bamya haberleri sayfasında bamya hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1286 bamya haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Gün geçmiyor ki yeni bir sağlıklı beslenme trendi çıkmasın, sosyal medyada viral olmasın... Bu trendler arasında son dönemde bir tanesi özellikle dikkat çekiyor. Peki iddiaların ne kadarı doğru? Uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#SağlıkEtli bamya yemeği yapacaksam kuzuyu tercih ederim. Sarımsak da koyarım. Yanında domatesli pilav, bir de ince rendelenmiş salatalıktan cacık... Yaz ayında olduğumuzu hissetmenin en anlamlı yolu... Daha önce bamyayı nohutla pişirmiştim, o da çok güzel olmuştu, hatta şu an düşünüyorum da bu nohutlu bamyaya asma yaprağı da koyup denemek lazım.
#BamyaModern hayatın hızlı akışı insanların beslenme alışkanlıklarını da değiştirmektedir. Kişilerin eski yıllara nazaran yemek hazırlamak ve mutfakta vakit geçirmek için pek fazla zamanı bulunmamaktadır. Zamanla hazır, işlenmiş ve paketlenmiş ürünlere yönelme eğilimi ortaya çıkmıştır. Fakat son yıllarda bu hızlı beslenme tarzının sağlık üzerinde olumsuz etki ettiği anlaşılmıştır. Bunun sonucu bireyler sağlıklı beslenmeye doğru bir tercih kullanmaya başlamışlardır. Türk mutfağının eskiden beri bilinen ve yapılan kış hazırlıkları arasında gıdaların "kurutularak kışa hazırlanması" da vardır. İşte, bamya nasıl kurutulur, kışlık bamya kurutmak için ipuçları gibi konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#BamyaBamya tohumu, tüketilmekte olan oldukça değerli bir lif kaynağıdır. Sahip olduğu lifli yapısı nedeniyle bamya tohumunun kolesterolü düşürdüğü, kalp ve damar hastalıklarına karşı iyi geldiği bilinmektedir. Aynı zamanda sindirim sistemini düzenlediği, insülin direncini ve diyabeti önlediği de söylenebilir. Ancak bamya tohumunu bazı kişilerin kullanmalarının sağlık sorununa yol açabildiği de bilinmelidir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#BamyaBamya, lif yönünden zengin bir besin olmasının yanı sıra kalorisi de oldukça düşük. Bol miktarda A, B ve C vitaminlerini içeren bamya sağlık için vücut için faydalı gıdalardan. Yaz aylarının sağlıklı sebzelerinden olan bamyayı dondurucuda saklayarak kış boyunca tüketebilirsiniz. Peki bamya nasıl saklanır? İşte haşlamadan, çiğ bamyayı dondurucuda ve buzlukta saklamanın püf noktaları...
#Bamya Nasıl SaklanırÇocukluğumda bizim evde bamya korukla pişerdi. Koruk taşla ezilir ve çıkan su, ayıklanan bamyaların üzerine gezdirilirdi ki bamyalar salyalanmasın. Sonrası tüm zeytinyağlı yemekler gibi; bol zeytinyağı, bol soğan, bol domates... Bamya mutfağımın baş tacı... Ben irilerini tercih ediyorum çünkü ayıklaması daha kolay. Bazen fırında yapıyorum, bazen derin yağda kızartıyorum.Bulgurlu salatasından etli çorbasına daha pek çok önerim var.
#BamyaMersin’in Silifke ilçesinde satılan ve çiçek bamya olarak bilinen kuru bamyanın kilosu 200 liraya çıktı. Yazın kilosu 10 liradan, kışın kurusunun 200, yüz gramının ise 20 liradan satıldığı kuru bamyanın önümüzdeki günlerde fiyatının daha da artması bekleniyor. Kuru bamyalar vatandaşlar tarafından talep görmeye devam ediyor
#BamyaGün içerisinde tüketilen sebzelerin kalori miktarları araştırılan bir bilgidir. Bamya günümüzde çok sevilen ve ilgi gösterilen gıdalardan biridri. Bamya tüketen kişiler, kalorisi hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Kilosuna dikkat eden her birey, bamyanın sahip olduğu besin değerlerini öğrenmek istiyor. Bamya kaç kalori? 100 gram bamya besin değerleri ve kalorisi hakkında detayları derledik.
#Kaç KaloriYaz aylarının en sağlıklı ve en lezzetli yiyecek türleri arasında bamya gelir. Tabii uzun süreli bamyayı saklamak için ne tür yöntemler bulunuyor merak edilen konular arasında gelmektedir. Peki, bamya buzlukta nasıl saklanır? Çiğ bamya dondurucuda ve buzdolabında ne kadar süre saklanır? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.
