Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tunç Özdemir, kasık fıtığının çocuklarda yüzde 1-5 oranında sıklıkla görüldüğünü söyledi. Fıtık boğulmasının hayati risk yarattığını belirten Doç. Dr. Özdemir, “Kasık fıtığı en kısa sürede ameliyat edilmesi gereken ’yarı acil’ bir durumdur, ihmale gelmez” dedi.
#Kasık Fıtığıİltihaplı bağırsak hastalığı (İBH), sindirim sisteminizin kronik yani uzun süreli iltihaplanmasını içeren bozuklukları tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Üseratif kolit (ÜK) ve Crohn hastalığı (CH) inflamatuvar bağırsak hastalıkları çatısı altında yer alan iki hastalık olarak tanımlanır. Aynı hastalık grubu içinde yer alsalar da nedenleri, klinik seyirleri ve tedavi yöntemleri birbirlerinden ayrı özellikler gösterir.
#İltihaplı Bağırsak HastalıklarıDiyet ve egzersizle istediği kiloya ulaşamayan bireyler umutsuzluğa kapılabiliyor. Bu gibi durumlarda profesyonel destek şart. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kamil Gülpınar, tüp mide ameliyatı ile aşırı kilolardan kurtularak daha sağlıklı bir yaşantıya kavuşulabileceğini belirtti.
#Tüp MideDuodenal atrezi olarak isimlendirilen, mideden hemen sonra bulunan ve ince barsağın başlangıç kısmı olan oniki parmak barsağı tıkanıklığı, bebeklerde en sık görülen barsak tıkanıklıklarından birisidir. Bu durumun yenidoğan bebeklerde yaklaşık 5000 ila 10000’de bir sıklıkla izlenen cerrahi bir anomali olduğunu belirten Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Andıran, duodenal atrezinin tanı ve tedavisini anlattı.
#Duodenal Atrezinin TedavisiMesane duvarındaki dokularda oluşan kötü huylu tümör olarak nitelendirilen mesane kanseri, idrar yollarında yanma hissi, ağrısız kanama ve pıhtı atımı gibi belirtilerle kendini gösterir. Sigara içimi ve kimyasal maddelere maruz kalma gibi nedenlerin yanı sıra genetik etkenlerden dolayı da ortaya çıkabilen mesane tümörü, üriner sistem ultrasonografisi ve idrar yolları endoskopisi (sistoskopi) ile tanısı konulur. Bu kanser hastalığının tedavisi konusunda dünya çapında birçok çalışmalar yapmış, ülkemizin sayılı cerrahlarından Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Volkan Tuğcu'dan bilgi edindik.
#Volkan TuğcuAnne ve babaların, çocuklarında kasık fıtığıyla ilk karşılaştıklarında hissettikleri, travma benzeri bir etki yaratabilir. Hele çocukları derdini anlatamayacak kadar küçükse, şiddetli ağlamaları ve kasığında beliren şişlik karşısında kendilerini çaresiz hissederler. Çocuklarda kasık fıtığıyla ilgili bilgilerine başvurduğumuz Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Andıran, geç kalmadan fark edilen fıtıkların tedavisinin son derece kolay ve fakat bir o kadar önemli olduğunu belirtti.
#Fıtık Nasıl Tedavi EdilirHamilelik belirtileri, her ne kadar bazı istisnalar olsa da çoğu kadında aynı şekilde görülür. Bu belirtilerin süreleri ve sıklıkları değişiklik gösterebilir. Belirtiler her ne kadar bazı istisnalar olsa da çoğu kadında aynı şekilde görülür. Ayrıca bazı kadınlar regl öncesi dönem ile hamilelik belirtilerini karıştırabilir. Ancak hamileliğin en önemli belirtisi adet (regl) döneminde adet görmemektir. Peki hamilelik nasıl oluşur, ne zaman başlar? hamilelik belirtileri nelerdir? İlk hafta hamilelikte hangi belirtiler görülür? İşte Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Cengiz ve Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Embriyolog Op. Dr. Öznur Dündar Akın'ın verdiği bilgiler doğrultusunda erken hamilelik belirtileriyle ilgili detaylı bilgiler...
