Diş sağlığının yalnızca doğru ağız bakımı ve düzenli diş hekimi kontrolleri ile değil, aynı zamanda genetik faktörlerle de şekillenebileceğini dile getiren Diş Hekimi Yunus Özumar, aileden gelen genetik yatkınlıkların, diş yapısı, çürük oluşumu, diş eti hastalıkları, diş gelişimi ve çene yapısıyla ilgili sorunlara yol açabildiğini söyledi. “Genetik faktörlerin, bağışıklık sistemini ve diş etlerinin sağlığını etkileyerek periodontitis (diş çevresi dokuları iltihabı) gibi hastalıkların gelişme riskini artırabilir” diyen Özumar, bu risklerin etkisini azaltmak ya da ortadan kaldırmak için alınabilecek birtakım önlemler bulunduğunu kaydetti.
#1Chef Rüzgar SÜNBÜL Basit malzemeli tatlılar söz konusu olduğunda akla ilk gelen seçeneklerden biridir Aniden bastıran tatlı krizlerinde oldukça basit malzemelere sahip oluşu ve son derece pratik yapımıyla her daim ilk tercih edilenlerden biri olur. İşte, Trabzon hurması ile hazırlayabileceğiniz birkaç LEZİZZ tarif önerisi...
#Trabzon HurmasıYılmaz Erdoğan’ı 20 sene sonra ekrana döndüren proje oldu. Her bir karakteri çok konuşuldu. Ana haber bültenlerinde haber yapıldı. Kanal D’de yeni sezonu başlayan ‘İnci Taneleri’nin başrollerindeki Yılmaz Erdoğan, Hazar Ergüçlü ve Selma Ergeç’le buluştuk. Diziden yola çıkarak dürüstlüğü, nezaketi, mutluluğu ve aileyi konuştuk: “Bu bir yalnızlık çağı.”
#Yılmaz Erdoğan3 yıldızlı İtalyan Dal Pescatore gibi lokantalar trend dışı mükemmelliyetçilik peşinde. Aynı yemeği 30 sene yapabiliyor ve sadece minik detaylarla oynuyorlar. Örneğin ‘tortelli di zucca’. Bu kadar basit gözüken bir hamurişi nasıl baş döndürücü bir başyapıta dönüşür?
#Dal Pescatoreİtalyan mutfağı, tam anlamıyla bir lezzet cümbüşü! Sadece ürün çeşitliliğiyle değil, farklı tarzda lokantalarıyla da segmentasyon nasıl olmalı üzerine adeta bir pazarlama dersi veriyorlar. İtalya’nın bu birbirinden farklı tarzdaki işletmelerinin özellikleri neler, birlikte bakalım…
#Somer SivrioğluNe yediklerine aşırı dikkat ettiği bir diyet, ne katı bir egzersiz rutini, ne de avuç avuç aldığı takviye gıdalar… Bunların hiçbiri Pearl’in günlük rutininde yer almıyordu ama 114 yaşına kafar sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürdü. Pearl Berg, Şubat ayında öldüğünde 114 yaşındaydı. Ölmeden önce ABD'deki en yaşlı üçüncü ve dünyanın dokuzuncu en yaşlı insanıydı.
#Uzun YaşamÇoğumuzun zaafı olan tatlılar aynı zamanda vegan mutfaklarda en çok zorlanılan konulardan. En ince ölçülerle pişen tarifler genellikle hep onlar, bu yüzden de malzeme değiştirmek kolay değil. Bayramda dışarıdan sipariş vereceğimiz adresler de sınırlı olduğu için birkaç temel mantığı doğru kavrayıp kendi tatlılarımızı hazırlamak en rahatı.
#VeganDünyanın en yaşlı insanlarından biri, sıkı bir diyet, pahalı takviyeler ve belirli bir egzersiz rutini olmadan yüzyılı aştı.114 yaşına kadar yaşayan Pearl Berg, dünyanın en yaşlı insanlarından biriydi. Uzun yaşama sahip olmak için çoğumuz sağlıklı beslenme, hareketli yaşam, düzenli egzersiz ve uyku, sigara ve alkolden uzak durma gibi etkenlerin etkili olduğunu biliriz ama Pearl’in uzun yaşamasının sırrı bambaşka... Pearl’in doktorlarından biri Business Insider’a uzun yaşamının sırlarını anlattı.
