Balın bir süre bekletilerek fermente edilmesiyle ortaya çıkan ballı sirke vücutta biriken zararlı maddeleri dışarı atması nedeniyle detoks olarak da kullanılıyor. Bu durum, bal sirkesi zayıflatır mı şeklinde soruları da beraberinde getirirken organik bal sirkesinin nasıl yapıldığı ve ne işe yaradığı da sıklıkla soruluyor. İşte tüm bu soruların yanıtlarını bulabileceğiniz bal sirkesinin faydaları, yapılışı ve kullanımı haberimizde…
#Bal SirkesiKadınların yıllarca uğraştığı selülitin çıkma sebebi, vücuttaki doku ve yağların dengesiz veya sorunlu olmalarından kaynaklıdır. Kadınlarda erkeklerden daha yaygın olmasının sebebi ise cilt yapısındaki farklılıktır. Ciltlerimizi bir ağ gibi düşünürsek sıkılık veren kolajen lifleri, kadın vücudundaki yağ hücrelerinin bir yerde toplanıp birikmesine daha uygun bir yapıdır. Kilolu kadınlarda selülitlerin daha az olmasının sebebi ise onların erkekler gibi bir yapıya sahip olmalarıdır. Vücudunuz selülit oluşumuna müsaitse ne yaparsın yapın tamamen kurtulmanız mümkün olmaya bilir.
#BeslenmeHasat zamanı bollaşan sebzeleri saklama yöntemlerinin en eskilerinden biri turşulama. Onlarca farklı çeşit ve yöntemi olan turşuların tam vakti. Kimi kısa sürede olan, kimi daha az bilinen farklı tariflerimi deneyin, hazırladığım ipuçları da iyi bir turşunun garantisi...
#TurşuÖğünlerinizde doyurucu salatalar olsun istiyor ama zeytinyağı-limon-sirkeden daha farklı tatlar arıyorsanız bu yazı sizin için. Avokado, tahin gibi malzemelerden faydalanabilir, sirke bazlı sosları çilek, fesleğenle çeşitlendirebilirsiniz. Şef Altuğ Tezer’den lezzetli bir salata sosu için öneriler ve tarifler aldık...
#SalataBaşta kemik ve diş sağlığı olmak üzere sinir iletimi, kas kasılması, hücrelerarası iletişim ve kan pıhtılaşması gibi birçok kritik görevde rol alan kalsiyum sofralarımızda daha fazla yer bulmalı. Her ne kadar kalsiyum denince akla süt ürünleri gelse de aslında bu mineral yeşil yapraklılardan bakliyata birçok başka üründe de bol bol var. Size bu hafta kalsiyumdan zengin, lezzetli tarifler hazırladım.
#Berrin YiğitKahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerimiz ülkemizde tarım faaliyetlerinin yoğun şekilde yapıldığı alanlar. Geçimini yöresel ürünlerin satışıyla sağlayanların sayısı da buralarda bir hayli fazla. Bu zor günleri atlatmaları için yerel üreticilere destek olmak çok önemli... Bu sayede bölgeye ekonomik destekte bulunurken yerel değerlerimizi ve ürün çeşitliliğimizi de koruyabiliriz. Sipariş verebileceğimiz üreticileri aradık, ürün gönderimi yapıp yapmadıklarını sorduk ve hangi ürünleri alabileceğimizi listeledik.
#KahramanmaraşHer yıl aşağı yukarı birbirine benzer lezzetlerle donattığınız bir sofraya oturmaktan sıkıldıysanız veya bugün ne pişireceğiniz konusunda hâlâ biraz kararsızsanız işinin ehli bir şeften yardım almanın tam sırası... Aila* restoranın yetenekli şefi Kemal Can Yurttaş bizim için sunumları şık ve bir o kadar leziz bir yılbaşı menüsü hazırladı. Kuzu kaburgadan firik pilavına, kök pancardan Tarsus humusuna hepsi çok pratik tarifler veren şef, hindi ve tavuk pişirecekleri de unutmadı...
#Yılbaşı YemekleriTurkuvaz bir deniz, temiz, ışıl ışıl... Turizmin gözbebeği Marmaris, Selimiye çevresinde bu tertemiz sulardan çıkan balık, ahtapot ve kalamarla kuruluyor neredeyse tüm sofralar. Bereketli, çam kokulu topraklardan gelen sebzeler, yeşilliklerle renklenen masalardan bu yaz en çok dikkatimi çekenleri sıraladım...