#BamyaŞimdi son tazelerini bulabileceğimiz, kurusunuysa yıl boyu yiyebileceğimiz bamyaya burun kıvıran çoktur. Misal Yayın Yönetmenimiz Ahmet Hakan da geçen hafta yazısında “bamyadan uzak durma konusunda milim geri adım atmadığını” anlattı. Belli ki Konya’nın meşhur bamya çorbasını veya ekşili, nohutlu, etli Adana usulünü henüz tatmamış...
#BamyaBamya, lif yönünden zengin bir besin olmasının yanı sıra kalorisi de oldukça düşük. Bol miktarda A, B ve C vitaminlerini içeren bamya sağlık için vücut için faydalı gıdalardan. Peki bamyanın faydaları nelerdir? İşte bamyanın besin değerleri ve sağlığa yararları
#Bamyanın FaydalarıBamya, Türk mutfağında sofralarımızda her zaman yer alan bir bitkidir. Bamya, yenilebilir tohum kabukları ile bilinen çiçekli bir bitkidir. Bu mucizevi bitkinin yemeği olduğu gibi içerisindeki tohumlar da tüketilebiliyor ve en az kendisi kadar tohumu da faydalıdır. Gelin bamya tohumları nasıl kullanılır, ne işe yarar ve sağlığa faydaları nelerdir yakından tanıyalım.
#BamyaLif içeriği yönünden zengin olan bamya, bol miktarda A, B ve C vitaminlerini de barındırıyor. Her ne kadar sofralarda her zaman yer almasa da oldukça yararlı bir besin. Peki bamyanın faydaları neler? Tüketirken nelere dikkat edilmeli?
#BamyaBugün size seveni kadar sevmeyeni de çok olan bir sebzeden bahsedeceğim; bamya. Sevenler zaten eminim ki bu sebzeyi evinden eksik etmiyordur. Sevmeyenlere de bamyanın tarihinden ve faydalarından söz edersem fikirlerini değiştirebilirim diye düşünüyorum.
#Vişneli BamyaHayatının büyük bir bölümü asker olarak geçti. Askeri okullarda okudu, cephelerde savaştı. Çok okudu, çok araştırdı, hep çok şık giyindi. Ama sofraya oturduğunda mütevazı biriydi. Sebze yemeklerini, ona çocukluğunu hatırlatan böreği çok sevdi. Misafirlerini ağırladığı sofralar çok meşhur ama bu masalarda menüden çok fikirler güçlüydü.
#Mustafa Kemal AtatürkGün geçmiyor ki yeni bir sağlıklı beslenme trendi çıkmasın, sosyal medyada viral olmasın... Bu trendler arasında son dönemde bir tanesi özellikle dikkat çekiyor. Peki iddiaların ne kadarı doğru? Uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#SağlıkÖzellikle sosyal medya etkisiyle moda haline gelen anti aging amacıyla yapılan kozmetik ve estetik uygulamaların hekim ya da uzman kontrolünde yapılmadığında genç kalmayı değil tam tersine erken yaşlanmaya neden olduğunu açıklayan Koruyucu Sağlık Uzmanı ve Mikrobiyolog Prof. Dr. Oğuz Özyaral, uyardı. En erken 35'li yaşlarda başlanabilecek anti aging uygulamalarının sosyal medya fenomenlerinin de etkisiyle 18-20'li yaşlara kadar indiğine dikkat çeken Prof. Dr. Özyaral, hücre yenilenmesi doğal akışında iyi giden vücudun, zamanından çok önce ve bilinçsizce yapılan bu uygulamalar nedeniyle çok daha erken 'çöktüğünü' ve yaşlandığını kaydetti.
#Anti AgingÖzellikle sosyal medya etkisiyle moda haline gelen anti aging amacıyla yapılan kozmetik ve estetik uygulamaların hekim ya da uzman kontrolünde yapılmadığında genç kalmayı değil tam tersine erken yaşlanmaya neden olduğunu açıklayan Koruyucu Sağlık Uzmanı ve Mikrobiyolog Prof. Dr. Oğuz Özyaral, uyardı. En erken 35'li yaşlarda başlanabilecek anti aging uygulamalarının sosyal medya fenomenlerinin de etkisiyle 18-20'li yaşlara kadar indiğine dikkat çeken Prof. Dr. Özyaral, hücre yenilenmesi doğal akışında iyi giden vücudun, zamanından çok önce ve bilinçsizce yapılan bu uygulamalar nedeniyle çok daha erken 'çöktüğünü' ve yaşlandığını kaydetti.