#Uzun YaşamÇankırı Türkiye'nin en güzel şehirlerinden bir tanesidir. Yaz aylarında özellikle yerli turistlerin gezmek istediği bir şehir haline gelmiştir. Çankırı'ya gelenler bu şehir hakkında özellikle yemekleri ile ilgili araştırma yapmaktadırlar. Peki Çankırı'nın en iyi yemekleri nedir? Çankırı mutfağına ait olan en güzel yemekler hangileridir? İşte Çankırı'da denemeniz gereken lezzetler.
#Çankırı YemekleriAniden gelen misafirler, tatlı krizleri veya günlük koşturmacadan bunalanlar için çayın ya da kahvenin yanında pratik ve lezzetli tatlılar vazgeçilmezdir. İşte birkaç basit malzemeyle hazırlanabilen, en üşengeçleri bile mutlu edecek tatlı tarifleri...
#Pratik TatlılarSadece bizim değil, herhangi bir ülke mutfağının gerçek değerinin elit lokantalarla ölçülemeyeceğini düşünüyorum. “Bir ülke ya da bölgede yemek kültürünün varlığını ve zenginliğini anlamak için üst değil, alt düzeye bakmak gerekir” diyen Prof. Nguyen’in tespitinden yola çıkıp bakalım, haklı mı?
#Türk MutfağıShibuya’da, sokak arasına gizlenmiş tek masalı restoran Été’nin en önemli özelliği gecede en fazla 6 kişiyi misafir etmesi. Rezervasyon için öncelikle şefi tanıyan birine ulaşmanız gerekiyor. Daha sonra kendisinin, kapısından kuyruk eksik olmayan pastanesi Fleurs d’été’nin, yine sınırlı sayıda olan imza tatlılarından birini almalısınız. Biz zor da olsa bu rezervasyonu ayarlayabildik ve çok mutlu eden bir deneyim yaşadık...
#Somer SivrioğluDünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı son rapora göre ‘sessiz katil’ olarak adlandırılan yüksek tansiyon, tüm ülkelerde alarm verici boyuta ulaştı. Rapora göre her üç kişiden biri tansiyon hastası ve bunların yüzde 80’i etkili tedavi görmüyor. Peki yüksek tansiyon neden bu kadar arttı? Hastalığın ülkemizdeki seyri nasıl? Artık gençlerde de yüksek tansiyon görülüyor mu? DSÖ’nün verileri ışığında konuyu uzmanlarla masaya yatırdık…
#SağlıkUzun yıllardır sofralardan eksilmeyen komposto yalnızca Türk mutfağında değil, yabancı ülkelerde de beğenilerek içilir. Yurt dışında bazı ufak değişikliklerle tüketiyor olsalar da esasında aynı şekilde yapılır. Kompostonun tüm inceliklerini Rüzgar Sünbül ve Lezizz rehberimizden tüm merak ettiklerinizi öğrenip, kayısı, erik, elma, vişne, armut kompostosu tariflerini denemeye başlayabilirsiniz.
#KompostoBu yıl İtalya tatilimde yediklerimle beni en çok etkileyen yer Capri oldu. Sizlere de adanın benzersiz malzemelerini ve geleneksel lezzetlerini anlatmak istedim. Özellikle deniz ürünlerine âşıksanız ve limonlu tatlıları seviyorsanız burada çok mutlu olursunuz. Mini rehberime buyurun...
#Danilo ZANNADamla sakızının gastronomik anlamdaki değerinin öncelikli olarak tatlılar olduğunu söyleyen şef Çakıroğlu, “Çeşme’ye gittiğinizde pek çok yerde sakızlı dondurma, sakızlı muhallebi, sakızlı lokum, sakızlı Türk kahvesi gibi ürünlere rastlamak mümkün. Geleneksel Türk mutfağında da yeri olan damla sakızının bence en güzel versiyonlarından biri patlıcanlı pilav” diyor.
#114 yaşındayken bir otelde bulaşıkçı olarak işe başlamış, mutfağa hevesini gören ustaları onu tezgâhın başına almış. Azimle çalışırken şef Şemsa Denizsel’le yolları kesişmiş, ondan malzemeyi korkmadan kullanmayı, farklı lezzet katmanları oluşturmayı öğrenmiş. 24 yaşındaki Ulaş Durmaz bugün Yeniköy’deki The Red Balloon’un şefi... Burası, semtin en güçlü müdavim mekânlarından biri olacağa benziyor.
