Ham maddesi yaygın tahıllara kıyasla daha pahalı olan glutensiz gıdaların fiyatı, son bir yılda yüzde 150 artarak mevcut gıda enflasyonunu solladı. Glutensiz bir ekmek 38 lira iken, kendi ekmeğini yapmak isteyenler için bir paket un 175 liradan satılıyor. Bir paket makarna ise 180 liradan başlayıp 250 liraya kadar çıkıyor. Zincir marketlerde satılan glutensiz atıştırmalıkların en ucuzu ise 40 lira.
#GlutenMuğla Ticaret Borsası yalnızca tarım, gıda ve orman ürünleri sektöründe değil; il ekonomisi içinde de etkin rol oynuyor. Çünkü daha önce de söylediğim gibi dünya çapında bir turizm merkezi konumuna gelen Muğla’da tarım sektörü bir yandan turizmi desteklerken, diğer yandan da sahip olduğu potansiyelle kendi başına sürükleyici bir ekonomik güç olarak bölge ekonomisine katkı yapıyor. İşte, Borsa’nın misyonu da burada belirgin hale geliyor: Bölgede tarımsal ticaret, sanayi ve ihracata yön vermek.
#1BÖLGEMİZİN önemli bir ürününden, sakızdan söz edeceğim. İzmir Life dergisinde Hakkı Kesirli’nin dosyasından özetliyorum. Çeşme’nin yamacındaki Sakız Adası, damla sakızından milyonlarca euro kazanıyor. Mübadil çiftçiler sakız ağaçlarını ve bağları söküp tütüne yönelince Çeşme büyük hazineyi kaybetmiş. Ve sakız ağaçlarının izini süren projenin yürütücüsü Hasan Ege Tütüncüoğlu’nu dinleyelim:
#1Çoğumuz her yılın başında daha iyi bir hayata adım atmak üzere kararlar alıyoruz. Ancak daha ilk ayda bunları ya unutuyor ya da rafa kaldırıyoruz. 100 kişiye “2022 kararların ne” diye sorduk: Spora başlamak, zararlı alışkanlıkları bırakmak ve sağlıklı beslenmek gibi klasik hedeflerin yanı sıra bu sene pek çok kişinin ruhsal olarak şifalanmak, dinginleşmek ve bol bol seyahat etmek istediğini gördük. Bu kararları uygulamak için uzmanlardan ipuçları aldık; yardımcı olacak mobil uygulamaları yazdık.
#Yeni YılHurriyet.com.tr'de sıcak gündemi size ulaştırdığımız gibi 'son dakika' telaşından uzak; dosya ve analizler içeren, ne olduğu kadar neden olduğunu da irdeleyen haberler üretiyoruz. İşte geçen hafta 'gözden kaçmış' olabilecek haberlerden bazıları...
#Hekstra35 yaş altındaki 15 kadın... Her birinin geleceği değiştirecek bir fikri vardı. Google ve MediaCat sayesinde eğitim ve mentorluk aldılar, fikirlerini geliştirdiler. Çevre dostu mobilya üreten de var, denizdeki atıklardan mayo üreten de, duygu temelli melodi yaratan yapay zekâ geliştiren de... İşte karşınızda altı girişimci kadın...
#KadınlarAntalya'da, yüzündeki alerjiler nedeniyle birçok ilaç kullanmasına rağmen sonuç alamayan Nazlı Yılmaz (36), aleo veranın sindirimi güçlendirdiğini, metabolizmayı hızlandırdığını ve cildi yenileyici özelliğe sahip olduğunu öğrenince bitkisindeki jeli kullandı. Alerjilerinden kurtulan Yılmaz, 2017 yılında aleo vera bitkisi üretimine başladı. Şu an 3 serada 7 bin 500 aleo vera bitkisi yetiştiren Nazlı Yılmaz, birçok kozmetik firmasına jel ve yaprak satışına başladı.
#ANTALYAArtvin'in Hopa, Arhavi ve Borçka ilçelerindeki sel felaketinin hasar tespit çalışmalarının ilk sonuçları açıklandı. Artvin Valisi Kemal Cirit, 8 kişinin hayatını kaybettiği, 3 kişinin kaybolduğu, 27 kişinin yaralandığı, 6 binanın yıkıldığı, 17'si ağır, 11'i orta olmak üzere 239 konutun hasar gördüğü sel afetinden, toplam 1434 kişinin etkilendiğini belirtti. Bölgede metrekareye düşen 255 kilogram yağışın Konya Ovası'nı bile göle çevireceğini iddia eden Vali Cirit, yaşananın doğal afet olduğunu, ancak insan ve kamudan kaynaklı hatalar da bulunduğunu vurguladı.
#FelaketHayvan pazarlarını dolaşıp ‘kuzu gibi’ olmanın anlamını derinden hissetmek, eti kavururken büyüklerinin âdetlerini hatırlamak ve akşamında ailece aynı sofra etrafında toplanmak... Bayramı şölen tadında geçirmek için bu ipuçlarına, önerilere ve notlara ihtiyacınız olacak.
#Kurban BayramıKalp damar hastası, hele hele bypass operasyonu veya stend uygulaması yapılmış biriyseniz, yüksek kolesterollü besinlere yüklenmeniz doğru değil ama sadece “kolesterol barajı” oluşturmanız yetmez, en az kolesterol kadar tehlikeli bir besinden daha uzak durmanız şart: ŞEKER!
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2011-2012 sezonunda zeytinde geçen sezona oranla beklenen yüzde 34'lük rekolte artışının sevindirici olduğunu ancak, bu artış gerekçe gösterilerek üretici üzerinde fiyat baskısı oluşturulmaya, fiyatın bu yıl düşük gerçekleşeceği izlenimi yaratılmaya çalışıldığını bildirdi.
Bu yıl Bursa, Yalova, Balıkesir’deki termal tesis işletmecilerinin yüzü gülüyor. Doluluk oranında geçen yıllara göre artış var. Çoğu termal tesis fiyatlarına az da olsa zam yaptı. Bazıları geçen yılın fiyatlarıyla hizmet veriyor. Çoğu tesiste yenilikler yapıldı. Oda sayıları, termal bölümlerdeki havuzlar, banyolar artırıldı. Yaz gelmeden açık havuzlar hizmete hazır hale getirildi. Ayrıca birçok kaplıca kaynağının etrafına yeni büyük yatırımlar yapılıyor, yeni tesislerin açılması için çalışmalar sürüyor.