Önceki yazılarda bahsettiğimiz gibi; Bursa Mutfağı daha çok Bursa esnafının icat edip sattığı yemekler ile tanınır. Ancak Bursa’da evlerde pişen yemek çeşitliliği de oldukça fazladır. Bu hafta hem lokantaların hem Bursa halkının pişirdiği, Bursa mutfağı yemek çeşitliliğini sizlerle paylaşmak istedim.
#BursaAnadolu’da hayat var olduğundan beri Bursa hep çok zengin bir yaşam kaynağı oldu. Verimli toprakları, tarih boyunca ticaret, zanaat ve sanatın önemli bir merkezi olarak konumlanması, çeşitli medeniyetlere başkentlik yapmış olması ve neredeyse insanlığın başlangıcından bugüne dek; hep göç yolu üzerinde bulunması Bursa’nın kültürel birikimini çok zengin kılmıştır.
#BursaLokanta’nın kelime manasına baktığımızda çok ve çok çeşitli yemekler pişiren dükkan diye bir karşılık buluruz. Esnaf lokantaları bu kelimenin anlam karşılığını yaşatmak için uğraşmazlar çünkü esnaf lokantaları çok ve çok çeşitli yemek pişirdiği için sözlükte bu anlam karşımıza çıkar.
#Bursa'Balkan Göçleri’ projesi kapsamında Başkent'ten yola çıkan Ankara Üniversitesi (AÜ) Geliştirme Vakfı Okulları Özel Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenleri, ata yadigarı toprakları, soydaşları ve Türk kültürünün Balkanlardaki izlerini yerinde görmek amacıyla Bulgaristan, Makedonya ve Yunanistan'a gezi düzenledi.
#Balkan GöçleriBilal Şimşir, bir imparatorluğun emanetiydi. Cumhuriyetçiydi, Atatürkçüydü, Midhat Paşacıydı. Heyecanlı konuşması, tükenmeyen yazı enerjisiyle Dışişleri Bakanlığı’nın unutulmaz simalarındandı. Rumeli Türkiye’sinin çocuğuydu. Bu kimliğini bir otoportre ressamı gibi korumayı bildi öyle de aramızdan ayrıldı.
#Bilal ŞimşirHollanda Başbakanı Mark Rutte, çok moda olan özür dileme siyasetiyle beşer tarihindeki bu büyük sömürgecilik günahını geçiştireceklerini zannediyor. Hatta başka taraflara akıl verme ve saldırma hakkını da ediniyorlar. Çoğu zaman yönelttikleri eleştiriler yakın geçmişin kötülüklerini yaymak ve gölgelemek şeklinde ortaya çıkıyor. Bunu doğru bulmuyoruz.
#SömürgecilikAli Aslan, Trakya bölgesinde ünlü bir tarih öğretmeni olarak biliniyor. Kırklareli, Lüleburgaz ve Çorlu üzerine araştırmaları ve kitapları var. Göç üzerine de güçlü bir fotoğraf arşivi var. Çorlu, Bursa, İzmit ve Edirne’den sonra Lüleburgaz’da da Bulgaristan’dan ülkemize yaşanan zorunlu göçün 30. yılı nedeniyle Lüleburgaz Belediye Başkanı Dr. Murat Gerenli kendisini görevlendirmiş.
#YALÇIN BAYERAvrupa Birliği Polis Teşkilatı (Europol), Almanya ve Romanya güvenlik birimleriyle ortaklaşa yürütülen operasyonda, Avrupa’da düzensiz göçü koordine eden ve 580 mülteciyi kamyon kasasında Avrupa’ya taşıyan 36 kişilik organize suç çetesinin yakalandığı duyuruldu.
#Avrupadan Haberler15-16 Haziran’da Çorlu Belediyesi’nin sponsorluğunda, Tekirdağ Namık Kemal ve Ankara üniversitelerinin bilimsel desteği ile yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda akademisyenin katıldığı ve bildiri sunduğu 1989 yılında Bulgaristan’dan ‘Zorunlu Göçün 30. Yılı Uluslararası Katılımlı Sempozyumu’ gerçekleşti. Çorlu Belediyesi’nin hazırladığı sempozyum gayet başarılı geçti. Yedisi dış ülkelerden olmak üzere 40 bilim adamının çalışmaları şimdiye kadar bu tür çalışmaların en görkemlisi oldu, bazı göçmenlerin gözleri yaşardı.
