Kasıp kavuran sıcaklar, ani hava değişimleri, ormanları küle çeviren yangınlar, kentleri boğan seller, kuruyan nehirler, tükenen türler, azalan tarımsal üretim derken ekolojik krizin uzak bir gelecekte değil, bizzat şu anda yaşanmakta olduğunu sert bir şekilde fark ediyoruz. Peki, iklim krizini çözmek elimizde mi? Karbon ayak izi ne demek? Bireysel olarak ne yapabiliriz? Yerel yöneticilerden, hükümetlerden ne tür taleplerde bulunabiliriz? İklime ve ekolojiye dair zihnimizi aydınlatacak, günlük hayatımızda bize yol gösterecek kitapları seçtik.
#En İyi İklim KitaplarıUzun zamandır sürdürülebilir yaşamı anlatmak ve çevresinde farkındalık yaratmak için çalışmalar yapan Nil Ormanlı Balpınar’ın bilgi ve deneyimlerini bir araya getirdiği ‘Başka Bir Gezegen Yok/ Atıksız Yaşamın İpuçları’ adlı kitabı bu konuda eşsiz bir rehber niteliğinde.
#Başka Bir Gezegen YokSon yıllarda ulusal ve uluslararası eylemlerle dikkat çekilmeye çalışılan, çevrenin korunması ve iklim değişikliği, okulların da gündeminde. 12 yaşındaki iklim aktivisti Atlas Sarrafoğlu ve Greenpeace Akdeniz Okyanuslar Proje Sorumlusu Nihan Temiz Ataş da bu çerçevede İstanbul’da özel bir okulun öğrencileriyle bir araya geldi.
#İde OkullarıTermik santral lisans iptali için açılan davalarda iklim felaketleri ve bilim insanlarının küresel ısınmanın dünyanın sonu olacağına ilişkin tespit ve uyarıları mahkemelere delil olarak sunuldu ve “Yaşayacak başka gezegen yok. İçecek su, nefes alacak hava için termik santrallerin zarar verdiği iklim sistemine muhtacız” denildi. Haberin detayları şöyle:
#GazetehaberleriSürdürülebilir tüketim ile moda devrimi yapan İspanyol girişimci ve aktivist Javier Goyeneche, İstanbul’da düzenlenen Sürdürülebilir Markalar Konferansı 2016’da yaşanabilir bir dünya için “Harekete geçme zamanı” çağrısı yaptı. Goyeneche, “Başka bir gezegenimiz yok! Biz enerjimizi ekosistemi değiştirmeye harcamıyoruz, yeni bir model yaratmaya harcıyoruz” şeklinde konuştu.
#Sürdürülebilirlikİklim Değişikliği Hükümetlerarası Panel'in üç çalışma grubu tarafından hazırlanan raporlardan oluşturulan sentez 5. Değerlendirme Raporu açıklandı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, "Bilim adamı değilim ama dünyanın birçok yerini gezdim ve küresel ısınma etkilerini bizzat gördüm" dedi.
Küresel Eylem Grubu, Kadıköy’de, "Kyoto Protokolü İmzalansın, Küresel Isınmaya Hayır" mitingi düzenlendi. 78 ülke ile birlikte aynı anda düzenlenen mitingde konuşan ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, hükümetin Kyoto Protokolü’nü imzalaması önerisinde bulunarak, "Kendimiz için bir şey istiyorsak namerdiz" dedi.
Biliminsanları Dünya’nın geleceği konusunda oldukça karamsar. Bir yanda ABD’de yaşanan görülmemiş büyüklükteki kasırgalar, bir yanda iklim değişiklikleri, hızla artan insan nüfusu ve tüketim... Önümüzdeki 10 yıl Dünya’nın geleceği açısından çok önemli. Önlem alınmazsa kimi toplumsal çöküşler yaşanabilir.
#Umut Fırat EroğluGençliği festivallerde film izleyerek geçti. Ardından bizi birçok festivalde filmleriyle temsil etti. Geçen günlerde de Avrupa Film Akademisi üyesi olduğu haberini aldık, “Onlardan bana öyle bir davet gelince havalara uçtum” diyor. Şimdi sırada yeni dizileri ve onu çok heyecanlandıran sinema filmi var. Saadet Işıl Aksoy’la buluşuyor; sinema merakını, anneliği, oyunculuğu ve yaşadıklarını konuşuyoruz: “Yürüyemeyeceğim artık dediğinde biraz durup kalkıyor ve devam ediyorsun.”
