Türkiye’nin en lezzetli 10 dondurmalı tatlısı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin en lezzetli 10 dondurmalı tatlısı
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 24, 2005 00:00

Bir yaz tatlısı olan dondurma, günümüzde dört mevsim satılsa da yine en çok yazın tüketiliyor. Tek başına yenebildiÄŸi gibi birbirinden lezzetli dondurmalı tatlılar da yapılıyor. En güzel rokokoyu kim yapıyor? Kızarmış dondurmanın hasını nerede yiyebiliriz? Baylan’ın Kup Griye’sinin bağımlıları kimler?PiÅŸmaniye ile dondurmayı hangi restoran birleÅŸtirdi? Kırk yıllık kaymaklı ekmek kadayıfını hangi marka dondurmalı ekmek kadayıfı yaptı? Bu hafta gurmelerden ve yemek kültürü yazarlarından oluÅŸan jüri üyelerimize dondurmalı tatlıları sorduk. Verdikleri cevaplar en iyi on dondurmalı tatlı listesini oluÅŸturdu. EN Ä°YÄ° 101. Rokoko- DÄ°VAN2. Kup Griye - BAYLAN 3. Dondurmalı lokma - GÄ°RÄ°TLÄ° 4. Parfe - ALARGA5. Dondurmalı irmik tatlısı - TÄ°KE 6. Kızarmış dondurma - BUDAKALTI 7. Dondurmalı piÅŸmaniye - CHANGA 8. Dondurmalı pasta - BRAVO PATÄ°SSERÄ°E 9. Rokoko - PASTA PASTANESÄ°10. Dondurmalı ekmek kadayıfı.- ALGÄ°DA CAFEDÄ°VAN-ROKOKOReçetesi Ä°sviçre’denDivan deyince akla gelen ilk üç beÅŸ ÅŸeyden biri rokoko. DondurulmuÅŸ ya da dondurmalı pasta diye tanımlayabileceÄŸimiz bu tatlı Divan’da 1960 yılından beri satılıyor. Ä°lk reçetesi Ä°sviçreli ÅŸefler tarafından hazırlanmış. Divan’ın meÅŸhur çikolata ustası Muhsin Usta sayesinde de bugünlere kadar gelmiÅŸ. Rokoko, tadını Divan bitter çikolatasından alıyor. 6’lık, 10’luk ve 14’lük üç deÄŸiÅŸik porsiyonda üretiliyor. Haftada ortalama 250 adet rokoko satılıyor. Porsiyonu 4.5 YTL olan rokokoyu Türkiye’deki tüm Divan Pastaneleri, Divan Pub’lar ve Divan Brasserie’lerde bulabilirsiniz. ElmadaÄŸ Divan Tel: (212) 248 31 73BAYLAN- KUP GRÄ°YE1954’teki tadını koruyorRum Filip Lenas’ın 1923’te Ä°stanbul’da BeyoÄŸlu Deva Çıkmazı’nda açtığı Baylan Pastanesi, 1954 yılından beri Kup Griye adında bir tatlı üretiyor. Filip Lenas’ın oÄŸlu Harry Lenas’ın icadı olan Kup Griye, dondurma, karamel, badem, vanilya, fıstık, krem ÅŸanti ile yapılıyor ve üstüne bal ve karamel sosu dökülerek bir kedi dili bisküviyle servis ediliyor. Bugün artık sadece Kadıköy’de hizmet veren Baylan’ın başında duran Harry Lenas, Kup Griye’nin hiç deÄŸiÅŸmediÄŸini söylüyor. 