Paylaş
Karın içindeki organların -çoğunlukla da bağırsakların- karın duvarından dışarı çıkması, fıtık olarak adlandırılır. Fıtık, karnın herhangi bir yerinde de ortaya çıkabilir. Ama yetişkinlerden farklı olarak çocukların neredeyse tamamında en çok kasık kanalı içinden oluşan “dolaylı-indirekt herni ”diye isimlendirilen kasık fıtığı biçimi görülür. Bu, bebeklerin anne karnındayken yumurtalıklarının gelişiminin ardından oluşan kasık kanalındaki bir aksaklıktan kaynaklanır. Yumurtalıklar gelişimini tamamlayıp kasıklardaki yerine (kızlarda over, erkeklerde testis) yerleşirken, karın içi zarının da bir kısmını sürükleyip beraberinde götürürler.
Bu zar kasık kanalında bir kese oluşturur ve normalde kapanması gerekirken kapanamaz. İşte kasık kanalındaki bu kesenin içine bağırsaklar ya da başka bir organ girdiğinde fıtıklaşma meydana gelir. Bebeklerde zar çok ince olduğu için fıtıklaşma dışarıdan fark edilmeyebilir ama elle muayenede kolayca anlaşılır. Bazen bu kese içine sadece su girer, bu duruma “fıtık benzeri su toplaması”, “su fıtığı”, hidrosel adı verilir.
Kasık fıtıkları için tek tedavi yolu ameliyattır. Yine ameliyat şekli, yetişkinlerden farklı özellikler gösterir. Günümüzde kasıktan küçük bir kesi ile yapılan, fıtık kesesinin ayrılıp kanalın iç halkası hizasında onarılarak günübirlik bir ameliyat olarak gerçekleştirilen çocukta kasık fıtığı operasyonu altın standart bir metod olarak kendisini kanıtlamıştır. Bu teknikle yapılan ameliyat sonrasında çocuk 1-2 saat içinde evine, 1-2 gün içinde de normal hayatına dönebilir. Ameliyat yerinde neredeyse hiç iz kalmaz. Kasık fıtığı tedavisi, kapalı ameliyat da diyebileceğimiz laparoskopik tekniklerle de yapılabilir. Çocuklarda kasık fıtığı onarımında yine yetişkinlerden farklı olarak açık ya da kapalı ameliyatların birinin diğerine üstünlüğü yoktur.
Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Andıran, çocuklarda kasık fıtığının doğru bir ameliyatla tedavisi yapılmadığında, fıtık boğulması sonucunda barsak tıkanıklığı, barsak gangreni, barsakta delinme ve buna bağlı olarak hayatı tehdit eden durumların ortaya çıkabileceğini ve ayrıca yumurtalarda zedelenme, doku çürümesi görülebileceğini de belirtiyor.
[fotogaleri=2335,3271]
Paylaş