Gerçek bal donar mı sorusu, bal satın almak isteyen pek çok kişinin araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı, kovandan çıktığı haliyle tüketime sunulan ham balın, pastörize ve filtre edilmediğinden besin içeriğinin tüm doğallığıyla korunduğunu belirtiyor. Peki, sahte bal nasıl anlaşılır? İşte, o detaylar
#Sahte Bal Nasıl AnlaşılırTrabzon'un Sürmene ilçesinde arıcılıkla uğraşan Ziraat Mühendisi İbrahim Sedef'in tesisine dadanıp başına dert olan ayıları, kovanlarından uzaklaştırmak için verdiği mücadele, aksiyon filmlerini aratmıyor. Kovanlarını korumak için açık alana bal, ekmek ve meyve bırakan, kovanları konteyner üzerine taşıyıp çelik kafesle önlem alan Sedef, ağaçlardan tırmanarak ulaştıkları peteklere de musallat olan ayıları, teste tabii tuttu. Sedef, elinde bulunan 4 çeşit balı, kalitesini ayılara ölçtürmek için açık alanda masanın üzerine yerleştirdi, olan biteni de foto kapan kameralarınca kayda aldı. Görüntüleri inceleyen Sedef, ayıların ilk tercihinin kilosu bin lira olan dünyaca ünlü Anzer balı olduğunu tespit etti. Balların yerleri değişse de her seferinde Anzer balından yemeye başlayan ayıların, ballar arasındaki vişne reçeline hiç dokunmadığını belirten Sedef, "Kocaoğlan gerçekten ağzının tadını biliyor. Her seferine Anzer balından başlıyor, reçele ise hiç bakmıyor" dedi.
#TrabzonKazdağları’nda Zeus’un tahtında bir köyBazı yerleri bilerek gezmek güzeldir ama bilmeden gittiğiniz bir yeri sevmek ve keşfetmek kadar güzel bir şey olamaz. Kaz dağları eteklerindeki Yeşilyurt köyü onlardan biri oldu benim için. Bilmeden keşfettim ve çok sevdim.
#KazdağlarıBiyolojik hackleme (biyohacking), sağlığını iyileştirmek ve yaşlanmayı tersine çevirmek isteyenler için yeni bir umut sunuyor. Avustralya’nın ünlü biyohacker’ı Camilla Thompson, 48 yaşında olmasına rağmen biyolojik yaşını 38’e düşürmeyi başardı. Camilla, sağlık yolculuğu sırasında yaşadığı zorlukları ve dönüşüm sürecindeki basit ve uygun fiyatlı tüm yöntemlerini paylaştı. İşte biyolojik yaşınızı 10 yıl geri çekmenizi sağlayacak yöntemler…
#SağlıkAşırı işlenmiş gıdalar günümüzde beslenmenin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Üstelik birçoğumuz yiyip içtiğimiz şeylerin bu kategoride olduğundan bile habersiziz. En kötüsü de "sağlıklı alternatifler" olarak tüketilen pek çok şey de aşırı işlenmiş gıdalar arasında yer alıyor. Peki aşırı işlenmiş gıdaları nasıl ayırt edebiliriz?
#BeslenmeYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci ve üçüncü oturumu bugün düzenleniyor. 2 milyon 573 bin 156 adayın başvurduğu Alan Yeterlilik Testleri (AYT) saat 10.15’de, 338 bin 14 kişinin başvurduğu YDT ise saat 15.45’te uygulanıyor. Yaklaşık 400 bin kişinin görev alacağı sınavlarda adaylar, AYT’de saat 10.00’dan, YDT ise 15.30’dan sonra sınav binalarına alınmayacak. AYT’ye girenlerin toplam 160 soru için 180 dakikaları, YDT’ye girenlerin ise 80 soru için 120 dakikaları olacak. Hürriyet Eğitim Servisi muhabirleri Beyazıt Şenbük ve Melike Çalkap sınavı İstanbul Üniversitesi ve Beylikdüzü Pınarkule Ortaokulu’nda takip ediyor. AYT ve YDT’ye ait tüm gelişmeleri gün boyunca saati saatine aktarıyoruz.
