Sıcak havalarda sivrisineklerden kurtulmak için türlü yollar deneriz. Bunlardan biri de elektrikli sinek kovucular. Bu aletler sayesinde sivrisinek probleminden kurtulmak istiyoruz ama yapılan araştırmalar elektrikli kovucuların hem sivrisinekler üzerinde sandığımız kadar etkili olmadığını hem de zararsız binlerce böceği öldürdüğünü söylüyor. Peki neden elektrikli kovucular sivrisinekler üzerinde etkili değil? Açık havada sivrisineklerle mücadele için balkon ve bahçelerimizde nasıl önlemler alabiliriz? Prof. Dr. Hüseyin Çetin ile konuştuk.
#SivrisinekYapılan istatistik araştırmalara göre dünyada denizlerde yaşayan toplam 15 bin adetten fazla balık türü yaşamaktadır. Türkiye ülkesinde ise balık türlerinin net rakamı 384 adettir. Balıklar da kendi arasında beş farklı türe ayrılmaktadır. Fil balığı da bu balık türlerinden sadece bir tanesidir. Yazıda sizlerin bilgilenmesi amacıyla detaylı olarak fil balığı nedir, özellikleri nelerdir, başka hangi balıklarla yaşar, bakımı nasıldır, üremesi nasıldır detayları ile derledik.
Oruç tutmayı vücudu dinlendirip arındırmak, iradeyi güçlendirmek için bir fırsat olarak görmeli, bütçemiz elverdiği ölçüde besin değeri yüksek, organik yiyeceklere yönelmeliyiz. İki öğüne sığan günlük besin ihtiyacını kaliteli ve iyi gıdadan almak her zamankinden daha kıymetli. Diyetisyen Berrin Yiğit’e göre kötü beslenme, vücudun hormonal dengesini altüst ediyor. Kaynağı belli, adil gıdalarsa çevreye etkisi kadar beden ve ruh sağlığımız için de önem taşıyor.
#OıruçElimizdeki kaynakların azalma hızı göz önüne alındığında gelecek nesillerin deniz balığının tadını bilmesi zor görünüyor. Bu konudaki öncü çözümse balık yetiştiriciliği ve çiftlik balıkları. Alg yağlı yemlerle beslenen levrek ve çipura yetiştirip raflarında tüketiciyle buluşturan Metro Türkiye, balıkçılıkta sürdürülebilirliği hedefliyor. Hatko Su Ürünleri’nden Prof. Dr. Akın Candan ise teknolojinin ulaştığı seviyeye bakınca kültür balıklarının daha sağlıklı ve takip edilebilir olduğunu anlatıyor.
#BalıkÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi’ndeki müsilaj temizleme çalışmalarıyla ilgili bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı. Tarım ve Orman Bakanlığı’yla birlikte yapılacak çalışmayla Marmara’ya balık bırakılabileceğini belirten Kurum, “Balık avlanmasıyla ilgili bir kısıtlamanın getirilmesi söz konusu olabilir. Bırakın tutmayı ilave vermek lazım” dedi, şu değerlendirmeleri yaptı:
#GazetehaberleriBulduğumuz ve bütçemiz elverdiği sürece elbette deniz balığı yiyelim ama önemli bir protein kaynağı olan balığı herkesin yiyebilmesi ve yabani türlerin üzerindeki tüketim baskısını azalttığı için çiftlik balıkçılığı önemli. Tabii tüm bunlar çiftlik balıkçılığı doğru koşullarda gerçekleşiyorsa geçerli. Yeni tür bir balık yemi uygulayan çiftlikleri yerinde ziyaret ettim.
#Yazarİngilizcede animal ve beast kelimeleri hayvan anlamına gelir. Bu kelimeler kadar yaygın kullanılmayan ''brute'' ve ''habitat'' kelimelerinin sözlük anlamı da hayvandır. Hayvanlar demek içinse kelimenin sonuna ''s'' eklenir. Örneğin ''Animals'' ya da ''Beasts''. İngilizcede hayvan isimleri, yazılışı ve telaffuzu nasıl? Sizin için örnek cümleler ile birlikte derledik.
#İngilizce Ev Hayvanlarının İsimleri Yazılışı Ve TelaffuzuÖzsu Balık Yönetim Kurulu Başkanı Şemsi Kavalar, “Türkiye kültür balıkçılığı sektöründe dünyadaki kilit oyunculardan biri. Üç yanı denizlerle çevrili Türkiye’nin çok büyük kapasitesi var. 170 bin tonluk levrek ve çipura üretimimizle Avrupa birincisiyiz. Bu kadar başarılı bir sektörün parçası olmaktan heyecan duyuyoruz” dedi.