#YazarGöçlerle şekillenen bir dünyada ve ülkede yaşıyoruz. Bizim gibi birçok kültürün, ülkenin kuruluş efsaneleri, öyküleri de göçle başlar. Zeynep Göğüş’ün, bir solukta okunan, akıcı ve sürükleyici ilk romanı ‘Işık Ülkesinden’ de bir ailenin doğduğu topraklardan koparak Balkanlar’dan göçüyle başlıyor. Tam da yeni Türkiye’nin kuruluş sancılarının olduğu yıllarda...
#Işık ÜlkesindenİZMİR'de düzenlenen Türk Pediatri Kurumu 51'inci Kongresi kapsamında düzenlenen basın toplantısında, Türk Pediatri Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Fügen Çullu Çokuğraş, kurum yetkilileri ve Balkan ülkelerinden gelen davetliler aşının önemine değindi. Toplam 26 hastalığın aşıyla önlenebildiğine vurgu yapan Çokuğraş, aşılanmalarla her yıl 3 milyon ölümün engellendiğini dile getirdi. Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof.Dr. Haluk Çokuğraş ise, Suriye'de çocuk felcinin hortladığını ve Türkiye'ye sıçramasından korktuklarını belirtti.
#SuriyeliGeoff Eley, Alman tarihi üzerine uzman bir İngiliz tarihçi. Nazizm ve faşizm üzerine pek çok kitabı var. Akademik çalışmalarını ABD’deki Michigan Üniversitesi’nde sürdürüyor. Boğaziçi Üniversitesi’nin, dünyanın önde gelen akademisyenlerini konuk ettiği ‘Boğaziçi Lectures’ kapsamında İstanbul’daydı. 20. yüzyılın Avrupa’sı üzerine yine Almanya’yı merkezine alan yeni bir kitap hazırlığı içinde. Yolu kaçınılmaz olarak Osmanlı’nın son dönemi, Türkiye’de ulus devletin kuruluşu ve 1915 olaylarıyla da kesişiyor. Otoriter rejimlerin faşist rejimlerle karıştırılmaması konusunda hassas. Ancak bir yandan da 11 Eylül’den itibaren dünyada yaşanan gelişmelerin faşizm tanımı üzerine yeniden tartışmamızı zorunlu kıldığını düşünüyor. ‘Bugünün Türkiye’si bütün bu tartışmaların, tanımların neresine düşüyor’ diye sordum. İlginç tespitlerde bulundu.
#WeimarBAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, Akil İnsanlar Heyeti’yle Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nde saat 12:00’de bir araya geldi. Davutoğlu burada yaptığı konuşmada PKK'nın silahlarıyla ülke dışına çekilme süreciyle ilgili olarak, "Haziran raporu sunduğunuzda dahi çok az unsurun sembolik çekildiğini biz biliyorduk ama hiç bir zaman topluma deklare etmedik ki çözüm süreci zaafa uğramasın" dedi.
ESKİŞEHİR Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mustafa Tekeli, dünyaca ünlü çizgi roman kahramanları Şirinler'deki minik karakterlerin başlarında bulunan şapkaların Frig şapkası olduğunu söyleyerek, “Bu şapka Anadolu'nundur, Eskişehir'indir, bizimdir” dedi.
Irak’taki 40 milyar dolarlık esrarengiz silah ticaretine bir Türk’ün de adı karıştı: Ahmet Ersavcı. Kayıp işadamı Ersavcı, bugüne kadar uluslararası karanlık ilişkilere adı karışan tek Türk değil. Bunların en ünlüsü Muğla doğumlu bir Osmanlı vatandaşıydı!
Anadolu'ya gelen Türk göçebelerin, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde iskan edilmeye çalışıldıklarını anlatıyorduk. Göçebelerin iskanı, hiç de kolay olmuyordu, yüzyıllar almış, 18. yüzyıla kadar bitirilememişti. Bu arada Selçuklu ve Osmanlı'nın göçebe Türkmenlerden hoşlanmadıklarından ve aralarında sık sık sorunlar, çatışmalar çıktığından bahsediyorduk.