Güncelleme Tarihi:
SAHURUN YAPILMAMASI
Sahurun yapılmaması ile birlikte öğün sayımız bire düşüyor. Bir öğünle de vücudumuz için yeterli enerjiyi, vitamin ve minerali alamıyoruz. Bu da günün verimsiz geçmesine, ani kan şekeri düşüşlerine neden oluyor. Bu yüzden sahur öğünü mutlaka yapılmalı ve sahurda dengeli tabaklar hazırlanmalıdır.
YETERLİ SU İÇİLMEMESİ
Suyun vücutta birçok önemli görevi bulunmasının yanında aynı zamanda sindirim sistemini çalıştırmada da önemli rol oynar. İftardan sahura yeterli düzeyde içilmeyen su sindirim sistemi problemlerinden ödeme kadar birçok etkiye sebep olur. Susamasak bile iftardan sonra ara ara su içmeye özen gösterilmelidir.
PORSÄ°YONLARIN BÃœYÃœK OLMASI
Uzun açlık sonrasında doymayacak gibi hissettiÄŸimiz için porsiyonları büyük hazırlıyoruz. Bu da tüketebileceÄŸimizden daha fazlasını tüketmeye ve sonrasında ciddi bir hazımsızlık yaÅŸamamıza neden oluyor. Ä°ftarda porsiyonlarımızı küçük tutup sonrasında eÄŸer hala doymuyorsak biraz daha alarak porsiyon kontrolünü saÄŸlayabiliriz.Â
YETERLÄ° LÄ°FÄ°N SAÄžLANMAMASI
İftarda ve sahurda bizi daha tok tutsun diye basit karbonhidratlara yani pilava, makarnaya yükleniyoruz ama bizi asıl tok tutan şeyin lifler olduğunu unutuyoruz. Sahurda yeşillikler ve taze meyvelerle, iftarda da sebze yemekleri ve salatalar günlük lif alımını destekleyebiliriz.
İFTARDA KÜÇÜK ARALAR VERİLMEMESİ
Uzun süren açlık sonunda iftarda yiyebileceÄŸimizden çok daha fazlasını hızlı bir ÅŸekilde tüketiyoruz. Oysaki tokluk sinyali beyne en az 20 dakikadan önce ulaÅŸmıyor, yani doyduÄŸumuzu ilk 20 dakikada anlayamıyoruz. Bu yüzden çorbamızı tükettikten sonra 10-15 dakikalık bir ara verilmesi ve yemeklerin hızlı bir ÅŸekilde tüketilmemesi doyduÄŸumuzu hissetmemize yardımcı olacaktır.Â
TATLI TÃœKETÄ°MÄ°NE DÄ°KKAT EDÄ°LMEMESÄ°
Normal zamanlarda çoÄŸumuzun sofrasında tatlı haftanın 1-2 günü olurken ya da hiç olmazken, ramazan ayı ile birlikte tatlılar soframızın vazgeçilmezi, her gün tükettiÄŸimiz bir yiyecek haline geldi. Bu dönemde tatlı tercihimizi sütlü tatlılardan, meyveli tatlılardan ya da kompostolardan yaparak ve iftardan en az 1 saat sonra bu tatlıları tüketerek dengeyi kurabiliriz.Â
KIZARTILMIÅž ÃœRÃœNLERÄ°N TÃœKETÄ°LMESÄ°
Pirinç pilavı, beyaz ekmek, beyaz makarna gibi basit karbonhidratlar ve kızartılmış ürünler kan şekerini bir anda yükseltip bir anda indirdiği için gün içinde çok hızlı bir şekilde acıkmanıza yol açarlar. Bunlar yerine bulgur pilavı, tam buğday ekmekler ya da kepekli makarnalar tercih ederek tokluk sürenizi uzatabilirsiniz.