Bağırsak kanseri son yıllarda gündemin ilk sıralarına yerleşti. Çok sayıda araştırma, hastalığın giderek daha fazla genç insanı etkilediğini ortaya koyuyor. Erken başlangıçlı vakaların artması, insanların hastalığın ilk etapta ortaya çıkmasını engellemek için yapabilecekleri bir şey olup olmadığını sorgulamalarına yol açtı.
#Kolorektal KanserYapılan bazı araştırmalara göre kanser vakalarının %20 kadarının, Epstein-Barr virüsü ve hepatit B gibi bulaşıcı ajanlara bağlı olduğunu gösteriyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin yakın tarihli bir raporu, dünya genelindeki kanser vakalarının yüzde 13'ünün enfeksiyonlara bağlı olduğunu, bazı tahminlerin yüzde 20'ye kadar çıktığını açıkladı. Yani enfeksiyonların neden olduğu kanserler düşündüğümüzden çok daha yaygın. Peki hangi enfeksiyonlar kansere yol açabilir?
#KanserEzber bozan bir bilgi ama gerçek…Patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeBir kolorektal kanser cerrahı olan Dr. James Read, “Bağırsak kanserini önlemek için yapılabilecek şeyler var, hem de fazlasıyla” dedi ve riski azaltmak için yapılması gereken beş temel şeyi anlattı.
#Kolorektal KanserBir gün önceden artan pilavlarınız, patates ya da makarnanız aslında oldukça sağlıklı desek çoğunuz ‘Hadi canım olur mu öyle şey?” dersiniz. Ezberleri bozan bir bilgi ama gerçek… Yememek için kendimize engel olmaya çalıştığımız patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeGıda takviyeleri son yıllarda çok popüler. Çeşit çeşit gıda takviyeleri kullananlar, eşe dosta "Ben çok fayda gördüm, sen de dene..." diyenler derken kafalar çok karışık. En kritik gıda takviyelerinden biri de demir takviyesi. "Demir takviyesi almalı mıyım?" diye düşünüyorsanız bu detayları mutlaka bilmelisiniz...
#DemirErken teşhiste tedavi oranı neredeyse yüzde 100’e yakın olan rahim ağzı kanserinin nedeni yüzde 99 oranında insan papilloma virüsü (HPV). Ve günümüzde HPV aşısıyla bunu önlemek mümkün. 1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı’nda kimsenin aklında bu virüsle ilgili soru işareti kalmasın istedik. HPV hakkında bilinmesi gerekenleri uzmanlara sorduk.
#HPVKapağını açtığınızda yeşil bir tabakayla karşılaştığınız salçanızı, turşunuzu, reçelinizi ya da buzdolabının arka taraflarında unuttuğunuz küflü sebze ve meyvelerinizi atıyor musunuz yoksa küflü kısmını temizleyip geri kalanını tüketiyor musunuz? Çoğumuz bu ikilemde kalıyor ve ikinciyi seçiyoruz ama uzmanlar küflü yiyeceklerin tüketimi konusunda uyarıyor. Zira bazı gıdalardaki küfler karaciğer kanserini bile tetikleyebiliyor. İşte 10 soruda küf rehberi...
#SağlıkDemir eksikliğinin yol açtığı sorunlarla baş etmenin en temel yöntemlerinden birisi de beslenmenizde demir bakımından zengin olan gıdaları tüketmekten geçer. Demir, kanda bulunan oksijeni vücuda taşımakla görevli olduğu için vücut için en vazgeçilmez minerallerden birisidir. Demir eksikliğine iyi gelen besinler ve yiyecekler nelerdir sizler için derledik.
#Demir EksikliğiBir aşçı hangi baharatı veya otu hangi yemekte kullanması gerektiğini biliyorsa o yemeği çok daha lezzetli yapacaktır. Bir aşçının ot ve baharatları iyi bilmesi gerekir çünkü ot ve baharatlar sadece yemeklere değil, içeceklere ve yağlara da lezzet katar.Birçok ot, baharatlar arasında da sayılabilmektedir, bu yüzden hangisinin ne olduğunu bilmek gerekir. Ot ve baharatlar taze veya kuru olarak kullanılabilir. Kuru olanlar iyi kurutulur ve saklanırsa taze olanlardan daha kuvvetlidir fakat tazeler görüntü ve lezzet yönüyle daima tercih edilmelidir.Otlar yemeğe daha çok güzel koku katar. Bu yazımızda mutakta kullanılan otlar, özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahseceğim.
#Mutfakta Kullanılan OtlarHalk arasında harnup adı İle de bilinen keçiboynuzu pekmezi, çok iyi bir mineral ve vitamin kaynağıdır. Başta astım ve akciğer rahatsızlıkları başta olmak üzere pek çok hastalıktan korunmanıza önemli ölçüde yardımcı olur. Çocuklarda, bebeklerde ve yetişkinlerde keçi boynuzu pekmezi yemek kilo aldırır mı sizler için derledik.
