Çukurova Üniversitesi, (ÇÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, çiğ köftenin mikrobiyolojik açıdan insan sağlığına etkisini incelediği çalışmasında, salmonella ve kötü hijyen koşullarından kaynaklanan bağırsak kökenli bakteriler saptadıklarını açıkladı.
#Çiğ KöfteÇukurova Üniversitesi, (ÇÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, çiğ köftenin mikrobiyolojik açıdan insan sağlığına etkisini incelediği çalışmasında, salmonella ve kötü hijyen koşullarından kaynaklanan bağırsak kökenli bakteriler saptadıklarını açıkladı.
#Çiğ KöfteGıdaların besin değerlerini arttırıyor, kompleks lezzetler yaratırken sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor. Fermantasyonu turşuyla sınırlamayın. Peynir ve et yerine geçen alternatif ürünlerin yapımında oynadığı kilit rollerle vegan ve vejetaryen mutfakların da yıldızı.
#FermantasyonHemen hepimizin hayatının merkezinde olan cep telefonlarıyla ilgili İngiltere'de yapılan bir araştırma, telefonların tuvaletlere oranla 18 kat daha fazla bakteri bulundurduğunu ortaya koydu. Üstelik toplu taşımada, yemek masasında, tuvalette elimizden düşürmediğimiz cep telefonları ciddi enfeksiyonlara neden oluyor. Konuyu Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. A. Çağrı Büke ile konuştuk. İşte merak edilenler...
#BakteriÜreticilerin sigara alışkanlığı nedeniyle gıda ürünlerine nikotin bulaştığı ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığı üreticileri uyarırken, akıllarda cevaplandırmayı bekleyen pek çok soru var. Nikotin bulaşan ürünler nasıl bir tehlikeye dönüşüyor? Sebze ve meyveler hangi aşamalardan geçerek temizlenmeli? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkBağırsaklarda oluşan bakteriyel kökenli enfeksiyonun var olup olmadığını anlamak amacı ile gaita testi yapılmaktadır. Bu test yaklaşık birkaç gün sürmekte ve sonuçlarına göre tedavi uygulanmaktadır. Bir kutu içerisine yapılan gaita testi bazı bakterilerin varlığını incelemekte ve patolojik olarak incelenmektedir. İşte gaita testi ile ilgili detaylar.
#Sağlıklı YaşamGüvey otu ya da kekik otu olarak da bilinen mercanköşk, vitamin ve mineraller açısından çok zengin olan bir bitkidir. Özellikle de Akdeniz bölgesine özgü kekik alttürü olan bu bitkinin çiçekleri ve yaprakları çeşitli baharatlarda ve bitkisel ilaçlarda sıkça kullanılıyor. Mercanköşkün faydaları nelerdir sizler için derledik.
#FaydalarıBazı meyveler kendilerine has özellikleriyle sağlık açısından yararlı pek çok vitamini içeriğinde barındırıyor. Bu durum hem metabolizmanın korunmasını hem de vücut direncinin arttırılmasını sağlıyor. Özellikle son yıllarda üst solunum yolları için risk oluşturan pek çok virüs ve bakteriye karşı beslenme düzenine dikkat etmenin önemi arttı. Bugünkü yazımızda sizler için adı gibi kudretli ve faydalı olan kudret narı yağından söz edeceğiz. Peki Kudret narı yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? Kudret narı yağı faydaları ve kullanımı hakkında detaylı bilgileri derledik.
#Kudret Narı YağıTıpta ikinci beyin olarak tanımlanan bağırsak mikrobiyotasının karaciğer sağlığıyla doğrudan ilişkisi bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Onur Yaprak, “Bağırsaktaki zararlı bakterilerin artışı karaciğer hastalıklarına yol açıyor” dedi.
#SağlıkTıpta ikinci beyin olarak tanımlanan bağırsak mikrobiyotasının karaciğer sağlığıyla doğrudan ilişkisi bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Onur Yaprak, “Bağırsaktaki zararlı bakterilerin artışı karaciğer hastalıklarına yol açıyor” dedi.
#Prof. Dr. Onur YaprakTürkiye, Avrupa’da en fazla antibiyotik kullanan ülke konumunda bulunuyor. Son yıllarda bilinçli antibiyotik kullanımı konusundaki farkındalık çalışmaları ve reçetesiz antibiyotik alınamaması gibi tedbirlere rağmen rakamlar hala yüksek seyrediyor. İç Hastalıkları Uz. Dr. Aytaç Karadağ, antibiyotik kullanımında dikkat edilmesi gereken faktörleri anlattı.
#Antibiyotik KullanımıBugünlerde yaşanan ani ısı değişiklikleri ve virüslere bir de kronik hastalıkların getirdiği yıpranma ve stres eklendiğinde vücut direnci ister istemez zayıflayabiliyor. Hal böyle olunca hastalıklara çok daha açık hale geliniyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yaser Süleymanoğlu; diyabet, kalp yetmezliği, astım ve KOAH gibi kronik hastalığı olanların ve 60 yaş üzerindeki kişilerin sağlıklı yetişkinlere göre daha düşük dirence sahip olduklarını belirterek, alınacak basit ama etkili önlemlerle sonbahar hastalıklarından korunmanın mümkün olduğunu söylüyor.
#KOAHDr. KlausParhofer tarafından yürütülen ceviz ve mikrobiyomla ilgili çok beklenen çalışmanın sonuçları açıklandı. Çalışma, düzenli ceviz tüketiminin daha iyi bir sağlık durumuyla oldukça ilişkili olduğunu gösteriyor. Çalışmanın sonucunda elde edilen bulgular, ceviz tüketiminin mikrobiyota (bağırsak florası) kompozisyonunu ve çeşitliliğini de olumlu etkilediğini ortaya koyuyor...
#BağırsakSağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.
Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.