#The Red BalloonÇOCUKKEN getirildikleri bir yaz tatilinde Bodrum’a ilk görüşte aşık olan ve sonrasında bolca seyahat edip dünyanın en güzel yerlerini görmüş olmalarına rağmen akıllarının bir köşesinden hiç çıkaramadıkları, “Keşke bir gün biz de Bodrum’a yerleşebilsek” dileğini pandemi dönemiyle birlikte gerçeğe dönüştüren; Bodrum’un cam göbeği mavisine, bembeyaz ikonik evlerine ve baharla birlikte iyice coşan begonvillerinin pembesine hayran, Yokuşbaşı’ndan Halikarnas Balıkçısı’nı selamlamadan geçmeyen ve bir anda karşılarına çıkan Bodrum Kalesi manzarasıyla her seferinde içi huzur ve mutlulukla dolan bir çift hayal edin... Ama bir yandan da gezmeyi tozmayı, keşfetmeyi çok seven ve sosyallik genlerinden de ödün vermeyen, gerçek manada İstanbullu bir çift...
#1Ramazan ayı beslenme düzenimizin, yediğimiz yemeklerin değiştiği bir ay. İşin içine açlık da girdiği zaman normal zamanda tükettiğimizden çok daha fazlasını bir anda tüketebiliyoruz. Ramazan ayında yaptığımız beslenme ile ilgili hatalara gelin birlikte bakalım ve sağlığımızı en iyi şekilde korumak için neler yapabiliriz bir inceleyelim.
#BursaKoyun tereyağı ve Konya obruk peyniriyle yapılan Konya yağ somununu düşününce bile ağzım sulanıyor. Balık ekmekteki levrek çok iyi pişirilmiş, altına tarama sürülmüş, sadece dereotu ve kırmızı soğanla lezzetlendirilmiş; küçük ama doğasına aykırı olmayan dokunuşlarla gastronomik açıdan zirveye çıkmış. Tatlılar da çok iyi. Özellikle içi çikolata musla doldurulmuş Kale biberi bir başyapıt. Şef Murat Deniz Temel işini seviyor ve kendini geliştirmeye çalışıyor. Umarım bu yolda devam eder.
#Murat Deniz TemelYapılan araştırmalara bakılarak dünya nüfusunun ortalama yüzde 1’inin vegan olduğu tahmin ediliyor. Ve her gün daha fazla insan bu yaşam biçimini tercih ediyor. 1 Kasım Dünya Vegan Günü yaklaşırken uzmanlardan veganlığı yeni seçenlere yardımcı olacak tavsiyeler aldık. Vegan dostu uygulamaları listeledik.
#Dünya Vegan GünüAldığı 1 Michelin yıldızının ardından menüsünü ve restoranda nelerin değiştiğini keşfetmek için sabırsızlandığım Nicole’deydim. Şef Serkan Aksoy ve ekibinin başarısı, son derece özenli bir servisle daha da pekiştirilmişti. Tokat narince asma yaprağıyla hazırladığı açık dolma ve sütlaç dondurmayla servis edilen künefe menüde öne çıkanlardan...
#NicoleBatı dünyasında gastronomik açıdan değerli bulduğum sayısız lokanta 10 küsur porsiyondan oluşan tadım menüleri sunuyor sadece. Şeflerin bu dayatmasına bakılırsa müşteriye seçim hakkı sunan lokantalar ‘fine dining’ de denen iddialı sektörde hiç kalmayacak...
#GastronomiReçeli de nefis, hellim ve bebek rokalı salatası da... Dondurması, keki, tartı... Tadına doyum olmaz tatlıların başrolü incir, tavuk ve et yemeklerine de çok yakışıyor. İncir, kırmızı soğan, biberiye ve balsamik sirkeyle pişireceğiniz tavuk but, bugünlerde kuracağınız sofraların yıldızı olacaktır. Zeytinyağı, hardal ve sarımsakla marine edilmiş dana etini soğan ve incirlerle şişe dizip ızgarada pişirmek de şahane sonuç veriyor.
#İncir