#YKS2020’den bu yana ilk defa bu kışı koronavirüs salgınının tedbirlerinden uzak geçiriyoruz. Ancak grip vakalarında önceki yıllara göre belirgin bir artış var. Doktorlara bu sezon hasta olup olmadıklarını, olduklarında nasıl iyileştiklerini sorduk. Özel tariflerini, yıllardır uyguladıkları püf noktalarını öğrendik...
#GripSiğiller en sık görülen cilt hastalıkları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Her yaşta ortaya çıkabilmekle birlikte siğiller daha çok çocuklar ve gençlerde görülüyor. En önemlisi de bazı siğiller başka hastalıkların da habercisi olabiliyor. Peki siğiller neden oluşuyor? Nasıl bulaşıyor? Hangi sorunları beraberinde getiriyor? Halk arasında yaygın olan inanışların doğruluk payı ne kadar? Uzmanlarımızın desteğiyle mercek altına aldık...
#SağlıkŞeker hastalığı olarak da bilinen tip 2 diyabet, günümüzün en önemli sağlık problemleri arasında. Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından sunulan verilere göre dünya genelinde 20 ile 79 yaş aralığında olan her 11 kişiden biri diyabet hastası ve bu sayının 2045 yılında 10’da 1’e yükselmesi bekleniyor. Bu hastalık, kişinin organlarını ve yaşamsal fonksiyonlarını etkileyerek yaşam kalitesinin düşmesine neden oluyor. Hastalığın gelişmesinde ise insülin salgısının bozulması ve insüline vücudun direnç göstermesi önemli rol oynuyor. Üstelik diyabet belirtileri çoğu vakada gözlemlenemiyor ve teşhis raslantısal olarak konuluyor.
#Sponsorlu İçerikMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM'de partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Bahçeli, Suriye'nin kuzeyine olası harekata ilişkin "Türkiye, bölücü teröre müsaade etmeyeceğini hem sınır içinde hem de sınır ötesinde güç kullanarak ve şehitler vererek kanıtlamıştır. Fitnenin başı gövdesinden koparılacak, kökü de kazınacaktır" ifadelerini kullandı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na çağrıda bulunan Bahçeli, "Neyi bekliyorsun? Mertsen çık söyle, adamsan kararını açıkla: Aday mısın değil misin?" dedi.
#BahçeliÖnlemler alarak geçireceğimiz ama kısıtlamaların olmadığı ilk ‘pandemili’ yılbaşı için sayılı günler kaldı. Biz de 2021’e veda edip 2022’ye başka bir şehirde “Merhaba” demek isteyenler için jürimize “Yeni yılı nerede karşılayalım” diye sorduk, ülkemizdeki birbirinden güzel 10 adresi listeledik. İsteyene sessiz sakin, isteyene partili, eğlenceli seçeneklerimiz var. Önerilen şehirlere ya da kasabalara giderseniz ‘nerede, ne yiyebiliriz’ tavsiyelerini de EBRU ERKE yazdı.
#Yeni Yıl AdresleriSon zamanlarda ağır bir soğuk algınlığı yaşayıp, Covid-19 testiniz negatif çıktıysa yalnız değilsiniz. Dünya genelinde bir çok insan yaşadığı ağır grip ve soğuk algınlığından şikayetçi. Uzmanlar ağır enfeksiyonların sebebini koronavirüs kısıtlamalarının kaldırılmasına bağlıyor.
#GripBir zamanlar sarayda ve konaklarda özel Saksonya porseleninden testilere konup dağıtılan aşure, zengin bir kültürel mirasa işaret ediyor. Muharrem ayında olduğumuz bu günlerde hâlâ tüm Anadolu’da süren bu geleneğin tarihçesine uzanalım...
