Fotoğraflar: iStock ve Alamy
D vitamini güneşten sonra en çok balıkta bulunuyor!
Balık sezonu açıldı, uzmanlar pandemi döneminde bol bol tüketilmesini öneriyor. Peki hangi balık ne zaman yenmeli, nasıl tüketilmeli?
Bağışıklığı destekleyici D vitaminin yeterli miktarda alınmamasıyla koronavirüse karşı vücudun savunmasız kalacağını dile getiren Gökhan Taşpınar, "D vitamini güneşten sonra en çok balıkta bulunuyor. Balığı mevsiminde, bol bol tüketin" dedi.
Evde hareketsiz kalınan günlerde bağışıklığı destekleyici D vitamininin yeterli miktarda alınamaması, koronavirüse karşı vücudu savunmasız bırakabiliyor.
Pandemi ve mevsim şartlarıyla en doğal ve etkili D vitamini alım yolu olan güneşten de mahrum kalınan bu dönemde, balığın da D3 vitamin deposu olduğunu söyleyen Gastronomi Bölümü Öğr. Gör. Gökhan Taşpınar, "Güçlü bağışıklık için D vitamini türevleri arasından D1 ve D2ye oranla en çok D3 etkili. D3 vitamini vücudumuzda üretilememektedir, güneş ışığının da yetersiz olduğu ev koşullarında bu vitamini alacağımız en uygun gıda balıktır" dedi.
Taşpınar, "D vitamini, T2 katil lenfositleri olarak bilinen beyaz kan hücrelerinin aktivitesi ve sayısını değiştirir, bu da virüs ve bakterilerin yayılmasını azaltabilir. D vitamini eksikliği, bağışıklık sistemini zayıflatarak üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan viral enfeksiyonların gelişme riskini artırabilir" diye konuştu.
"Vücut, diğer bazı yağlar gibi omega-3 yağ asitlerini de kendisi üretemez. Omega-3 yağ asidini düzenli olarak alan kişilerde; kolesterol ve trigliseritler düşer, bu sayede kalp krizi riski en aza indirgenir, krizin tekrarlanması ya da inme gibi durumlar önlenir ayrıca kan akışı rahatlayarak kanın pıhtılaşmasının da önüne geçilir."
KİŞİ BAŞI BALIK TÜKETİMİ ABD'DE 22, TÜRKİYE'DE 7 KİLOGRAM
"Kolay sindirilebilir olması, yüksek besin değeri, içinde bol miktarda protein ve vitaminlerin olmasıyla pandemi sürecinde ve devamında sağlığımızı korumak için haftada en az iki veya üç porsiyon balık tüketmek gereklidir" diyen Taşpınar, şöyle devam etti:
TAZE BALIK NASIL ANLAŞILIR?
Ülkemizdeki yetersiz balık tüketiminin başlıca sebepleri arasında, balığın çabuk bozulabilir yapıda olması sebebiyle zehirlenme korkusu ve evde koku yapması durumunun geldiğini söyleyen Taşpınar, balık alımı ve evde pişirilmesi konusunda tavsiyelerde bulundu.
Balık satın alırken taze olup olmadığının anlaşılması için pratik bilgiler veren Gökhan Taşpınar, "Balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olmalı, derisi parlak ve parmağınızı bastırdığınız zaman içeri göçük olmamalı, kokusu deniz gibi olmalı, ağır kokmamalı, solungaçları kanlı ve kırmızı olmalı, pullu balıkların derisine ters yönde parmağınızı sürttüğünüzde pullar rahat çıkmamalı, balığı kafasından tuttuğunuzda vücudu dik durmalı çok eğilmemeli" dedi.
EN SAĞLIKLISI BUĞULAMA
Evde sağlıklı ve lezzetli balık pişirilmesi için de önerilerde bulunan Taşpınar, "Evde pişirirken buğulama lezzetli olur ve besin değeri kaybı asgari olur. Eğer yağda pişiriyorsanız da yan ocakta cezvede vanilya kaynatırsanız koku en aza indirgenir. Balıkları mevsiminde alıp kafası ve organlarından ayırıp uygun bir şekilde dondurma ve çözdürme işlemi yaparsınız uzun süre muhafaza eder ve besin değerini büyük oranda korumuş olursunuz" diye konuştu.