Ne bir dolmuşta öldürülen Özgecan Aslan’ı unutuyorlar ne de bir varilde yakılan Pınar Gültekin’i… “Hayatlarımızı korumaya çalışıyoruz, hedefimiz eşitsizliğin olmadığı bir dünya” diyorlar. Genç Feministler Federasyonu’nu kurmaya çalışan üniversite öğrencisi genç kadınlar, mücadelelerini ve yaşadıkları güçlükleri anlattı.
#KadınCinsellik kimileri için 'ilişkinin olmazsa olmazı', kimileri içinse 'olsa da olur olmasa da'… İlişkinin ilk başlarında daha yoğun yaşanan cinsellik zamanla sekteye uğrayabiliyor. Cinsel isteksizlik hem erkek hem de kadın için evlilikte yaşanan sorunların başında geliyor ve terapistlerin kapısı aşındırılıyor. Peki bir insan neden eşini sevdiği halde cinsel birliktelik yaşamak istemez? Evliliklerde sıkça yaşanan bu sorunu 'Bir Sorudan Fazlası' serimizde masaya yatıralım istedik ve benzer problemler yaşayan çiftlerle konuştuk.
#CinsellikBM’nin yeni yayımlanan raporuna göre, sokaklardaki yetersiz ışıklandırmadan toplu taşımadaki eksik önlemlere birçok sorun kadınların şehirde kendilerini güvensiz hissetmesine neden oluyor. Kentsel mekân, cinsiyet eşitliği konularında ders veren Dr. Özgün Akduran’a göre belediyelerin veya merkezi idare birimlerinin kentin planlamasını yaparken şu soruyu sorması gerekiyor: “Bu proje kadınların güvende hissetmesiyle ilgili bir sorun yaratır mı?”
#BM RaporuDouglas Stuart, 2020 Man Booker Ödülü’ne değer görülen ‘Shuggie Bain’ romanında İskoç işçi sınıfının 80’li yıllarda düştüğü sefaleti anlatıyor. Neoliberalizmin ekonomi politikaları gereği kaderlerine terk edilmiş, umutları sönmüş, alkole boğulmuş ama yine de hayata tutunmaya çalışan insanların hikâyesi. Aile bağları, toplumsal çözülme, şiddet ve cinsellik hakkında çarpıcı bir ilk roman.
#Douglas Stuart‘Ayrılığın İlk Günü’ kitabında, çok âşık bir kadının sevgilisinden ayrıldığı ilk günü saat saat anlatıyor Aslı Perker. Yazar, Türk kadınının aşk sınavıyla ilgili şöyle diyor: “Çok adaletsiz bir denklem var. Türk kadını Türk erkeğine çok fazla. Güzel, becerikli, akıllı... Türk erkekleri yakışıklılıklarıyla ünlü değil malum. Becerikli oldukları da söylenemez. Sonra da kalkmış kadınlara ‘Medeni olalım, polyamory, yani çokaşklılık yaşayalım’ vs. diyorlar. Pardon? Siz bu kadar güzel kadınla çokaşklılık yaşarsınız. Biz bu kadar çirkin arasında ne yapalım? Sen beni koy Danimarka’ya, bak nasıl polyamory yaşıyorum!”
#GazetehaberleriHindistan dünyanın en kalabalık, renkli görünümlü olduğu kadar bir o kadar da en sakin ülkelerinden. Yani, hem büyük bir kargaşa hem de kavga gürültüsüz bir yaşam birlikte olur mu, oluyor! Bu ülke insanlarının önceden sinirleri alınmış ve nasılsa her şeye eğlence penceresinden bakıyorlar. Bunun nedenleri olmalı. Bizler gibi gergin toplumlara bir şeyler öğretebilirler belki. Merak edilen sırlarını öğrenmek lazım diye yollara çıktık.
