Paylaş
“Sleeve Gastrektomi” ya da daha çok bilinen adıyla tüp mide ameliyatı, midenin %80 oranında küçültüldüğü kısıtlayıcı bir bariatrik cerrahi tekniğidir. Mide hacminin kısıtlanması kilo kaybının etkili olmasını sağlar. Bu ameliyatta midenin yaklaşık üçte ikisi çıkarıldığı için kişinin her öğünde alabileceği gıda miktarı azalır ve beslenme alışkanlıkları değiştirilir. Buna ek olarak fundus denilen midenin üst bölgesinden salgılanan ghrelin hormon seviyeleri de kontrol altına alınarak iştah hissinin azalması sağlanır.
Tüp mide ameliyatları sırasında cerrah, midenin %90'ına kadar çıkarır, bu da hastanın fazla kiloların kaybedilmesini sağlar ve vücut yağ oranı azalır. Mide dikey olarak iki parçaya bölünerek muz şeklinde küçük bir kese oluşturulur. Laparoskopik sleeve gastrektomi yiyecek alımını sınırladığı için kısıtlayıcı bir işlemdir ancak sindirim sisteminin normal işlevini değiştirmez.
Açık cerrahi gerekmeden gerçekleştirildiği için işlem “laparoskopik” olarak adlandırılır. Cerrah, bir laparoskop kamera da dahil olmak üzere cerrahi aletleri geçirmek için karına beş ila altı küçük kesi açar. Kullanılan bu teknikler görüntü kat kat büyütülerek netlik artırılırken, aynı zamanda daha az ağrı, yara izi ve iyileşme süresi de sağlar. Obezite ameliyatlarının çoğu laparoskopi ile yapılabilir; açık ameliyat, iç skar gibi ek komplikasyonlara neden olabileceğinden daha yüksek enfeksiyon ve yapışma riski içerir.
Tüp mide ameliyatı, midenin kapasitesini azaltırken gıdaların küçük miktarda olmak şartıyla doğal etkisini göstermesine izin verir. Midenin açlık hissini oluşturan ghrelin hormonun bulunduğu kısmı da alınır. Mide çıkışındaki pylor sfinkteri kısmı korunduğu için dumping sendromu riski en aza indirilir. Ülser oluşumu riskini azaltır. Barsak baypassı uygulanmadığı için barsak tıkanıklığı, marjinal ülser, kansızlık, kemik erimesi, protein ve vitamin yetmezliği riskleri çok düşüktür.
Tüp mide ameliyatı sonrası verilen kiloların tekrar geri alınmaması için dikkat edilmesi gerekenler vardır. Tekrar kilo almamak için hastanın yaşam ve beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi gerekir. Sağlıklı bir beslenme programı ve düzenli egzersiz ile kilo alma riski azalır. Bu ameliyatın ardından hastaya nasıl beslenmesi gerektiği konusunda ayrıntılı bilgi verilir. Egzersiz olarak hastanın başlangıçta düzenli yürüyüş ya da yüzme ile daha hareketli bir yaşam sürdürmesi gerekir.
Paylaş