#Hamilelik BelirtileriALERJİK hastalıklar, aşırı duyarlılık ile karakterlidir. Bir kişinin polen, toz akarları, ilaç, gıda, arı zehiri gibi alerjenlere karşı normalde vermemesi gereken bir tepki vermesidir. Bu tepkiyi veren kişinin bağışıklık sistemidir. Bunların bir kısmı kişinin ani ölümüne yol açabilir. Arı, ilaç ve gıda alerjisi alerjik şoka (anafilaksi) sebep olup, dakikalar içinde kişiyi öldürebilir. Bir kısım alerjik hastalıklar ise sık olarak görülür, insanların önemli bir kısmını etkiler. Alerjik nezle ve kurdeşen (ürtiker) bu özelliğe sahiptir. Bu hastalıklar kişilerin hayat kalitesini, okul ve iş başarısını olumsuz etkiler. Alerjik astım ise kronik seyirli olup hastanın hayatını riske sokar. İç Hastalıkları Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kokuludağ, bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler verdi:
#1Aronya meyvesi, sağlığa olumlu etkileri ve yararları nedeniyle ‘’süper meyve’’ olarak da adlandırılıyor. Anavatanı Kuzey Amerika olan aronya meyvesinin insan sağlığına pek çok faydası var. Ülkemizde de üretilmeye başlanan bu besin içeriği nedeniyle kanser hücrelerini yok ettiği ve vücudu baştan aşağıya yenilediği iddia ediliyor. Peki, aronya meyvesi gerçekten bu kadar faydalı mı? Aronya meyvesi hangi hastalıklara iyi geliyor? Aronya meyvesi nasıl tüketilmelidir? Diyetisyen Gülçin Işık, şifa deposu besin aronya meyvesiyle ilgili aklımıza takılanları anlatıyor.
#AronyaAronya meyvesi, insan sağlığı üzerindeki olumlu etkisi dolayısıyla son günlerde sıkça tercih edilen meyve türleri arasında yer alıyor. Aronya meyvesinin 'süper meyve' adıyla bilinmesinin temel nedeni ise insan sağlığına olumlu etkileri olarak yorumlanıyor. Peki, aronya meyvesi nedir ve sağlığa faydaları nelerdir? İşte, kanser hücrelerini dahi yok ettiği söylenen aronya meyvesi hakkında detaylı bilgiler
#Aronya MeyvesiBebeklerde uyku düzeni, gelişim açısından kritik öneme sahip oluyor. Çocukların zihinsel ve bedensel gelişiminde kilit rol oynayan uyku, ebeveynlerin belli bir düzene oturmak için yoğun çaba sarf ettiği konuların başında geliyor. Çözüm arayışında karşılarına çıkan birbirinden farklı yüzlerce yöntem ise kafa karışıklıklarına neden oluyor. Peki, bebeklerde uyku eğitimi nasıl sağlanır? İşte, o konu hakkında bazı detaylar
#Anne BebekChokeberry olarak bilinen aronya meyvesi, sağlığa olumlu etkileri ve yararları nedeniyle ‘’süper meyve’’ olarak da adlandırılıyor. Anavatanı Kuzey Amerika olan aronya meyvesinin insan sağlığına pek çok faydası var. Ülkemizde de üretilmeye başlanan bu besin içeriği nedeniyle kanser hücrelerini yok ettiği ve vücudu baştan aşağıya yenilediği iddia ediliyor. Peki, aronya meyvesi gerçekten bu kadar faydalı mı? Aronya meyvesi hangi hastalıklara iyi geliyor? Aronya meyvesi nasıl tüketilmelidir? Diyetisyen Gülçin Işık, şifa deposu besin aronya meyvesiyle ilgili aklımıza takılanları anlatıyor.
#Aronya MeyvesiChokeberry olarak bilinen aronya meyvesinin etkileri ve sağlığa yararları ile ilgili yapılan yayınlar açısından çok zengin bir içerikle karşılaşmaktayız. Hatta Kuzey Amerika’da yaygın olan bu meyve; ‘’süper meyve’’ olarak adlandırılacak kadar zengin bir içeriğe sahiptir.
#ChokeberrySağlıklı yeni doğan bebekler günde 15-18 saat uyurlar bunun 6 saat kadarı gündüz uykusudur. Prematürelerin uyku süreleri miadında bebeklere göre daha kısa ve uyku uyanıklık mekanizmaları daha düzensizdir. Peki bebeklerin gün içinde uyku süreleri nasıldır?
#Yenidoğan Uyku Düzeniİnce bağırsak, insan sindirim sisteminin uzunluğunun %75'ini ve yüzey alanı olarak da %90'ını teşkil ettiği halde tüm sindirim sisteminde oluşan tümörlerin sadece %1'i ince bağırsak kaynaklıdır. İnce bağırsak kanserinin görülme yaşı ortalama olarak 55-60 arasındadır. Crohn hastalığı veya bağışıklık sistemi baskılanmış olan kişilerde ince bağırsak kanseri daha sık görülmektedir. Peki, ince bağırsak kanseri tam olarak nedir?
#İnce Bağırsak KanseriUzmanların teşhisi en zor konulan kanser türlerinden biri olarak gösterdiği pankreas kanserinde ileri yaş, sigara, alkol kullanımı ve yağlı-kızarmış yiyeceklerin büyük risk faktörlerinden olduğunu bildiriliyor. Bu kanser türü hakkında bilgi sahibi olmak isteyen vatandaşlarda, pankreas kanseri hakkında bilgi almak için araştırma yapıyor. Peki, pankreas kanseri belirtileri neler?
#Pankreas Kanseri Belirtileri Neler?