Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2005 00:04
Bir yaz tatlısı olan dondurma, günümüzde dört mevsim satılsa da yine en çok yazın tüketiliyor. Tek başına yenebildiği gibi birbirinden lezzetli dondurmalı tatlılar da yapılıyor. En güzel rokokoyu kim yapıyor? Kızarmış dondurmanın hasını nerede yiyebiliriz? Baylan’ın Kup Griye’sinin bağımlıları kimler?
Pişmaniye ile dondurmayı hangi restoran birleştirdi? Kırk yıllık kaymaklı ekmek kadayıfını hangi marka dondurmalı ekmek kadayıfı yaptı? Bu hafta gurmelerden ve
yemek kültürü yazarlarından oluşan jüri üyelerimize dondurmalı tatlıları sorduk. Verdikleri cevaplar en iyi on dondurmalı tatlı listesini oluşturdu.
EN İYİ 101. Rokoko- DİVAN
2. Kup Griye - BAYLAN
3. Dondurmalı lokma - GİRİTLİ
4. Parfe - ALARGA
5. Dondurmalı irmik tatlısı - TİKE
6. Kızarmış dondurma - BUDAKALTI
7. Dondurmalı pişmaniye - CHANGA
8. Dondurmalı pasta - BRAVO PATİSSERİE
9. Rokoko - PASTA PASTANESİ
10. Dondurmalı ekmek kadayıfı.- ALGİDA CAFEDİVAN-ROKOKOReçetesi İsviçre’den
Divan deyince akla gelen ilk üç beş şeyden biri rokoko. Dondurulmuş ya da dondurmalı pasta diye tanımlayabileceğimiz bu tatlı Divan’da 1960 yılından beri satılıyor. İlk reçetesi İsviçreli şefler tarafından hazırlanmış. Divan’ın meşhur çikolata ustası Muhsin Usta sayesinde de bugünlere kadar gelmiş. Rokoko, tadını Divan bitter çikolatasından alıyor. 6’lık, 10’luk ve 14’lük üç değişik porsiyonda üretiliyor. Haftada ortalama 250 adet rokoko satılıyor. Porsiyonu 4.5 YTL olan rokokoyu Türkiye’deki tüm Divan Pastaneleri, Divan Pub’lar ve Divan Brasserie’lerde bulabilirsiniz. Elmadağ Divan Tel: (212) 248 31 73
BAYLAN- KUP GRİYE1954’teki tadını koruyor
Rum Filip Lenas’ın 1923’te İstanbul’da Beyoğlu Deva Çıkmazı’nda açtığı Baylan Pastanesi, 1954 yılından beri Kup Griye adında bir tatlı üretiyor. Filip Lenas’ın oğlu Harry Lenas’ın icadı olan Kup Griye, dondurma, karamel, badem, vanilya, fıstık, krem şanti ile yapılıyor ve üstüne bal ve karamel sosu dökülerek bir kedi dili bisküviyle servis ediliyor. Bugün artık sadece Kadıköy’de hizmet veren Baylan’ın başında duran Harry Lenas, Kup Griye’nin hiç değişmediğini söylüyor. 1954’deki tadı nasılsa hálá öyleymiş. Sıcak havalarda günde 80 Kup Griye satılıyor. Enis Fosforoğlu, Acun Ilıcalı, Yonca Evcimik, Ata Demirer, Yıldız Kenter, Perran Kutman gibi isimler bu tatlıyı yemek için sık sık Baylan’a geliyor. Porsiyonu 7 YTL. Tel: (216) 346 63 50
GİRİTLİ-DONDURMALI LOKMABir şişmanla bir diyabetlinin buluşu
Giritli’nin sahibi Ayşe Şensılay, dondurmalı lokmayı nasıl icat ettiklerini şöyle anlatıyor: ‘Bizim merkezimiz Bodrum Türkbükü’nde. Geçen yaz restoranın tam önünde bir lokmacı tezgah kurdu. Ben o sıralar rejim yapıyorum. Aklım fikrim lokmada kalıyor. Yakın bir arkadaşım var, şeker hastası, o da yiyemiyor. Birlikte lokmalara bakıp iç geçiriyoruz. Bir gün dayanamadık lokmalara şerbet koydurmadan satın aldık. Dondurmayla birlikte yedik. Çok beğendik, eşe dosta tattırdık ve mönüye koyduk. Bu yaz da lokmacı arkadaşımızı İstanbul’a transfer ettik.’ Artık Ahırkapı Giritli’nin bahçesinde bir lokma tezgahı var. Sıcak lokmalar, fıstıklı ve kaymaklı dondurmayla servis ediliyor. Giritli fiks mönü çalıştığı için lokmaların bir fiyatı yok. Ama Giritli’de yemek yerseniz yerli içkiler dahil her şey 55 milyon lira. Tel: (212) 458 22 71
ALARGA- PARFEEve ve otel odasına servis var
Bodrum Göltürkbükü beldesindeki Alarga Restoran’da parfe özellikle akşamları yemek sonrasında sunuluyor. Frambuazlı, çikolatalı, muzlu ve vişneli çeşitleri var. Göltürkbükü sahilinin girişinde 16 yıldır hizmet veren Alarga’nın işletmeciliğini Süheyla Ergüney yapıyor. Dondurulmuş parfe, çikolata ve fıstık soslu servis yapılabiliyor. Porsiyonu 6 YTL. Evlere ve turistik tesislere servis yapılabiliyor. Tel: (252) 377 56 12.
