Balık sezonunda İstanbul balık halini dolaştık. Palamut buzhaneye çekilirken sarıkanat ve çinekop tezgâhları doldurmuş. Neredeyse bütün balık tezgâhlarının arkasında ise deniz ile hiç alakası olmayan Erzincanlılar var. Hem balıktaki son durumu hem de en yakın denize 250 kilometre uzaktaki Erzincanlıların sektöre hâkimiyetini konuştuk.
#BalıkSon dönemde çoğu sohbet, başlığa taşıdığımız bu üç kelime üzerinden dönüyor. Geceleri uykuya dalamıyor, gündüzleri sıcaktan pişiyoruz. Hep yorgunuz. Dünya 21 Temmuz’da kaydedilen en sıcak günü yaşadı, belli ki alışmamız lazım. Uzmanlardan sıcaklarla baş etmenin yollarını öğrendik.
#Melis YılmazBalık çok sağlıklı ve çok lezzetli bir protein kaynağı. Özellikle sonbahar ve kış aylarında tezgahları süsleyen taze balıkları yemeye doyamıyoruz. Ancak balığın hem besin değerini kaybetmemesi, hem de lezzetinin katlanması için pişirme tekniğine çok dikkat etmek gerekiyor. Zira her balığı aynı şekilde, pişirmek mümkün değil. Yanlış pişirme tekniği balığın yapısını ve tadını bozuyor, kalorisini artırıyor, sağlıklı bir öğün olmaktan çıkmasına neden oluyor. Bütün bunları göz önüne alarak sizin için “Hangi balık nasıl pişirilmeli?” sorusuna yanıt olabilecek bir rehber hazırladık. Mutlaka bir göz atın.
#Hangi Balık Nasıl PişirilmeliBizim kültürümüzde yemeğe genellikle çorba ile başlanır, ana yemek ve salata yenir, yanında ayran, su ya da başka bir içecek içilir, üstüne de tatlı ya da meyve tüketilir. Bu sıralama ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor ama bilim insanları, sağlığımızı ve metabolizmamızı etkileyen şeyin yalnızca yediğimiz yiyeceklerin türü değil, aynı zamanda bunları yeme sıramız olduğunu söylüyor. Yemeği yeme sıramız kan şekeri düzeyinden tokluk hissine kadar pek çok şeyi etkiliyor. Peki yemekleri hangi sırayla yemeliyiz? Uzman diyetisyenler Safiye Keskin ve Didem Yıldız Küçük ile konuştuk.
#SağlıkOkullar pazartesi günü açılıyor. Çocuklarımız için gün boyu tok tutan, sağlıklı, enerji veren gıdalarla dolu bir beslenme çantası hazırlamak önceliğimiz. Yazarımız, diyetisyen Berrin Yiğit beyni doğru gıdalarla beslediğimizde gücünü katbekat arttırabileceğimizi söylüyor. Bunun için işe yumurta, peynir, bol yeşillik, avokado, zeytin, ceviz ve tam tahıllı ekmekten başlamak gerekiyor. Çiğ kuruyemişler, kırmızı-mor meyveler ve bitter çikolata da konsantrasyonu arttıran besinler arasında…
#Beslenme ÇantasıYeni yıl yemeğimiz dolapta bir gün önceden hazırlanmış, fırına atılmayı bekliyor. 31 Aralık günü sadece atıştırmalıklarımızı ve mezelerimizi hazırlayacağız. Birkaç ekmek üstü, birkaç tane de bandırmalık sosumuz olmalı. Hem kendi yaptığım pratik tariflerimi hem de Çiy Restaurant’ın başarılı şefi Damla Özay’ın levrekli iki tarifini sizinle paylaşıyorum; hepsi yeni yıl sofranıza lezzet katacak.
#YılbaşıMide rahatsızlıkları arasında en yaygın olanı olarak bilinen gastrit, günlük hayatı ciddi oranda olumsuz etkiler ve sinirsel, antral gibi çeşitli türleri vardır. Başta beslenme alışkanlıkları ve stres olmak üzere birçok faktör gastrit hastalığına doğrudan ya da dolaylı olarak neden olmaktadır. Peki, gastrit nedir? Gastrite ne iyi gelir? Gastrit neden olur, nasıl geçer? İşte gastrit belirtileri, tedavisi ve iyi gelen yiyecekle
#Gastrit Nedir?Koronavirüs, hayatın her alanında olduğu gibi anne-bebek ilişkilerini de zedeledi. Virüsün anneden bebeğe geçip geçmeyeceği, anne sütünde olup olmadığı, hatta annenin bebeğini nasıl emzirmesi gerektiği hâlâ bir tartışma konusuyken Kadın Doğum Uzmanı Prof. Dr. Özlem Pata bu süreçteki gebeliğe karşı anne adaylarını uyarıyor. Pata ile koronavirüs günlerinde anne adaylarının sorunlarını konuştuk.
#Covid-19Bu soğuk havalarda gezmek için en iyi fikir ailecek bir termal tesisine gitmektir dedim ve bizimkileri alıp bol kaymaklı bir Afyon tatiline gittim. Daha önceki yazımda size Eskişehir’i anlattım. Afyonkarahisar’a gelmeden önce bir gece Eskişehir’de konakladık ve yaklaşık bir buçuk saatlik bir araba yolculuğuyla Afyon’a ulaştık.
#AfyonBahar ayları özellikle kadınların yaz sezonuna hazırlandığı, fazla kilolarından kurtulmaya çalıştığı kısacası sıkı diyetlerin yapıldığı bir dönemdir. Kış boyunca yavaşlayan metabolizma nedeniyle alınan kiloları yaza kadar hızlı bir şekilde vermek isterken sağlığı tehdit eden pek çok hata yapılabiliyor. Peki yaza sayılı günler kala kilolarımızdan kurtulmak ama aynı zaman da sağlıklı kalmak için nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Diyetisyen Dilan Dalgıç ile çok keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
#Online DiyetBellek gücünün azalması herkesi, en çok da yaşlıları endişelendirir. Doğal yaşlanmanın beyin fonksiyonlarına ilk etkisinin de bellek zayıflaması olduğu kesindir. Ama yine de basit bazı ‘bellek zayıflatıcı’ sebeplerin etkilerini de azımsamamak gerekiyor. Onlar da etkili faktörler. İlk 5’te şunlar var...
#YazarlarBeyin hassas bir organ. En çok da kötü duygulardan, korku, keder, kaygı, pişmanlıklardan etkileniyor. Bu nedenle ona diğer organlara göre biraz daha fazla itina göstermek, iltifat etmek lazım. Bunun yolu da her şeyden önce ona “sükûnet zamanları” tanımaktan geçiyor.
#Osman MüftüoğluAğırlıklı olarak bahar mevsiminde ortaya çıkan polenler, kimi zaman hayatı zorlaştırabiliyor. Aşırı hijyen, sigara, ani hava değişiklikleri, besinlerde kullanılan katkı maddeleri, ilaç ve kozmetikler, stres günümüzde alerjinin daha da artmasına sebep oluyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece, bahar mevsiminde ortaya çıkan alerjenleri anlattı.
#Alerji