#İzmirTropik denizlerden Akdeniz’e geçişi sağlayan Süveyş Kanalı ve küresel ısınma nedeniyle pek çok göçmen deniz canlısı türünü artık Türk sularında görüyoruz. Egzotik sualtı canlılarının ilk durağıysa Hatay’ın Samandağ sahilleri... Rengârenk balıklar sualtı fotoğrafçılarını, 19 metre derinlikteki ‘Büyük Mağara’ da tecrübeli dalgıçları keşfe çağırıyor.
#SamandağÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesince yapılan araştırmada, Ege Denizi'nden Marmara'ya doğru yayılan bir parazit türünün, pina (kalem kabuklu yumuşakça) neslini tehdit ettiği belirlendi.
#ParazitTarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü (SUMAE) tarafından çaça balığından üretilen balık protein hidrolizatı, cips yapımında kullanıldı. Projede, gıda mühendisi Dr. Gülsüm Balçık Mısır (solda) ve su ürünleri mühendisi Dr. Büket Buşra Dağtekin (sağda) birlikte görev aldı.
#Çaça BalığıRİZELİ girişimci Hasan Kuzuoğlu, Artvin’in Borçka Barajı gölüne kurduğu çiftlikte Karadeniz somonu üretiyor. Yılda 3 ton balık, 15 bin lira ciro ile işe başlayan Kuzuoğlu, 9 yılda 16 bin ton somon balığı üretimine ulaştığı çiftliğinde 500 milyon gelir elde edip, 12 ülkeye de ihracat yapıyor. Kuzuoğlu, bağışıklığı güçlendiren somonun koronavirüs salgını sonrası satışının arttığını, siparişlere zor yetiştiklerini söyledi.
#SomonBİR aylık kutsal Ramazan bugün sona eriyor, yarın bayram. Bugünden başlayıp dört gün sokağa çıkma kısıtlaması var. Bugün 65 yaş ve üstündekilerde 12.00-20.00 saatleri arasında dışarı çıkış izni var. Ama evlere yakın yürümek, maske takmak, sağlık uzaklığını korumak koşuluyla.
#İzmirPeygamberler şehri olarak bilinen Şanlıurfa, bu haftasonu farklı bir ziyaretçi akınına uğradı. Yabancı turistlerin yanısıra, Türkiye'nin dört bir yanından gelen yerli turistler, manevi olduğuna inandıkları Dergah ve Balıklıgöl'de zaman geçirdi. Bazıları ise, Ayn Zeliha Gölü'nde sandal keyfi yapmayı tercih etti. İşte bu haftasonu Şanlıurfa'dan objektiflere takılan renkli kareler...
#SeyahatTarım Kredi Yem AŞ Genel Müdürü Hasan Fehmi Kinay: "Ankara Üniversitesindeki teknokentten yer kiralayarak bir Ar-Ge merkezi oluşturduk. Şu anda orada danışman olarak görev yapan iki profesör ve bir doçent arkadaşımız probiyotik ve diğer verimli hayvan beslenmesine yönelik çalışmaları yürütüyorlar.Biz buzağı mamasını probiyotik katkılarla çok rastlanan buzağı ölümlerinin önüne geçebileceğimiz gıda haline dönüştürdük. Buzağı mamasıyla ülkemizde her yıl kaybettiğimiz yaklaşık 500 bin buzağıyı ya da en azından bunun 250-300 binini sağlıklı bir şekilde büyütme imkanına kavuşturacağız.Ar-Ge çalışmalarımızı tamamladık. Önümüzdeki ay itibarıyla bakanlığa süper teşviklerle ilgili başvuruları yapacağız. Biz bütün hazırlıklarımızı yaptık ve ilgili çalışmalarımızı bakanlığa ilettik. Gerekli izinler alındıktan sonra üretim aşamasına geçeceğiz." açıklamalarında bulundu.
#Buzağı ÖlümleriYaklaşık 168 milyon dolar olan borçlarını 18 milyon dolara kadar düşürdüklerini ifade eden Dardanel Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, “Bu borcumuzun da 4.5 yıl vadesi var. Ayda 360 bin dolar ödeme yapıyoruz. Ciromuz da 100 milyon dolara ulaştı. Hedefimiz her yıl dolar bazında yüzde 25 büyümek, 5 yılın sonunda cirosu 300 milyon dolar olan bir şirket olmak” dedi.
#Gazetehaberleri