#Sağlıklı YaşamYumurtalık kanserinden bahsedilen konuşmaların hepsinde hastalık ‘sessiz katil’ olarak anılıyor. Ancak onkoloji uzmanı Prof. Dr. Barbara Goff, tüm bilinenleri unutturacak bir açıklamayla dikkatleri yumurtalık kanserine çekiyor. Erken teşhis konulamadığı için en öldürücü türlerden biri haline gelen yumurtalık kanserini ilk evrelerde tespit için dikkat edebileceğimiz bazı semptomların olduğu ortaya çıktı...
#SağlıkYerelması sofranıza dahil etmediğiniz bir sebzeyse sağlığımıza faydalarını bir dinleyin, belki de fikriniz değişir... Sindirim sistemini ve kan şekerini düzenleyen, aynı zamanda tokluk hissini arttıran bu yamru yumru sebzeyi her damak tadına uyarlamak mümkün. Ben sarımsaklı ve yoğurtlu mezesini de çok seviyorum, kaju ve kuru naneyle hazırladığım dip sosunu da...
#Yer ElmasıÜlkemizde meme kanserinden sonra en yaygın görülen kadın kanserlerinde ihmal edilen bazı belirtiler aksine yaşamsal önem taşıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör kadın genital kanserlerinin en sık görülenlerinin rahim, rahim ağzı ve yumurtalık kanseri olduğunu belirterek 'Eylül ayı Jinekolojik Kanserler Farkındalık Ayı' kapsamında yaptığı açıklamada en sık görülen üç kadın kanserinin ihmale gelmez belirtilerini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Yumurtalık (Over) KanseriSon zamanlarda adından çok bahsedilen, özellikle kadınlarda pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan Hayıt tohumunu duymuşsunuzdur. Dünya çapında ün yapmış en önemli doğal besin kaynağı olan Hayıt tohumu hakkında detayları derledik.
Akıllı ilaç, kanser hastalarında hedefe yönelik sonuç almaya yarayan tedavi yöntemlerden biri. Peki son yıllarda büyük bir başarı sağlayan akıllı ilaçları hangi kanser türlerinde kullanılıyor? Diğer tedavi yöntemlerinden farkı ne? İşte akıllı ilaçlar hakkınlar tüm merak edilenler…
#Akıllı İlaçYaklaşık bir yıldır ülkemizi de derinden etkileyen koronavirüse yakalanma endişesiyle hastaneye gitmeye çekinilmesi, kolon kanserinde de erken tanı şansını engelliyor. Ülkemizde hem erkeklerde hem de kadınlarda en çok ölüme neden olan kanser türleri arasında üçüncü sırada yer alan kolon kanseri, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve hareketsizliğin de etkisiyle hızla yaygınlaşırken, tarama programlarının düzenli yaptırılmaması da riski arttırıyor.
#Kolon KanseriPolipler, çoğunlukla küçük, düz yumrular veya küçük mantar benzeri saplar gibi görünen anormal doku büyümeleridir. Poliplerin çoğu iyi huyludur, yani kanserli değildir. Ancak anormal hücre büyümesine bağlı olduklarından, sonunda kötü huylu veya kanserli hale gelme potansiyeline sahiptirler.
#PolipKanser çevresel ve genetik nedenlere bağlı olarak gelişen kontrolsüz hücre çoğalmasıdır. Çevresel faktörler arasında beslenme ve yaşam biçimi gibi unsurlar yer alır. Kanser beslenme ile doğrudan ilişkilidir ve beslenmeye bağlı olarak kanser gelişim oranı %35 olarak saptanmıştır.
#KanserMaske, mesafe, hijyen gibi kuralların dışında koronavirüsten korunmanın en önemli maddelerinden biri de güçlü bağışıklık sistemi. Koronavirüsle mücadelede zeytin yaprağının doğal antibiyotik olduğunu söyleyen Koruyucu Sağlık Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, çok önemli bilgiler verdi.
#Zeytin YaprağıSon yıllarda akciğer, prostat ve meme kanserinden sonra en çok görülen ve en çok yaşam kaybına neden olan kanser türlerinden biri olan kolorektal kanserler hakkında merak edilenleri Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Muhammed Zübeyr Üçüncü’den öğrendik…
#KanserProbiyotik tablet ve tozlar, son dönemlerde şüphesiz eczacıların en sık sattığı ürünlerdendir. Bu besin desteklerine rağbet çok. Oysaki doğal yollardan da probiyotik almak mümkün. Diyetisten Buket Adanç, probiyotiklerin faydalarından bahsetti ve hangi besinlerde bulunduğunu açıkladı.
#ProbiyotikDeniz, güneş ve kum üçlüsü yaz aylarında enerjimizi yükselten faktörler olarak öne çıksa da, hiç beklenmedik bir anda kapımızı çalabilen bazı hastalıklar yaz keyfimize gölge düşürebiliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Tellioğlu bugünlerde en sık rastlanan 7 yaz sorununu anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Güneş Yanığı