#GastronomiBazen zeytinyağıyla fırında pişirip roka ve İzmir tulumuyla servis ediyorum, bazen semizotu salatasına bazen de salçasız kısıra katıyorum. Fazla yumuşamış olanlarla fırında tavuk but yapıyorum, marmeladını dijon hardalıyla karıştırıp şarküteri tabağında füme hindinin yanına koyuyorum. Sakızlı muhallebi ve kayısı sosunun uyumuna da bayılıyorum. Yani anlayacağınız, kayısıyı mevsiminde kullanabildiğim kadar kullanıyorum.
#Zeytinyağlı FasülyeYemek kültürü uzmanı ve yazarı Sahrap Soysal, nam-ı diğer ‘Sahrap Abla’ ile buluştuk… Babasının memuriyeti sebebiyle çocukluğunu birçok şehirde geçiren Soysal, 6 yaşından itibaren ‘yöresel lezzetler’ tadımı yapabilme imkanı bulmuş. ODTÜ Kimya mezunu… 20 sene profesyonel hayattan sonra bir ‘espri’ üzerine yemek programcılığına başlamış. Bugünden geriye bakınca, “Kimyayı yemekçi olmak için okumuşum, gözlerimi kapayana kadar bu işi yapmak istiyorum” diyor.
#Sahrap SoysalNurlu, sıra, ak... Memleketimize özgü bu enfes badem çeşitleriyle yemeklerimize sınıf atlatabiliriz. Benim mutfağımda badem bazen kuru üzümlü bir pilavda olur, bazen de miski amberle kavrulmuş bir helvada... Yılbaşı sofralarınıza yakışacak önerilerimi sizle paylaşıyorum.
#Bademİncirle yoğun aromalı bir yemek yapmak istersem sotelerim ya da ızgaralarım. Fırında yavaş yavaş pişirince de şahane olur. Kahvaltılarda yumurtalı ekmek üzerine ballı, taze kekikli ve sotelenmiş inciri de çok severim. Biri ekmek üstü atıştırmalık, biri tart ve biri de balık olmak üzere işte mutfağımdan incirli, üç tarif...
#İncirŞef ve yemek yazarı Aydan Üstkanat tariflerini sosyal medyada düzenli biçimde paylaşıyor ama bu reçetelerin orada ne kadar kalıcı olduğundan emin olamıyor. “Her biri yaşadıklarım, hayatımın bir dönemi” diye tarif ettiği yemek kitapları kaleme alması işte tam bu yüzden. Son kitabı ‘Yap Ye Paylaş’, gastronomi kitaplarının Oscar’ı sayılan Gourmand Cookbook Awards’ta ‘Best of the Best’ ödülüne uzandı. Üstkanat’la ödülü vesilesiyle konuştuk...
#Gazetehaberleri#EvdeKal çağrısına uyarak evde uzun zaman geçirdiğimiz bu günlerde, koronavirüs ile kişisel mücadelenin ayaklarından biri de el temizliğidir. Ellerimizi sık sık sabunla 20 saniye yıkamanın dışında, dışarıda zaman geçirdiğimiz sürede çeşitli dezenfektanlar ve kolonya gibi alkollü ürünler kullanıyoruz. İşte bu ürünler belirli bir süre sonunda cildimizde yıpranma hatta egzama gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep olabiliyor. Peki, günden güne hassaslaşan cildimiz için ne yapabiliriz?
#CiltBal, doğal yapısından dolayı hassasiyet gösterilmesi gereken bir ürün. İçeriğindeki zenginlikler ve faydaları saymakla bitmez. Balı buzdolabında saklamayın. Balın tadını alabilmeniz için oda sıcaklığında olması gerekir. Mümkün olduğunca karanlık, ışık almayan ve serince bir dolap içinde, kapağı sıkıca kapalı olarak muhafaza edin. Balın bozulması diye bir şey söz konusu değildir. Gerçek balda asla bakteri oluşmaz.
#BALYılbaşına sayılı günler kala, yılbaşı sofrasına güzel bir hindi koymak isteyenler de işe yarar püf noktaları için arama motorlarına başvurmaya başladı bile. Sizin için ilk bakışta zor ve zahmetli görünen fırında yılbaşı hindisini çok pratikleştirecek bazı püf noktaları derledik. Bu ipuçlarıyla fırında hindiniz nar gibi kızaracak, ortaya benzersiz bir lezzet çıkacak. İşte uzmanlardan derlediğimiz ipuçlarıyla nar gibi kızarmış bir yılbaşı hindisi pişirmenin 11 püf noktası…
#Yılbaşı Hindisi Nasıl Yapılır