#KOLAJENŞüphesiz Sarıyer’deki Balıkçı Kahraman ülkedeki en pahalı lokantalardan biri. İçki hariç kişi başına 200 euro’yu (7.500 lira civarı) bulabilirsiniz. Pahalı mı? Hem evet hem de hayır. Evet, çünkü ülkemizdeki gelir düzeyine göre dudak uçuklatan fiyatlar bunlar. Öte yandan kullanılan malzemenin kalitesi ve yaratılan değeri dikkate alırsanız mekânın çektiği fiyat anormal değil. Amiyane tabirle Balıkçı Kahraman iyi fiyat çekiyor ama Allah için adama ‘Kazıkçı’ demek de haksızlık olur.
#BalıkÇok sevdiğim Konyalılar Etli Ekmek ben bildim bileli Kazasker’deydi. Uzun süre çok iyi gitti. Yakın zamanda sanki biraz yorulduğu izlenimini verdi. Burayla ilgili son yazımı okuyanlar geçen sene buradan eskisine göre daha az mutlu ayrıldığımı biliyorlardır. Eski yeri kentsel dönüşüme girince taşındı. Yeni yerinde beni yine şaşırttı, bu kez bamya çorbası da kuzu fırın kebap da 10’da 10!
#Etli EkmekAntalya’daki 7 Mehmet’in başarısının arkasında birkaç neden var. Güçlü bir eğitim, nadiren değişen bir kadro, kullanılacak malzemenin en iyisini alma gayreti, titizlik ve devamlı kendini aşma arzusu. Bir önemli unsur da oldukça genç olan Mehmet Bey’in stil ve kişiliği.
#AntalyaGirit’te birçok turistik lokanta var ama biraz araştırırsanız iyi mekânlar da var. Bunları ikiye ayırabilirsiniz: Geleneksel mutfak yani tavernalar ve çağdaş Girit mutfağı. Yeni Girit mutfağı da denebilir ikincisine. Bir çeşit suböreği olan ‘bougatsa’ Hanya’da karşıma çıkan en güzel sürprizdi; bizim mutfağın olumlu etkisinin hâlâ devam ettiğinin de kanıtı.
#GiritUzun yaşamak, 100 yaşını hatta sonrasını görmek son dönemde pek çok kişinin hayali haline geldi. Üstelik günümüzde bu ihtimal oldukça yüksek. Ancak 1910'larda ve 1920'lerde doğanlar için durum böyle değildi. Ama o kuşaktan olup halen sağlıklı bir biçimde yaşamaya devam eden asırlık insanlar da var. Peki sırları ne? Kendileri anlattı...
#Uzun ÖmürBir yazının başına oturduğunuzda başlığı belirlerseniz içiniz rahat devam edersiniz. Ama itiraf etmeliyim ki bu kez kolay olmadı. Dengesiz, hiç alışkın olmadığımız yakıcı sıcakların yanı sıra turizm ve restoran sektöründeki derin çelişkileri, fiyat politikalarını anlamak ve anlamlandırmak kolay değil. Ama yine de ben bir süre, en azından yaz bitene dek her şeye pozitif yönleriyle bakıp anlatmaktan yanayım...
#Müge Akgünİyi bir sızma zeytinyağı ve mevsim sebzeleriyle yapılan zeytinyağlılarımızın dünyada benzeri yok. Evde yapılanın yeri ayrı ama bu işin hakkını veren mekânımız da çok. Halis zeytinyağlarını taptaze malzemelerle birleştirip de tezgâhlarına taşıyan Ege’deki en iyi adresleri jürimize sorduk.
#Gizem DinçbaşTinos Adası’ndaki To Thalassaki lokantası bence tüm Akdeniz’in en iyilerinden. Onu benim için özel kılan sadece şefi Antonia Zarpa’nın yemek zevki ve yaratıcılığı değil, ürün kalitesi. Özellikle de sebze, meyve ve tahıl ürünleri... Olağanüstü peynirlerini de kendileri yapıyorlar.
#LokantaBir hafta önce bütün bir tavuk alıp haşladınız. Kavanoza koyduğunuz haşlama suyunu sonradan çorba yaparım diye sakladınız. Bu tavuk suyunu dolapta kaç gün bekletebilirsiniz? Bir hafta sonra o tavuk suyu sizi zehirleyebilir mi? Dondurucudan çıkardığınız çiğ kıymadan köfte yapıp tekrar dondurabilir misiniz Çözdürdüğünüz et ya da tavuğunuzu pişirmeden ne kadar süre dolapta bekletebilirsiniz? Dondurucuda peynir, kaymak, peynir saklıyor musunuz? Son kullanma tarihi yaklaşan tavuk ya da eti dondurulduğunuzda hangi tarihe kadar saklıyorsunuz?
#Gıdaları Dondurma