmeni
Mehmet YalçınGazeteci, gurme
Güngör UrasYemek kitabı yazarı ve gurme
Engin AkınYemek kültürü programı yapımcısı
Hülya Ekşigilyediklerini yazarak paylaşan gezgin yazar
Mehmet Yaşinİşadamı kimliği gurmeliğini gölgelemeyen
Mustafa OğuzDamak tadının sayılan kılavuzu gazeteci
Ali SirmenMimar, gurme, yazar
Ali Esad GökselZarafetin ekranda ve sofradaki üstadı
Atilla Dorsay