TİKE-DONDURMALI İRMİK TATLISIKünefenin pabucunu dama attı
Dondurmalı irmik tatlısı Tike’nin mönüsünde iki buçuk yıldır var. Restoranın sahibi Ali Taşa ‘Bu tatlı bizim ailede sürekli yapılırdı. Ama biz dondurmayı yanına koyup yerdik. İçine koyma fikrini bir arkadaşım verdi. O günden sonra tüm Tike restoranlarında irmik helvasının içine dondurmayı gömerek servis yapıyoruz’ diyor. Ali Taşa irmik helvasının içeriğinin de farklı olduğunu söylüyor. Ne peyniri olduğunu söylemiyor ama içinde peynir olduğunu çıtlatıyor. Yalnızca İstanbul’daki Güneşli Tike’de günde 65 tane satılıyor. O kadar popüler olmuş ki künefenin pabucunu dama atmış. İki kişinin birlikte yiyebildiği bu tatlının porsiyon fiyatı 7.35 YTL. Güneşli Tike Tel: (212) 630 59 30
BUDAKALTI- KIZARMIŞ DONDURMATarifi müşteri verdi
Dört kattan oluşan binası sekiz sene önce Ertuğrul Derer tarafından restoran olarak işletilmeye başlandı. Mönüsünde İtalyan, Uzakdoğu ve Türk mutfağından örnekler sunuyor. Dondurmalı tatlılar arasında en çok tercih edileni kızarmış dondurma. Tatlıları Bolu Mengenli usta Mehmet Ali Menemen hazırlıyor. Kızarmış dondurmanın tarifini Sühey Oktamış adlı müşteri vermiş. Tatlı, vanilyalı dondurma ile yapılıyor. Dondurma top haline getiriliyor ve dört saat boyunca derin dondurucuya konuluyor. Dondurucudan alınıp pane haline getiriliyor ve tekrar donduruluyor. Sipariş geldiği anda kızartılıp, kırmızı orman meyvesi sosuyla servis yapılıyor. Fiyatı 9.50 YTL. Budakaltı, her gün 10.00-24.00 arası açık. Tel: (312) 427 85 45.
CHANGA- DONDURMALI PİŞMANİYEİçinde balzamik sirke var
Füzyon mutfağı restoranı olan Changa’nın dondurmalı pişmaniyesi hayli enteresan bir tatlı. Çilekleri frambuaz, pudra şekeri ve balzamik sirkesinden oluşan bir sosun içinde birkaç saat bekletiyorlar. Çünkü balzamik meyvelerin tadını ortaya çıkarıyor. Üstüne pişmaniye ilave ediyorlar. Ve kendi yaptıkları sakızlı dondurma ile servis ediyorlar. Kışın armutla ya da nektarinle yapılan bu tatlının çilekli versiyonu daha bu yaz mönüye girmiş. Porsiyonu 12 YTL: Tel: (212) 249 13 48
BRAVO PATİSSERİE-DONDURMALI PASTARokokodan çok farklı
İzmir’de, Karşıyaka Bostanlı’da 1997 yılından beri Nefise Sevgi’nin sahibi olduğu Bravo Patisserie, yedi çeşit dondurmalı pastasıyla dikkat çekiyor. Mayıs ayından beri dondurmalı pasta yapan Bravo Patisserie’de mevyeli, çikolatalı, fıstıklı, yoğurtlu, naneli, kukis ve vanilyalı çeşitleri bulunuyor. Altı özel bisküvi, üzerinde dondurma çeşitleriyle rokokodan çok farklı. 150 gram porsiyon fiyatı 4 YTL. İzmir’in çeşitli yerlerinden Bostanlı’ya dondurmalı pasta almaya gelenler var. Müdavimleri arasında Mustafa Erbil, Acun Ilıcalı yer alıyor. Tel: (232) 362 91 91.
PASTA PASTANESİ-ROKOKOİster çikolatalı ister meyveli
Adana’da 13 yıldır hizmet veren Pasta Pastanesi, 18 yıllık pasta ustası Feride Zeyneloğlu ve oğlu Yiğit Zeyneloğlu tarafından işletiliyor. Rokoko isteğe göre çikolata veya kiraz, çilek, böğürtlen gibi çeşitlerle meyve ağırlıklı olarak hazırlanıyor. Sekiz kişilik rokoko 12 YTL’den satılıyor. 30 çeşit yaş ve 30 çeşit kuru pasta üretilen Pasta’da elde açılan yufka ile yapılan 5 çeşit börek de oldukça ilgi görüyor. Pastalarda koruyucu katkı maddesi kullanılmadığından ürünlerin günlük tüketilmesi gerekiyor. Tel: (322) 457 21 59
ALGİDA CAFE-DONDURMALI EKMEK KADAYIFIHem kafede hem markette
Algida Carte d’Or Ekmek Kadayıflı, Nisan 2005’ten beri piyasada. Üç leziz katmandan oluşuyor: Ekmek kadayıfı üstünde bol kaymaklı dondurma ve en üstte de zengin Antep fıstığı parçaları. İstanbul Bayrampaşa’daki Carrefour’un içindeki Algida Shop’da ve bütün Algida Kalp noktalarında satılan ürünü perakendecilerde de bulabilirsiniz. Porsiyonu 3 YTL’den satılıyor. Özellikle hafta sonları günlük satış 50-60 porsiyon civarında. Bayrampaşa Carrefour Algida Shop Tel: (212) 640 70 53