#AşureAntrenörü sporcu seçmek için okuluna gelmişti. Zayıf ve uzun bacaklı olduğu için tekvando branşına uygun olacağını düşünerek seçti. İmkansızlıklar içinde ilerledi. Kimi zaman salon, kimi zaman maddi olanaksızlıklar yaşadı. Yakınları, ‘Senin tekvandoda ne işin var? Sakatlanırsın. Sen kız çocuğusun. Evinde otur’ söylemlerine karşı en büyük desteği ailesi verdi.
#Serhat TEZCANHepimizin de bildiği gibi cildimiz, kendimizi iyi hissetmemizde en etkili giysimizdir. Cilt bakımı için pahalı ve kozmetik ürünleri seçmek yerine, evde bulunabilecek malzemelerle doğal cilt bakımı maskeleri hazırlamaya ne dersiniz? Cevabınız evet ise sizin için derlediğimiz evde doğal yüz maskelerine bayılacaksınız. İşte, evdeki malzemelerle doğal yüz maskesi tarifleri…
#Yüz MaskesiŞifa kaynağı... Mucizevi besin... Her derde deva... Kahvaltıların vazgeçilmezidir bal. Kaşık kaşık yeriz “şifa niyetine” diyerek. Bu konuda şanslı da sayılırız. Ülkemiz bal üretiminde dünyada Çin'den sonra ikinci, Avrupa Birliği ülkeleri arasında ise birinci sırada. Ancak Türkiye’de üretilen balların yaklaşık yüzde 35’i maalesef sahte. Sahte ballar o kadar çoğaldı ki, yemeğe hepimiz korkar olduk. İnternete girip şöyle bir araştırdığınızda dünya kadar bal satan firma var. O kadar enteresan ki, cami önünde bile bal satan insanlar mevcut ülkemizde. Merak etmeyin, işini düzgün yapan firmalar da var. Hala o eski usullerde katkısız, glikozsuz, fruktoz şurubu olmayan bal üreticileri de mevcut. Bir çok firmanın balını denedim. Web sayfalarından ve instagram üzerinden alış veriş yaptım. Öne çıkan 4 firmayı yazmak istedim.
#BalDünya Sağlık Örgütü verilerine göre salgının başladığı Aralık 2019 tarihinden bu yana dünya genelinde koronavirüse yakalanan kişi sayısı yüz milyona yaklaştı. Türkiye’de ise ilk vakanın açıklandığı tarihten bu yana geçen yaklaşık bir yıla yakın bir süre içerisinde 2,4 milyon kişi Kovid-19 pozitif tanısı aldı.
#KarantinaAltınbaş Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Mikrobiyolog İpek Ada Alver, evde karantina sürecinde dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin bilgi verdi. 15 kural sıralayan Dr. Alver, “Aileniz ve toplum sağlığı için Kovid-19 pozitif yakınınıza karantina kurallarını uygulaması konusunda destek olun, teşvik edin. Testi pozitif olan yakınınızın temel ihtiyacı olan eşyaları ve ilaçlarıyla, temiz çarşafların olduğu ve dinlenmesi için yatak olan ayrı bir odada izole edin” dedi.
#Dr. Öğretim Üyesi Mikrobiyolog İpek Ada AlverFransa, koronavirüsün daha hızlı yayılan bir türünün ortaya çıkmasının ardından İngiltere’ye uyguladığı seyahat kısıtlamasını şartlı kaldırdı. İngiltere’den Fransa’ya gideceklere test zorunluluğu getirilirken, Dover Limanı’nda bekleyen TIR şoförlerine de hızlı sonuç veren testlerden yapılacak.
#GazetehaberleriARTVİN'de 11 çocuk ve 31 torunu bulunan Fatma Akyüz (116), yakalandığı corona virüs(koronavirüsü) yenerek sağlığına kavuştu. Hemen köyüne dönen Akyüz, "Allah bana uzun ömür verdi ve yaşadım, şükürler olsun. Köyün suyu, havası her şeyi güzel, uzun ve sağlıklı yaşamanın sırrı köyde yaşamak" dedi.
#Artvin