1954’deki tadı nasılsa hálá öyleymiÅŸ. Sıcak havalarda günde 80 Kup Griye satılıyor. Enis FosforoÄŸlu, Acun Ilıcalı, Yonca Evcimik, Ata Demirer, Yıldız Kenter, Perran Kutman gibi isimler bu tatlıyı yemek için sık sık Baylan’a geliyor. Porsiyonu 7 YTL. Tel: (216) 346 63 50GÄ°RÄ°TLÄ°-DONDURMALI LOKMABir ÅŸiÅŸmanla bir diyabetlinin buluÅŸuGiritli’nin sahibi AyÅŸe Åžensılay, dondurmalı lokmayı nasıl icat ettiklerini şöyle anlatıyor: ‘Bizim merkezimiz Bodrum Türkbükü’nde. Geçen yaz restoranın tam önünde bir lokmacı tezgah kurdu. Ben o sıralar rejim yapıyorum. Aklım fikrim lokmada kalıyor. Yakın bir arkadaşım var, ÅŸeker hastası, o da yiyemiyor. Birlikte lokmalara bakıp iç geçiriyoruz. Bir gün dayanamadık lokmalara ÅŸerbet koydurmadan satın aldık. Dondurmayla birlikte yedik. Çok beÄŸendik, eÅŸe dosta tattırdık ve mönüye koyduk. Bu yaz da lokmacı arkadaşımızı Ä°stanbul’a transfer ettik.’ Artık Ahırkapı Giritli’nin bahçesinde bir lokma tezgahı var. Sıcak lokmalar, fıstıklı ve kaymaklı dondurmayla servis ediliyor. Giritli fiks mönü çalıştığı için lokmaların bir fiyatı yok. Ama Giritli’de yemek yerseniz yerli içkiler dahil her ÅŸey 55 milyon lira. Tel: (212) 458 22 71ALARGA- PARFEEve ve otel odasına servis varBodrum Göltürkbükü beldesindeki Alarga Restoran’da parfe özellikle akÅŸamları yemek sonrasında sunuluyor. Frambuazlı, çikolatalı, muzlu ve viÅŸneli çeÅŸitleri var. Göltürkbükü sahilinin giriÅŸinde 16 yıldır hizmet veren Alarga’nın iÅŸletmeciliÄŸini Süheyla Ergüney yapıyor. DondurulmuÅŸ parfe, çikolata ve fıstık soslu servis yapılabiliyor. Porsiyonu 6 YTL. Evlere ve turistik tesislere servis yapılabiliyor. Tel: (252) 377 56 12. TÄ°KE-DONDURMALI Ä°RMÄ°K TATLISIKünefenin pabucunu dama attıDondurmalı irmik tatlısı Tike’nin mönüsünde iki buçuk yıldır var. Restoranın sahibi Ali TaÅŸa ‘Bu tatlı bizim ailede sürekli yapılırdı. Ama biz dondurmayı yanına koyup yerdik. İçine koyma fikrini bir arkadaşım verdi. O günden sonra tüm Tike restoranlarında irmik helvasının içine dondurmayı gömerek servis yapıyoruz’ diyor. Ali TaÅŸa irmik helvasının içeriÄŸinin de farklı olduÄŸunu söylüyor. Ne peyniri olduÄŸunu söylemiyor ama içinde peynir olduÄŸunu çıtlatıyor. Yalnızca Ä°stanbul’daki GüneÅŸli Tike’de günde 65 tane satılıyor. O kadar popüler olmuÅŸ ki künefenin pabucunu dama atmış. Ä°ki kiÅŸinin birlikte yiyebildiÄŸi bu tatlının porsiyon fiyatı 7.35 YTL. GüneÅŸli Tike Tel: (212) 630 59 30BUDAKALTI- KIZARMIÅž DONDURMATarifi müşteri verdiDört kattan oluÅŸan binası sekiz sene önce ErtuÄŸrul Derer tarafından restoran olarak iÅŸletilmeye baÅŸlandı. Mönüsünde Ä°talyan, UzakdoÄŸu ve Türk mutfağından örnekler sunuyor. Dondurmalı tatlılar arasında en çok tercih edileni kızarmış dondurma. Tatlıları Bolu Mengenli usta Mehmet Ali Menemen hazırlıyor. Kızarmış dondurmanın tarifini Sühey Oktamış adlı müşteri vermiÅŸ. Tatlı, vanilyalı dondurma ile yapılıyor. Dondurma top haline getiriliyor ve dört saat boyunca