Saadet KEFAL/ESKİŞEHİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2009 14:03
ESKİŞEHİR Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mustafa Tekeli, dünyaca ünlü çizgi roman kahramanları Şirinler'deki minik karakterlerin başlarında bulunan şapkaların Frig şapkası olduğunu söyleyerek, “Bu şapka Anadolu'nundur, Eskişehir'indir, bizimdir” dedi.
Porsuk Bulvarı Migros mağazası önünde bir grup dernek üyesi ile birlikte basın açıklaması yapan Mustafa Tekeli, Frig kültürünün Anadolu kaynaklı dünyayı en çok etkilen kültür olduğunu belirtti. Frig şapkasının da dünyada özgürlük ve bağımsızlık şapkası olarak tanındığını kaydeden Tekeli, bu şapkanın ünlü çizgi roman kahramanları Şirinler'in de taktığını söyledi.
Şirinlerin yanı sıra Frig şapkasının 1789 Fransız Devrimi'nde devrimcilerin mücadelelerine de simge olarak seçtiklerini ifade eden Eskişehir Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mustafa Tekeli şöyle konuştu:
“Frig kültürü, antik dönemin Anadolu kaynaklı olan ve dünyayı en çok etkileyen kültürdür. Kral Midas, Altın Dokunuş Efsanesi, Pan Flüt, Şifalı Sular ve dünyanın özgürlük ve bağımsızlık simgesi olarak kabul ettiği Frig şapkası, Anadolu'nun ve Eskişehir'imizindir. Frig şapkası Fransız Devrimi'nde devrimcilerin simgesidir. Frig şapkası Venezuela, Küba, Paraguay, Uruguay, Meksika, Arjantin, El Salvador, Kolombiya, Haiti, Bolivya ve Nikaragua'nın ulusal, New York ile New Jersey'in amlemindeki simgelerdir. Frig şapkası ABD ordu ve ABD Senato amblemlerindeki simgelerdendir. ABD, Fransa ve birçok Güney Amerika ülkesi Frig şapkasını paralarında kullanmıştır. Frig şapkası dünyada çok sayıda bitkilere, dağlara ve tepelere ismini vermiştir. Dünyaca ünlü çizgi roman Şirinler’in şapkası Frigya şapkasıdır ve Anadolu'nundur, Eskişehir’indir, bizimdir. Frig şapkası dünya bilim, sanat ve sosyal yaşamında Türkiye ve Eskişehir hariç hep hayatın içindedir.”
Dernek Başkanı Mustafa Tekeli, bir heykel kenti olan Eskişehir'de Frig şapkası ile ilgili heykelin olmamasın ve belediyelerin, üniversitelerin, sanat, arkeoloji, tarih ile turizm uzmanlarının bu konuyu hiç gündeme getirmemiş olmalarını üzüntü ile karşıladığını söyledi.
Frigya uygarlığı
FRİGLER, Ege Göçleri ile Anadolu'ya gelen Balkan kökenli boylardan biri. Siyasi bir topluluk olarak ilk defa M.Ö. 750 yılından sonra ortaya çıktılar. Midas döneminde ise (MÖ 725- 695/675) bütün Orta ve Güneydoğu Anadolu'ya egemen, güçlü bir krallık düzeyine ulaştılar. Hint- Avrupa kökenli oldukları halde kısa bir süre içinde Anadolululaşıp bir yandan Helen, diğer yandan Geç Hitit etkileri altında kalmış olmakla birlikte özgün ve Anadolulu bir kültür oluşturdular. Friglerin maden ve ağaç işçiliğinde, dokumacılıkta üretikleri eserler, Helen piyasasında beğeni kazanmış ve Helenli ustalar tarafından taklit edildi. Makara kulplu bronz tabaklar ve bronz kazanlar; dönemin teknolojik bir başarısı olan altın, gümüş ve bronzlardan yaylı çengelli iğneler (fibulalar); değerli madenlerden giysi kemerleri, tokalar ve zengin bezemeli tekstil ürünleri; geometrik desenlerle süslü mobilya eşyası bunlar arasındadır. Frigler, Helenlere ayrıca müzik alanında da esinlenme kaynağı olmuşlardır. Başlangıçta Eskişehir, Afyon, Ankara ve Sakarya vadilerini içine alan bir bölgede yerleşen Frigler, sonraları Kütahya'dan Kızılırmak'a, Ankara'dan Denizli'ye dek olan bölgede güçlü bir uygarlık oluşturmuşlardır. Frigler Eskişehir sınırlarında Gordion (Yassıhöyük), Pessinus (Ballıhisar), Dorylaion (Eskişehir kent merkezi) ve Midas'ı (Yazılıkaya) uzun yıllar yerleşim yeri olarak kullandı.