Son yılların gözdesi olmasında güzelliği kadar, lezzetli yemeklerinin de payı var. Kimi yıllara meydan okuyan tarifler, kimiyse yeni dokunuşlarla ortaya çıkmış lezzetler. Bu hafta Bozcaada’nın birbirinden güzel insanları ve onların ellerinde hayat bulan lezzetleri arasında gastronomik bir gezintiye çıkalım.
#YazarHayvansal gıdalar dünya üzerindeki her mutfak kültüründe yer alıyor. Türk mutfağındaysa hayvansal gıdaların yanı sıra sakatatlar da oldukça sevilerek tüketiliyor. Doğru temizlendikten sonra sağlığa faydalı olduğu belirtilen sakatatlar, özellikle yöresel lezzetlerde karşımıza çıkıyor. Genellikle kızartılarak ya da içerisi doldurularak hazırlanan bu yemek çeşitleri arasında, lezzeti meşhur mumbar dolması tadıyla öne çıkıyor.
#Yıldız Öz SamahaKoskoca bir yılı daha geride bırakıyoruz. Yaşam koşturmacası içinde bazen zor ve yorucu zamanların üstesinden dizilerle, filmlerle, kitaplarla, sergilerle, şarkılarla ve yeni açılan mekânlarla geldik. Yıl boyu, bu alanlardaki yenilikleri sizlerle paylaşmıştık. 2018’i uğurlamaya hazırlanırken sıra geldi, en iyileri seçmeye...
#İlhan ŞenSokak lezzetleri, Anadolu’nun zengin kültür mozaiğinin ve renkli göç tarihinin önemli birer örnekleridir. Yıllardır kalitesini düşürmeden müdavimlerine sokak lezzetleri sunan bu adreslere yolunuz düştükçe nefis yemeklerini tatmak pek keyif verici olabilir. İşte İstanbul ve Çeşme’den İncili Gastronomi Rehberi tavsiyesi sokak lezzetleri…
#Sokak LezzetleriÜç hafta önce Göcek’e gittiğimde, denizle son buluşmam olduğunu sanmıştım. Meğerse değilmiş. Geçen hafta da Bozburun’a gidip, lacivert sulara, cennet koylara bir kez daha “Merhaba” dedim. Aklınızda bulunsun: Bu mevsimde açık olan lokantalarda her şey daha lezzetli olur. Çünkü aşçıların yemek yetiştirme telaşları yoktur. Her tabağı özene bezene hazırlarlar. Bu zamanlarda sahil lokantaları damakları şenlendirir, ruhu keyiflendirir.
#GezginGazeteci-yazar Ufuk Kaan Altın'ın ikinci kitabı “Meyhanedeyiz Yine Bu Gece”, geçen hafta raflardaki yerini aldı. Esenkitap etiketiyle yayımlanan kitabında yazar, okuru kendi anılarının, hikâyelerinin ve dostlarının eşliğinde lezzetli bir yolculuğa davet ediyor...
#Meyhanedeyiz Yine Bu Gece7 yıl evvel Jamie Oliver ile birlikte Jamie Magazine’i kurmuş, çok satan yemek kitabı yazarı Andy Harris, uzun bir süre İstanbul-Londra arası mekik dokudu. Her geldiğinde bol yemek yedi, arka sokaklara daldı, çarşı pazar gezdi, şeflerle zaman geçirdi. Tüm bunlardan ilham alarak yarattığı Türk yemeği tariflerini ‘Eat İstanbul’ kitabında topladı. Harris’le Londra’da buluştuk, İngiliz usulü bir öğle yemeğinde İstanbul’u ve mutfağını çekiştirdik.
#Jamie OliverBu hafta hayırlı bir iş için New York’tayım. Kitabım, MoMa’nın en büyük ve meşhur modern sanat müzesinin Destination İstanbul projesi kapsamında seçildi. Ve iki ay boyunca hem sergilenecek hem de satılacak. Ekipten ayrıca güzel bir haber geldi ki, daimi olarak da kitap koleksiyonlarına alıp New York ve Tokyo’da da satacaklar
Salih Seçkin Sevinç onlarca yemek blogger’ından biri. Onu takip etmemin nedeni bir felsefesinin olması. Kendisine halk gurmesi diyor ve ara sokaklarda kalmış lezzetleri keşfediyor. Minik röportajlar yapıyor, mekan ve sahibinin hikayesini yazıyor. Çok güzel fotoğraflar eşliğinde adresiyle, telefon numarasıyla, haritasıyla yayınlıyor. Elbette anlaşamadığımız çok nokta var. Mesela bence şehrin en güzel kokoreci Eminönü’nde değil, Dolapdere’de...
Orhan Gencebay hayat arkadaşı Sevim Emre’nin yaptığı yemeklere bayılıyor. Hatta çocukluğundan beri kendisine mezarlığı çağrıştıran kerevizi Emre’nin elinden defalarca yemiş. Orhan Baba hiç sevmediği baklayı da iki kez yemiş ama farkında olmadan... Üstelik kendisi nasıl bakla yediğini röportajımız sırasında Sevim Emre’nin itirafıyla öğrendi...
Ali Poyrazoğlu, kışları büyük davetlerin, geniş sofraların misafiri, yazları ise şeflerin şefi! Kendisini usta bir şef olarak tanımlayan sanatçı, mutfakta da en az mesleğindeki kadar renkli ve yaratıcı olmasını farklılıkları bir araya getirme arzusuna bağladı
Saray Pastaneleri’nin sahibi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’la Ortaköy’deki Feriye Lokantası’nda buluştuk. Sabah yediği bir elmayla akşam yemeğine kadar idare ediyormuş, buluşmamız bahane oldu, o sayede öğle yemeği yedi.