derin dondurucuya konuluyor. Dondurucudan alınıp pane haline getiriliyor ve tekrar donduruluyor. SipariÅŸ geldiÄŸi anda kızartılıp, kırmızı orman meyvesi sosuyla servis yapılıyor. Fiyatı 9.50 YTL. Budakaltı, her gün 10.00-24.00 arası açık. Tel: (312) 427 85 45.CHANGA- DONDURMALI PÄ°ÅžMANÄ°YEİçinde balzamik sirke varFüzyon mutfağı restoranı olan Changa’nın dondurmalı piÅŸmaniyesi hayli enteresan bir tatlı. Çilekleri frambuaz, pudra ÅŸekeri ve balzamik sirkesinden oluÅŸan bir sosun içinde birkaç saat bekletiyorlar. Çünkü balzamik meyvelerin tadını ortaya çıkarıyor. Ãœstüne piÅŸmaniye ilave ediyorlar. Ve kendi yaptıkları sakızlı dondurma ile servis ediyorlar. Kışın armutla ya da nektarinle yapılan bu tatlının çilekli versiyonu daha bu yaz mönüye girmiÅŸ. Porsiyonu 12 YTL: Tel: (212) 249 13 48BRAVO PATÄ°SSERÄ°E-DONDURMALI PASTARokokodan çok farklıİzmir’de, Karşıyaka Bostanlı’da 1997 yılından beri Nefise Sevgi’nin sahibi olduÄŸu Bravo Patisserie, yedi çeÅŸit dondurmalı pastasıyla dikkat çekiyor. Mayıs ayından beri dondurmalı pasta yapan Bravo Patisserie’de mevyeli, çikolatalı, fıstıklı, yoÄŸurtlu, naneli, kukis ve vanilyalı çeÅŸitleri bulunuyor. Altı özel bisküvi, üzerinde dondurma çeÅŸitleriyle rokokodan çok farklı. 150 gram porsiyon fiyatı 4 YTL. Ä°zmir’in çeÅŸitli yerlerinden Bostanlı’ya dondurmalı pasta almaya gelenler var. Müdavimleri arasında Mustafa Erbil, Acun Ilıcalı yer alıyor. Tel: (232) 362 91 91.PASTA PASTANESÄ°-ROKOKOÄ°ster çikolatalı ister meyveliAdana’da 13 yıldır hizmet veren Pasta Pastanesi, 18 yıllık pasta ustası Feride ZeyneloÄŸlu ve oÄŸlu YiÄŸit ZeyneloÄŸlu tarafından iÅŸletiliyor. Rokoko isteÄŸe göre çikolata veya kiraz, çilek, böğürtlen gibi çeÅŸitlerle meyve ağırlıklı olarak hazırlanıyor. Sekiz kiÅŸilik rokoko 12 YTL’den satılıyor. 30 çeÅŸit yaÅŸ ve 30 çeÅŸit kuru pasta üretilen Pasta’da elde açılan yufka ile yapılan 5 çeÅŸit börek de oldukça ilgi görüyor. Pastalarda koruyucu katkı maddesi kullanılmadığından ürünlerin günlük tüketilmesi gerekiyor. Tel: (322) 457 21 59ALGÄ°DA CAFE-DONDURMALI EKMEK KADAYIFIHem kafede hem marketteAlgida Carte d’Or Ekmek Kadayıflı, Nisan 2005’ten beri piyasada. Üç leziz katmandan oluÅŸuyor: Ekmek kadayıfı üstünde bol kaymaklı dondurma ve en üstte de zengin Antep fıstığı parçaları. Ä°stanbul BayrampaÅŸa’daki Carrefour’un içindeki Algida Shop’da ve bütün Algida Kalp noktalarında satılan ürünü perakendecilerde de bulabilirsiniz. Porsiyonu 3 YTL’den satılıyor. Özellikle hafta sonları günlük satış 50-60 porsiyon civarında. BayrampaÅŸa Carrefour Algida Shop Tel: (212) 640 70 53Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!