Güncelleme Tarihi:
Gaita testi çeşitli sağlık sorunların ortaya çıkmasında önemli rol oynamaktadır. Bağırsak, mide veya gastrointestinal sistemin herhangi bir yerinde normal dışında hareketlilik olup olmadığını kontrol etmektedir.
Gaita yediğimiz besinlerin bağırsak ve mide sisteminde sindirilmesi ve vücut için gerekli olan maddelerin emilmesinin ardından safra ve diğer vücut atıkları ile beraber vücuttan atılan bir kısımdır. Gaita genel olarak dışkı ile anlamlandırılsa da genel ifade ile mide bağırsak siteminde yer alan gıda ve atık karışımı için kullanılan feçes terimi ile aynı anlama gelmektedir.
Gaita testi ise ilgili hastalıklar ile ilgili önemli veriler sağlayan bir testtir. Bazı hastalıkların tanısı ve tedavisi için oldukça önemlidir. Gaitanın kıvam, renk ve kokusu kadar içindeki gıda atıklarının özellikleri, mikroorganizmaların türleri ve miktarları ile safra içeriği gibi bazı parametreler değerlendirilmektedir. İnsan vücudunun bağırsak bölümünde bakteriyel kökenli bir enfeksiyonun varlığının olup olmadığını ölçen gaita testi sonucu birkaç gün içerisinde çıkmaktadır. Bu sonuç sonrasında doktorlar tarafından gerekli tedavi süreci de başlamaktadır.
Gaita Testi Nasıl Yapılır?
Gaita testi doğruluk oranı oldukça yüksektir. Genellikle güvenilir ve kesin sonuçlar vermektedir. Gaita örneğine idrarın bulaşmaması çok önemlidir. Gaita bir kutu içerisine alınarak laboratuvara teslim edilmektedir. Testin yapılış şeklini ve tüm aşamalarını bilen bir kişi veya doktor yardımı ile hastadan gaita tahlilini alır. Fakat gaitaya herhangi bir su ve bir şey bulaşmaması çok önemlidir. Bu sebeple tuvalet kağıdı veya karton ile gaitanın saflığının korunması sağlanmaktadır.
Numuneler toplandıktan sonra laboratuvardan verilmiş olan kaba koyulur. Böylece gaita steril ve temiz bir kaba alınarak teste hazır edilmiş olunur. Bununla beraber test yaptıracak kişilerin 3 gün öncesine kadar yağlı yemek veya kırmızı et tüketmemesi gerekir. Gaita testi için alınan örnek ise yarım saat içerisinde laboratuvara teslim edilmiş olması gerekir.
Gaita Testi Neden İstenir?
Gaita testi bazı hastalıkların var olup olmadığını anlamak için yapılmaktadır. Çeşitli sağlık sorunlar için istenen gaita testi bazı hastalıkların tespiti için çok önemlidir. Test genellikle şu hastalıkların tespiti için yapılmaktadır:
- Bağırsak enfeksiyonları
- Kolon kanserinin teşhisi
- Parazitin üreyip üremediği
- Sindirim sistemindeki sıkıntılar
- Dışkıda kan ve iltihap içeren hücrelerin olup olmadığının tespit edilmesi
- Kabızlık, ishal veya dışkıda tespit edilen bazı problemlerin ortaya çıkarılması için gaita testi yapılmaktadır.
Gaita Testi Ne İşe Yarar?
Doktorlar gaita testin yaptırılmasını farklı sebeplere bağlı olarak çeşitli şüphe duyulan durumlarda istemektedir. Zehirlenmeye neden olan mikrobal gibi durumlar, bağırsak enfeksiyonları, kusma, ateş ve terleme, karın ağrısı ve mide bulantısı gibi nedenlerden bu test yaptırılmaktadır. Bununla beraber ishal birkaç günden fazla süredir devam ediyor ise gaita tahlili istenmektedir. Bu durum hem bazı rahatsızlıkları hem de zehirlenmeleri ortaya çıkarmak için en başarılı yöntemdir.
Gaita testi çeşitli bakteri ve parazitlerin bağırsakları etkileyip etkilemediğini göstermektedir. Bağırsaklara zarar veren bakteri ve mikropların bulunması durumunda bazı belirtiler vermekte ve bu belirtiler ile beraber gaita testi yapılmaktadır. Gaita testi ise o zararlı parazitlerin bulunmasına yardımcı olmaktadır. Bu testin yaptırılmasının ardından sonuçlar birkaç günde çıkmakta ve parazitlerin bulunması durumunda hemen gerekli tedaviye başlanmaktadır.