Paylaş
Bebeklerde kaka rengi sindirim sıvıları, bağırsak florası, besin içeriği gibi faktörlerle dönemsel olarak değişir.
Bebeğin ilk 24 saatte yaptığı mekonyum adı verilen kaka amnios sıvısı, dökülen barsak hücreleri ve barsak salgıları içerir. Bu yüzden mekonyum rengi diğer kakalardan farklı olarak yeşil siyah renktedir.
Bebeklerin 3‐8. günde yaptığı kakaların rengi çoğunlukla sarı- yeşil renktedir. Bu kakalara geçiş kakaları denir.
8. Günden sonra sadece anne sütüyle beslenen bebeklerde bebeğin kaka rengi sarıdır ve çoğu zaman ileri derecede yumuşak kıvamlıdır. Formül mama ile beslenen bebeklerde ise kaka rengi sarı- kahve ve daha koyu kıvamlıdır.
Bebek beslenmesine altıncı aydan sonra ek gıdaların eklenilmesiyle sindirilmemiş besin artıklarının kakada görülmesi normaldir. Ayrıca alınan birtakım gıdaların alımıyla lokal renk değişikliği görülebilir. Örneğin havuç yemiş bebeğin kakasında turuncu alanlar görülebilir.
Bebek sağlıklı ve huzurlu bir bebek ise bu durum normal kabul edilebilir. Ancak sürekli ağlayan, huzursuz olan bir bebekte yeşil mukuslu kaka yapma besin alerjisi bulgusu olabilir. Ayrıca bebeklerde barsak enfeksiyonları sırasında da yeşil kaka görülebilir.
Bebeğin kakasında görülen kırmızı alanlar çoğu zaman aktif kan gelmesinin sonucudur. En sık olarak inek sütü alerjisinde görülür. Ayrıca anüste kaka yapmakta zorlanmaya bağlı oluşan anüs çatlağı ve enfeksiyonlar sırasında da kaka da kanlı alanlar görülebilir.
Bebeğin ilk günlerindeki sarılıkla beraber olan beyaz‐ gri kaka safra yolu tıkanıklığı bulgusu olabilir. Erken tedavi ile bebeğin tüm hayatı değişeceğinden acil hekim başvurusu gerektirir.
Bebeklerde demir kullanımı bebeğin kakasının siyah görünümlü olmasına yol açar. Demir tedavisi almayan bir bebekte huzursuzlukla beraber olan siyah kaka bağırsaklardan gizli kanama olasılığını akla getirmelidir.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Semra Akkuş Akman
Paylaş