#Saadet Işıl AksoyHer bayram sahnede sevenleriyle buluşan ‘Nostalji Kraliçesi’ Muazzez Ersoy rutinini bu yıl bozdu, Ramazan Bayramı’nı Bodrum’daki evinde karşıladı. Ünlü sanatçıyla geçmişten bugüne uzanan keyifli bir bayram sohbeti gerçekleştirdik.
#Muazzez ErsoyBesteci, piyanist, yazar, televizyon programcısı ve bence insanlık yolculuğunda görevli biri Anjelika Akbar... Müziğinin bu yolculukta aracı olduğunu söylüyor. Biz sohbetimizi yaptık ama kelimelerimizden çok yürek gözü ile konuştuk desem yeridir.
#Sponsorlu İçerikGüzel bir insanla sohbetimi gerçekleştirdim. O kadar güzeldi ki sesi, sohbeti, gülüşü, seçtiği yolun sadece dışarıya yansımasıydı. Dünya müzik otoriterlerinin ‘Mantra müziğinin cennetten gelen sesi’ olarak tanımladığı Seda Bağcan, geçtiğimiz günlerde çıkardığı ‘Peace’ adlı albümü ile yine ruhumuza şifa olacak.
#1Güzel bir insanla sohbetimi gerçekleştirdim. O kadar güzeldi ki sesi, sohbeti, gülüşü, seçtiği yolun sadece dışarıya yansımasıydı. Dünya müzik otoriterlerinin ‘Mantra müziğinin cennetten gelen sesi’ olarak tanımladığı Seda Bağcan, geçtiğimiz günlerde çıkardığı ‘Peace’ adlı albümü ile yine ruhumuza şifa olacak.
#Sponsorlu İçerikNASA’nın bir yıl önce başlattığı UAP Araştırma Komisyonu’nun ilk resmi raporu 14 Eylül’de yayımlandı. UFO’lar hakkında bilimsel bulgular açıklanıyor. Meksika’da senatoya sergilenen bin yıllık uzaylı bedenleri haftanın bombasıydı. Dünya’ya normalden daha hızlı çarpan meteorsa tartışma konusu oldu. Kozmik gündemin heyecan verici bu üç gelişmesini birlikte inceleyelim.
#UzaylıUkrayna Ekonomi Bakanı Yulia Svyrydenko, Kakhovka barajının yıkılmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, barajın yıkılmasının ülkenin güneyindeki sulama sistemlerinin yok olması anlamına geldiğini belirterek, bunun yeni bir gıda krizi tehdidi oluşturduğunu söyledi.
#Yulia SvyrydenkoEmel Gedikli, 73 yaşında seyahat tutkunu bir gezgin… Farklı kültürleri keşfetmeyi ve gittiği ülkelerden kumaş toplamayı çok seviyor. Hatta bu kumaşlardan yaptığı eserleri bir sergide bile yer aldı. Bir süredir kanserle mücadele ediyor. Fakat bu durum seyahat aşkına engel değil. Aklında tek bir şey var; Japonya’ya gitmek. Kansere inat eylülde kişisel sergisine hazırlanan Gedikli ile seyahat maceralarını konuştuk.
#SeyahatUzayın derinlikleri asırlardır insanoğlunun zihnini kurcalıyor. Bilinmeyen gezegenleri keşfetmeye olan merak her geçen gün artarken, bilim insanlarının yeni hedefi Ay üstünde kalıcı yaşam merkezleri kurmak. Peki ama "ev konforunda" olacağı söylenen bu Ay üssü nasıl inşa edilecek?
#UzayBundan 50 yıl önce hayal bile edilemeyecek, biri söylese 'delilik' muamelesi görecek bir uzay misyonu, birkaç hafta sonra gerçek oluyor. Avrupa Uzay Ajansı'nın yeni aracı, Jüpiter ve uydularında yaşam izi arayacak. Bilim insanlarına göre, misyonun potansiyeli akıllara durgunluk verici...
#JüpiterABD’deki bilim insanları, belli bir şekilde işlenmiş yumurta akının denizlerdeki mikroplastikleri ve tuzu yüzde 99 verimlilikle temizleyebildiğini keşfetti. Araştırmacılar yumurta akı kullanarak büyük miktarlarda suyu arıtabilmek için çalışmalarını sürdürüyor. Peki yumurta akı nasıl böyle bir etki yapabiliyor? Yumurta mikroplastiğin sonunu getirebilir mi?
#Plastik