#HindistanHem bu kadar zeki, güzel hem de bu kadar komik ve fırlama kadın pek az! Gülse Birsel, bizim mizahımızın prensesi. Kadınların medarı iftiharı. Onunla bu ülkede yepyeni bir mizah dönemi başladı. Hayatımıza değen, unutulmaz tipler yarattı. Bence müthiş bir hayal gücü var. Disiplini var, çalışma azmi var... Ve matrak. Üstelik ürettikçe üretiyor. Bence meslek hayatının zirvesini yaşıyor. Dünyada rol model olan 20 başarılı kadının Barbie bebeği yapıldı. Biri de Gülse... Amaç, bebeği yapılan kadınların genç kızlara ilham olması. Ben de sordum tabii...
#YazarErkekler için basit ve önemsiz olan bir alışkanlık kadınlar için ilişkinin gidişatına yön verecek bir kararın nedenine dönüşebilir. Sahip olunan bazı alışkanlıklar beraberinde sorunları getirebilir. İşte kadınların erkeklerde sevmediği alışkanlıklardan bazıları...
#İlişkilerLatife Hanım ve Halide Edib biyografilerinin yazarı İpek Çalışlar, bu kez Mustafa Kemal Atatürk’ün izinden gidip, hayatını kaleme aldı. Çalışlar, “Mustafa Kemal Atatürk: Mücadelesi ve Özel Hayatı’nda onun bilinmeyen çocukluğuna, iç dünyasına uzanıyor, vatan için verdiği mücadeleyi ele alıyor. Bu kitapta doğduğu evden, zengin mi fakir mi olduğuna, aşklarından Kürt meselesine bakışına pek çok iddiaya da cevap bulacaksınız.
#Mustafa Kemal AtatürkYazar İpek Çalışlar, ‘Mustafa Kemal Atatürk: Mücadelesi ve Özel Hayatı’nda onun bilinmeyen çocukluğuna, iç dünyasına uzanıyor, vatan için verdiği mücadeleyi ele alıyor. Bu kitapta Atatürk’ün doğduğu evden zengin mi fakir mi olduğuna, aşklarından Kürt meselesine bakışına, pek çok iddiaya da cevap bulacaksınız.
#AtatürkSon aylarda art arda ‘blogger anne’ kitapları yayımlanıyor. Blog yazarları annelik deneyimlerini sosyal medya ve internet âleminin dışına taşıyarak, kitap sayfalarında da kendilerine yer açtılar. İşte onlardan biri daha: ‘Manyak Anne!’ Bu adı çılgınlıktan seçmiş ama asıl mahareti gazetecilik. Ben değil hormonlarım yaptı” diyen Şebnem Seçkiner ile buluştuk, ilk kitabı ‘Manyak Anne’yi konuştuk.
#Ömür KurtŞırnak'ın Beytüşşebap İlçesi’ne 7 kilometre uzaklıktaki Ilıcak Köyü yakınlarında bulunan Zümrüt Kaplıcası, eksi 15 dereceye varan soğuğa rağmen şifa arayanları ağırlıyor. Bel ağrısı, romatizma ve deri hastalığı olanlar kötü hava koşulları ve dondurucu soğuğa rağmen 24 derece sıcaklığında olan kaplıca suyuna girerek şifa bulmaya çalışıyor.
#ŞırnakGeçtiğimiz hafta düzenlenen İstanbul Moda Haftası’nda neredeyse her modacının defilesinde bir ünlü podyuma çıktı. Sinan Akçıl’dan Rüzgar Erkoçlar’a kadar birçok ünlü defilelerde görev aldı. Podyuma ünlü çıkarmak neye hizmet ediyor? Modacılar reklam peşinde mi, yoksa işin raconu bu mu?
#Magazin Konseyi1970’lerin sonları ve 1980’lerin başlarında Anadolu’nun çeşitli şehirlerinden manzaralar... Salt Beyoğlu’nun girişindeki Forum alanında açılan, Vahap Avşar’ın AND Yayınevi’nin kartpostal arşivinden seçtiği 50 fotoğraftan oluşan ‘Kayıp Gölgeler’ sergisini görünce nedense aklıma Salt’ta eylül ayında açılacak dev 80’ler sergisinin başlığı geldi: ‘Nerden geldik buraya?’! Nostalji değil bu, şimdiki halimize duyduğumuz memnuniyetsizliğin yakın geçmişteki imgeleri...
#Erkan Aktuğ