Prematüre doğan bebeklerin bakımı diğerlerine göre ekstra özen istiyor.
Haberin Devamı
Prematüre bebeklerde cilt bakımı
Prematüre doğan bebeklerin ciltleri zamanında doğan bebeklere göre daha ince ve hassas yapıdadır. Bebeğin cildini temiz tutmak ciltten bulaşan enfeksiyon etkenlerinden korunmayı sağlar.
Bebek yoğun bakımda ve solunum makinesine bağlı ise, bebeğin kaynamış soğutulmuş su ve pedlerle silinmesi yeterlidir. Prematüre bebek yıkanabilecek durumda ise ilk iki hafta sadece su ile yıkanır, şampuan kullanılmaz. 2 haftadan sonra alkol, parfüm vb. içermeyen özel pH değerindeki şampuanların kullanılması uygun olur.
Prematüre bebeklerde pudra kullanımı, bebeğin pudra partiküllerinin solunum yoluna kaçma riski açısından önerilmez.
Prematüre bebeklerin henüz kıkırdak yapıları yeterli gelişmediğinden sürekli aynı pozisyonda kalmaları kulaklarda katlanma ve yapı bozukluğuna, kafa kemiklerinde düzleşmeye yol açabilir. Bu yüzden bebeklerin yatış pozisyonu 2-3 saatte bir değiştirilmeli, gerekli olan alanlar pedlerle desteklenilmelidir.
Gözlerde biriken çapaklar steril su ve gazlı bezle silinmeli, konjuktivit (göz nezlesi) durumunda uygun damlalar kullanılmalıdır.
Prematüre bebeklerin göbek kordonu da bir infeksiyon kaynağı olabilir. Göbek kordonu bezin dışarısında ve kuru olmalıdır.
Prematüre bebeklerde uyku
Prematüre bebekler zamanında doğan bebeklere göre daha uzun uyurlar. Zaman zaman bu süre 22 saati bulabilir. Prematüre bebekler uzun süreli uyumalarına rağmen derin uyumazlar ve sık uyanırlar.
Zamanında doğan bebekler 3 aylık olduktan sonra gece uykuları düzene girmeye başlar. Prematüre bebeklerde bu süre 6-8 hafta uzayabilir.
Prematüre bebeklerin gece uykusuna alışmaları için yattığı odanın belli bir saatten sonra ışığını loş tutmak ve masaj yapmak uykuya geçişlerini kolaylaştırır.
Bebeğin anne tenine yatırılarak sakinleştirilmesi yatağa konulduğu zaman daha kolay uyumasını sağlar.
Prematüre bebeklerde ani bebek ölümü olasılığı daha yüksek oranda görülür. Bu sendromdan korunmakta en önemli önlem bebekleri sırt üstü yatırmaktır.
Bebeğin sert bir yatakta yatırılması bebeğin yatağa gömülmesini engeller. Zamanında doğan bebeklerde olduğu gibi prematüre bebeklerde de yastık kullanılması önerilmez.
Prematüre bebeklerin giysileri
Prematüre bebeklerin deri altı yağ dokularının az olması hipotermi riski taşımalarına yol açar. Bu nedenle prematüre bebeklerin diğer bebeklere göre bir kat fazla giydirilmesi uygun olur.
Bebeğe şapka ve çorap giydirilmesi de gerekir. Çünkü vücuttaki en büyük ısı kaybı kafa bölgesinden olur. Prematüre bebeklere eldiven giydirmek ise elleriyle olan ten temasını önleyeceği için önerilmez.
Prematüre bebeklere pamuklu, düğmesiz, rahat kıyafetler giyindirilmelidir. Bebekleri aşırı giydirmek derileri ince olduğundan terlemeyle ciddi sıvı kaybına yol açabilir.
Son yıllarda prematüre bebekler için özel üretilen koleksiyonlar bebeklerin giyimleri konusunda kolaylık sağlar.
Prematüre bebeklerin beslenmesi
Prematüre bebekler normal gelişimlerini tamamlamadan doğdukları için enerji gereksinimleri farklı olan bebeklerdir.
Yoğun bakım ihtiyacı gerektiren prematüre bebeklere üniteye alındıkları zaman damardan total paranteral beslenme solüsyonları ile aşamalı olarak serum verilmeye başlanılır.
Prematüre bebekler barsak tıkanıklığı gibi özel bir durum yoksa ağız veya burundan sonda takılarak 1-2 cc gibi çok küçük miktarlarda anne sütü ile beslenir. Anne sütü olmayan bebekler ise özel hazırlanılmış formül mamalarla beslenir.
Anneden gelen ilk ağız sütü (kolostrum) az miktarda da olsa zengin içeriğiyle çok özel bir süttür. Prematüre bebeklerin annelerinin sütleri yüksek bağışıklık maddeleri içeriğiyle enfeksiyonlardan koruma özelliği taşır.
2000 gramın altında doğan bebeklerde anne sütünün, anne sütü zenginleştirici ürünlerle desteklenilmesi bebeğin büyüme gelişmesini hızlandırır. Anne sütü zenginleştirici ürünlerin protein, kalori ve fosfor içeriği yüksektir.
33 haftadan sonra doğan 1500 gramın üzerindeki bebekler eğer emme refleksleri iyiyse ve solunum sorunu yoksa kontrollü olarak anne tarafından emzirilebilir.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Semra Akkuş Akman